Samverkan A och O för den funktionella proteshylsan
Samverkan A och O för den funktionella proteshylsan
Christoffer Lindhe lever med tre proteser och driver företaget Lindhe Xtend vilket finns representerat på en global marknad. Han ser dagligen många möjliga förbättringar som kan göras av proteser och sökte upp Linda Nyden, projektkoordinator på Smart Textiles, Högskolan i Borås, för att diskutera sin idé närmare.
– Som ingenjör ser jag många förbättrings, och-utvecklingsmöjligheter för att förbättra tillvaron för mig och andra amputerade, säger Christoffer.
Linda Nyden och Christoffer Lindhe bildade ett projektkonsortium bestående av Linus Nygren, ortopedingenjör och Stina Isaksson, FoU-chef på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) samt Valter Dejke, Senior Scientist, RISE IVF.
Det hela resulterade i en ansökan till utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa som beviljades medel år 2017.
Projektresultatet blev en prototyp till en proteshylsa med bättre tryckfördelning, goda mikroklimat-egenskaper och bättre anpassningsförmåga till stumpen. Under arbetets gång upptäcktes dock ytterligare behov. Kvarstår för att ytterligare förbättra den aktuella prototypen är att utveckla den med en vakumfunktion för en ännu bättre anpassning till stumpen. Detta kunde inte åstadkommas inom projektets löptid.
Högt uppsatta mål – gick nästan hela vägen
Linda Nyden berättar att projektet hade högt ställda förväntningar på vad som skulle uppnås.
– Vi hade inte kommit så långt som vi ändå gjorde utan allas bidrag. Vi nådde inte fram till en slutlig perfekt prototyp men nu vet vi vad som behöver göras. Det är en framgång i sig, avslutar hon.
Fortsättning följer
Under projektarbetets tester fick Christoffer Lindhe nya funderingar och idéer. Dessa tar han nu vidare tillsammans med sitt team i Lindhe Xtend.
Samverkande parter
- Högskolan i Borås (Smart Textiles), projektledning och materialutveckling
- Christoffer Lindhe, patientföreträdare
- Lindhe Xtend, produktutvecklare
- Södra Älvsborgs Sjukhus, Forskningsstöd inom sjukvården och Protesspecialist
- RISE IVF forskningsinstitut, Materialutveckling samt mätning och analys av mikroklimat
Sök medel i Utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa
Samverkansprojekt för bättre hälsa är en gemensam utlysning med vår systerorganisation Swelife. Den är öppen för projekt med stor innovationspotential som bidrar till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling.
Hälso- och sjukvård, akademi, näringsliv samt idéburen sektor kan söka medel i utlysningen. Projektkonsortiet ska bestå av minst tre parter.
Det ska finnas ett betydande behov och efterfrågan av lösningen hos slutanvändaren.
Utlysningen stänger 24 november, för projektstart våren 2022.
Beslut skickas ut senast 31 mars 2022.
Läs mer och sök på vinnova.se
AKTUELLT
Är ni ett medicintekniskt företag och behöver extern kompetens?
Idag öppnar utlysningen Kompetensförstärkning i småföretag som ger SMF en möjlighet att stärka kompetensen genom att anlita en extern person under en projektperiod. Syftet är att förkorta tiden från idé till patientnytta
God jul och gott nytt år önskar vi på Medtech4Health
Vi stänger 2024 fyllda av glädje och stolthet efter att ha läst nioårsutvärderingen av Medtech4Health. Utvärderingen fokuserar på de senaste tre åren fram till 2023 men täcker programmets utveckling från starten 2015. Mycket uppmuntrande läsning för alla oss som arbetar inom den medicintekniska sektorn.
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.