
1000×600-webb
Ökad patientmedverkan målet med ny förstudie
Kraven och behoven av att involvera patienter i forskning och utveckling ökar stadigt och så gör även intresset. Nu gör EUPATI Sverige en förstudie kring en nationell samordning och matchning mellan forskare, innovatörer och expertpatienter. Studien har finansierats av Medtech4Health.
Kraven på patientinvolvering inför, under och efter utveckling av nya produkter och lösningar ökar inom hela life science-sektorn. Samtidigt ökar också gruppen som ser patientinvolvering som nyckeln till snabbare framgång för nya behandlingar och innovativa medicintekniska lösningar.
Allt fler forskare, företag och innovatörer vänder sig till EUPATI Sverige för råd och vägledning samt kontakt med patienter att involvera i sitt arbete.
– Vi behöver en nationell ansats för att samordna arbetet med att involvera kunniga och erfarna patienter i utvecklingen av medicinteknik och läkemedel. Nu undersöker vi vidare hur detta kan gå till, säger Cristin Lind, generalsekreterare för EUPATI Sverige.
Strategisk satsning
I en förstudie finansierad som en strategisk satsning av Medtech4Health gör EUPATI Sverige en kartläggning tillsammans med en rad nationella organisationer.
– Vi är glada och stolta att kunna medverka till att denna studie blir ett faktum. Behovet av patientinvolvering i utvecklingen av innovativ medicinteknik är stort och ger ett tydligt genomslag i form av snabbare utveckling och implementering, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health.
Förhoppningen är att förstudien ska ligga till grund för ett större projekt för att utveckla en struktur för nationell samordning och matchning för patientinvolvering.
– Stödet från Medtech4Health gör det möjligt att undersöka förutsättningarna för ett hållbar affärsmodell för en nationell samordning och matchning för patientinvolvering, säger Cristin Lind.
Fördelarna med att involvera patienter tidigt är många, menar hon. Produkter och tjänster som utvecklas tillsammans med patienterna blir mer träffsäkra och ofta kan utvecklingstiden kapas rejält.
– Patienterna bär en unik kompetens som kan vara mycket betydelsefull för forskare, utvecklare och innovatörer. Men i dag är det svårt för forskare och innovatörer att nå rätt patientgrupp och det finns stora osäkerheter vilka etiska och juridiska riktlinjer som bör följas, säger Cristin Lind.
Förstudien startade i november och ska gå i mål i februari 2025. Vill du bidra till arbetet med förstudien, hör av dig till info@eupati.se.

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.