årsrapport1000x600

Så stärkte Medtech4Health utvecklingen av innovativ medicinteknik under 2022

Nu finns Medtech4Healths årsrapport för 2022 publicerad för läsning. Här ges en utförlig genomgång av förra årets utlysningar, finansierade projekt och nationell samt internationell samverkan. 

Under 2022 inleddes den tredje etappen för det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Samtidigt fick programmet en ny organisation och programkontor under ledning av Lena Strömberg som programdirektör. 

Under året kunde flera av programmets strategiska projekt redovisa sina resultat på den nystartade plattformen Medtech Arena. Nu samlas här en rad värdefulla verktyg för utvecklingen av fler innovationsprojekt inom medicinteknik, med allt från guider till bättre patientmedverkan till en utbildning om användningen av AI i vård och omsorg. 

Medtech Arena rymmer även verktyg för att skapa evidens inför implementering av ny medicinteknik, guider för en lyckad innovationsupphandling och metoder för att hantera lagar, regler och standarder. 

Sprider goda idéer
Bland de strategiska projektet som redovisades 2022 finns projektet Innovationsmotorer som lagt grunden för en god samverkan regioner emellan. 

– Innovationsmotorerna har skapat driv i arbetet att förbättra samverkan mellan företag och vården. Den nationella spridningen av Innovationsmotorerna hjälper till att sprida de goda idéerna mellan regionerna, säger Andreas Scheutz, forsknings- och innovationsdirektör, Region Uppsala.

Spridningen av goda idéer stannade inte inom landets gränser. Det strategiska projektet Internationalisering kunde redovisa hur ett stort antal projekt guidats vidare till internationella marknader och kontaktnät. Sedan starten har projektet lotsat cirka 150 svenska medicintekniska företag ut i världen. 

År 2022 publicerades en handbok i inkluderande innovation och patientmedverkan som synliggör normer inom den medicintekniska sektorn. Lanseringen har följt upp med workshops och seminarier samt utbildning av 25 diplomerade ambassadörer som sprider kunskapen vidare i sina nätverk över hela landet.

– Inkluderande innovation har tagit oss närmare målet att visa hur svensk medicinteknisk innovation blir mer träffsäker, relevant och kraftfull när den också är normmedveten och inkluderande, säger Malin Hollmark, projektledare för Inkluderande innovation och sakkunnig vid Swedish Medtech.

Vid årsskiftet räknades till drygt 360 projekt i Medtech4Healts projektportfölj, såväl innovationsprojekt i olika storlekar som större strategiska satsningar. 

– Projektportföljen är en verklig skattkista som vi kan ösa ur för att fortsätta att utveckla och implementera innovativ medicinteknik i hela Sverige. Under 2023 jobbar vi vidare med nya och gamla projekt för att matcha produkter och tjänster med identifierade behov. Allt för att stödja projekten i deras nästa steg för att stärka vården och bidra till bättre hälsa för oss alla, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health. 

Ladda ned och läs Medtech4Healths årsrapport för 2022

Närmare 400 miljoner till innovativ medicinteknik som utvecklar hälso- och sjukvården

Medtech4Health har sedan starten bidragit till:

25 miljoner kronor för kompetensförstärkning i småföretag, sammanlagt 142 olika projekt där 28 fortfarande pågick 2022 och 114 avslutats.

153 miljoner kronor till samverkansprojekt för bättre hälsa, sammanlagt 109 projekt där 26 var pågående 2022 och 83 avslutade.

121 miljoner kronor till strategiska projekt, totalt 43 projekt där 18 fortfarande pågick 2022 och 25 avslutats.

55 miljoner kronor till innovatörer i vård och omsorg, sammanlagt 69 projekt varav 16 pågick under 2022 och 53 avslutats.

Läs mer om varje enskilt projekt i Medtech4Healths projektdatabas.

Dela gärna detta!

Publicerad: 24 mars 2023

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.