
Patientrepresentant Lars -Ingvar Johansson, Nätverket mot Cancer, i juryn för Medtech4Health Innovation Award
När Lars- Ingvar Johansson, patientrepresentant och vice ordförande i Nätverket mot Cancer fick frågan om att delta i juryarbetet för MedTech4Health Innovation Award svarade han ja utan tvekan. Han har ett stort intresse för utveckling av hälso-sjukvården och också lång erfarenhet. Nätverket mot cancer där Lars-Ingvar är vice ordförande består av nationella patient- och intresseorganisationer som till exempel Barncancerfonden och Blodcancerförbundet. I nätverkets Advisory board deltar erkända cancerexperter.
Utsedd av regeringen
Lars-Ingvar Johansson har en gedigen erfarenhet av vård och omsorg och sjukvårdssystemet genom deltagande i olika statliga utredningar, nämnder och projekt. Exempelvis ett vid Lunds universitet som handlar om digitaliserad cancer-prevention. Han är även utsedd av regeringen som ledamot och företrädare för cancerpatienter i regeringens patientråd.
På frågan om spetspatientens roll svarar Lars-Ingvar:
─ Vi ska ha personcentrerad vård i Sverige nu och när professionerna inte alltid har ett helikopterperspektiv är spetspatienten den som ser hela vårdkedjan och vad som behöver förändras och utvecklas. Inte minst där kan vi bidra, säger han.
Vad betyder innovation i hälso-och sjukvården för dig?
─Jag är en positivt lagd människa och tror att vi kan rädda hälsoekonomin genom framtidssatsningar. Innovation handlar om att se framåt och det är givande att få bidra till.
Du har precis fått en bunt nomineringar till utmärkelsen för bedömning. Hur känns det?
-Jag har börjat titta på dem och det är kul läsning. Det är positivt att det se att det finns många krafter inom organisationerna som vill utveckla och att de är så många. Det finns tyvärr en tröghetsprocess inom till exempel politiken i sjukvårdssystemet. Medtech4Health Innovation Award driver fram bra lösningar och stimulerar utvecklingen.
Dags för tre färska finalister
Den 24 februari samlas juryn för att ta beslut om vilka tre nominerade projekt som blir 2022 års finalister och som får varsin film om sitt projekt producerad.
Läs intervjun med Lars-Ingvar Johansson på temat väntetider i vården i tidningen Sjukhusläkaren.
”Ingen vet hur länge patienten får vänta” – Sjukhusläkaren (sjukhuslakaren.se)

AKTUELLT
AIDA Data Hub har slagit upp dörrarna för företag och vårdgivare
I mars öppnade AIDA Data Hub Data Science Platform som en infrastruktur för att dela kliniska data som behövs för att bygga effektiva och säkra AI-lösningar för vården. AIDA är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och startade redan 2017.
Nu finns Medtech4Healths årsrapport för 2024 färdig
Medtech4Healths 2024 var ett år fyllt av innovation, samverkan och tillgängliggörande visar årsrapporten som nu finns publicerad. Här kan du fördjupa dig i allt från årets utlysningar till framstegen för programmets strategiska projekt och partners.
SO Stockholm stärker Medtech4Healths internationella nätverk
Sex nationella sjukvårdsområden ger Medtech4Health en stark regional förankring. Varje sjukvårdsområde rymmer representanter från såväl region som hälso- och sjukvård samt akademi. I Stockholm skapas synergier med såväl europeiska som regionala initiativ.
Inkluderande innovation på Medicinteknik i Skåne 2025
När seminariedagen Medicinteknik i Skåne anordnades för åttonde gången fanns Medtech4Health på plats i Lund för att inleda eftermiddagens fokusområde Inkluderande innovation.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.