snapshotGunilla2-1 foto Pamela Ericsson

Smidigare strålskyddskläder till sjukvårdspersonal

Ny medicinteknik ger sjukvårdspersonal tillgång till strålskyddskläder i ett helt nytt, patenterat, textilt material som är mer ergonomiskt och inte lika varmt att arbeta i. Under senare år har det blivit betydligt vanligare att använda röntgenteknik vid kirurgiska ingrepp. För patienten innebär det att kirurgiska ingrepp blir mindre omfattande, tar kortare tid att läka och att man slipper ligga kvar på sjukhuset lika lång tid efteråt, men för sjukvårdspersonalen innebär det att de utsätts för ökad strålning.

Behovet ökar

”För patienten innebär det att det blir ett mindre ingrepp, vilket innebär att det tar kortare tid att läka och att de får en kortare tid på sjukhus”, säger operationssjuksköterskan Gunilla Zeidler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. ”Men vi som arbetar kommer samtidigt att utsättas för mer strålning och måste därför bära dessa skyddskläder under långa arbetspass. Kläderna är varma – det är inte särskilt bekväma kläder”.

Ten Medical Design

Petra Apell och Fredrik Gellerstedt på företaget Ten Medical Design blev genom sina dåvarande arbeten varse problemen med strålskyddskläder. Tidigare hade personalen bara behövt bära kläderna under kortare stunder, men när den minimalinvasiva kirurgin utvecklades och man måste ha strålskyddskläderna på sig under långa arbetspass blev det tydligt att utvecklingen av kläderna inte hållit samma takt. Kläderna som traditionellt tillverkas i metallkompositer är både täta, varma och otympliga, vilket bland annat har lett till värk i kroppen hos personal.

Petra och Fredrik började fundera på hur man skulle kunna göra strålskyddskläder med mer komfortabla och ergonomiska egenskaper- kanske till och med i textil så att de blev mer formbara och följsamma. Några år senare hade Petra och Fredrik tillsammans med forskare på universitet och universitetssjukhus lyckats ta fram ett helt nytt textilt material- NAFT- som möjliggör en mer ergonomisk design av strålskyddskläder. NAFT är en textil som andas och som man hoppas i framtiden ska gå att tvätta i vanlig tvättmaskin. Efter tester på flera kliniker i Europa har Ten Medical Design nu fått sin första produkt, ett huvudskydd, CE-godkänt. HeadPeace skyddar sjukvårdspersonalens huvud från strålning.

”Vår strålskyddande textil ger oss unika möjligheter att  utveckla produkter som är mer följsamma, andningsbara och potentiellt tvättbara. Vi kommer nu att fortsätta utveckla det här materialet och ta fram fler produkter för att kunna erbjuda ett komplett sortiment till sjukvårdspersonalen”, säger Petra Apell.

Medtech4Health stöttar medicinteknisk utveckling

Göteborgsföretaget Ten Medical Design har fått medel i två av Medtech4Healths utlysningar. 2016 fick de pengar i utlysningen Klinisk verifiering (som senare har slagits ihop med vår stora samverkansutlysning) och 2017 i utlysningen Kompetensförstärkning för kommersialisering.

European MedTech Week 2018

Filmen är framtagen som en del av vårt deltagande i European MedTech Week. Den 4-8 juni  2018 firas medicinteknik i hela Europa. Varje dag samarbetar företag, universitet och sjukhus runt om i landet med att ta fram, utveckla och testa nya produkter. Eller göra befintliga produkter ännu bättre.

Dela din berättelse om vad medicinteknik är för dig eller på vilket sätt det som er verksamhet gör bidrar till bättre hälsa. Tagga med hashtag #medtechweek och #medtechweekSE. Besök Medtech Weeks officiella hemsida för mer information

Dela gärna detta!

Publicerad: 8 juni 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.