Nytt från noderna: SP förebygger komplikationer vid implantat
En av noderna i Medtech4Health är SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut. De har just fått medel ur ett annat VINNOVA-program för ett projekt som ska minska komplikationer vid implantat. Detta är goda nyheter då implantat som förankras vid ben är en produkt som kan påverka livskvaliteten för många människor. Exempel när de används är för att ersätta tänder som lossnat, eller utslitna leder. Vinsterna för patienter och samhälle är stora om komplikationerna kan minska.
Nytt projekt tar fram nya metoder för att minska implantatrelaterade komplikationer
I den senaste ansökningsomgången i VINNOVAs program ”Utmaningsdriven Innovation (UDI)” , område Framtidens Hälsa och Sjukvård, beviljades projektet ”Reducering av implantatrelaterade komplikationer”. Projektet samlar 13 partners som representerar forskare och behovsägare från akademi, forskningsinstitut, klinik och industri. Tillsammans skall de utveckla, utvärdera och testa nya metoder som skall leda till minskade komplikationer i samband med implantat som förankras i ben.
VINNOVAs UDI-program stöder projekt som möter angelägna utmaningar inom samhälle och industri. Genom att koppla ihop olika kompetenser och aktörer förväntas projekten leda till lösningar som på sikt leder till nya innovationer och tillväxt. Projekten genomförs i tre etapper, där den första etappen består av en kartläggning av behov, inventering av potentiella lösningar, konsortiebyggande samt planering av nästa steg. I den andra etappen testas och utvärderas olika lösningar i samverkan mellan aktörer med olika kompetenser från olika sektorer. I den tredje etappen skall de framtagna lösningarna implementeras. Det aktuella projekt avser etapp 2.
Benförankrade implantat är medicintekniska produkter som förbättrar livskvaliteten för miljontals patienter genom att t.ex. ersätta tänder efter tandlossning/trauma, ersätta skadade/utslitna leder, eller förankra hörselimplantat för patienter med nedsatt hörsel. Dessa utgör väl etablerade behandlingar men det återstår utmaningar att minimera antalet kliniska komplikationer. Infektion och/eller vävnadsförlust runt implantaten är de vanligaste komplikationerna och de leder till lidande hos patienterna och är komplexa och dyra att behandla. Den uppskattade årliga kostnaden för behandling av komplikationer till följd av implantatassocierade infektioner är i Sverige över 300 MSEK och i USA runt 2 miljarder USD och utan lösning på problemet kommer kostnaden fortsätta stiga.
Det nya projektet siktar på att utveckla och testa:
- experimentella modeller som kommer att bidra med ny kunskap om mekanismerna bakom infektion och vävnadsförlust och som kommer att användas för att testa/verifiera potentiella lösningar;
- nya och innovativa kliniska protokoll baserade på rengöring av implantat, nya läkemedel och nya material för vävnadsregenerering, samt
- nya implantatytor som resulterar i förbättrad mjukvävnadsförankring för att försvåra mikrobiell invasion.
Projektet leds av Sarunas Petronis och Josefin Seth Caous, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.
Kontakt:
Sarunas Petronis, tel: 010 516 58 66
Josefin Seth Caous, tel: 010 516 59 96
NYHETSBREV
KALENDARIUM
NYHETER
Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”
AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning av svenska life science-företag visar [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.