3Dprinting

Nytt strategiskt projekt inom Medtech4Health utvecklar 3D-printing i sjukvården

När 3D-printing används för att tillverka medicintekniska produkter kan implantat, proteser, verktyg och andra enheter anpassas bättre till patienterna och vårdens behov. Nu startar ett nytt strategiskt projekt med stöd från Medtech4Health för att underlätta spridningen av tekniken. 

Projektet ”Nationell samverkan för implementering av 3D-printing i sjukvården” ska utveckla förutsättningarna för 3D-printing i sjukvården. Tekniken 3D-printing gör det möjligt att tillverka komplexa och patientspecifika komponenter i sjukvården med hjälp av röntgenbilder av patienten. 

Området växer snabbt och 3D-printade, patientspecifika modeller används bland annat inom operationsplanering, för tillverkning av patientspecifika implantat och för kirurgiska verktyg.

– 3D-printingtekniken kommer förändra delar av sjukvården till en mer patientanpassad vård som stärker patientsäkerheten, kortar både väntetider och operationstider, samt minskar vårdkostnaderna, säger Jenny Barnes, projektledare vid Region Uppsala.

Det nya strategiska projektet ska bland annat underlätta och stimulera implementering av 3D-printing i sjukvården genom att samla erfarenheter från befintliga 3D-printingsfaciliteter i sjukhusmiljö och hitta samverkansmodeller mellan företag inom 3D-printning och hälso- och sjukvården.

Projektet har fått tre miljoner kronor från Medtech4Health. 

Projektet leds av Region Uppsala i partnerskap med Akademiska sjukhuset, Skåne universitetssjukhus, Uppsala universitet och RISE. Dessutom planerar man att samverka med andra nyckelaktörer inom området, som andra 3D-centrum inom hälso- och sjukvård, myndigheter, branschorganisationer, leverantörer av produkter inom 3D-printing, samt konsulter inom framförallt regulatorisk och juridisk rådgivning.

 

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 18 december 2023

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.