Nya plattformar utvärderar användningen av AI-teknik i vården
Nu ska artificiell intelligens, AI, ta steget in i vården. Redan till hösten kan AI introduceras vid mammografiscreening vid utvalda sjukhus. Användningen underlättas av nya nationella plattformar för att utvärdera dagens AI-lösningar.
Teknikutvecklingen har i dag kommit så långt att AI-tekniken är redo att göra samma jobb som en röntgenläkare vid granskningen av mammografibilder. Och det är mycket välkommet eftersom det är en skriande brist av röntgenläkare i landet.
I dag finns närmare 200 olika AI-lösningar inom medicinsk bildanalys som står redo att användas. Problemet är att det hittills har saknats en oberoende jämförelse mellan hur väl de verkligen fungerar. Utvecklingen av en nationell valideringsplattform för AI inom mammografiscreening, VAI-B, blir ett första steg till en lösning.
– I dag har olika företag skilda mått på hur väl deras system fungerar för olika utrustningar och bilder. Men det saknas en objektiv mätning eller jämförelse. Vår plattform ska bli en oberoende part som utvärderar olika AI-algoritmer inom mammografiscreening, säger Fredrik Strand, projektledare för VAI-B samt forskare och röntgenläkare.
Plattformen utvecklas med stöd från Regionala cancercentrum i samverkan och ska gå i mål i oktober. Då ska två till tre olika företags algoritmer vara analyserade med hjälp av deltagandet av lika många sjukhus. Målet är sedan att kunna erbjuda en tjänst där algoritmerna testas och jämförs mot enskilda sjukhus behov och utrustning.
– Denna form av utvärdering finns inte någonstans i världen i dag så det gör oss unika. Vi hoppas kunna skapa en tjänst som både bidrar till vården och till företagen som utvecklar AI-lösningar. När företagen får en möjlighet att jämföra sig med andra kan det leda till en viktig vidareutveckling av deras egna algoritmer för att de ska fungera bättre, säger han.
Inkubator för fler plattformar
Plattformen VAI-B är även en del av den nationell arenan för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AIDA, som är en del av Medtech4Health. Här drivs en inkubator för att starta fler nationella valideringsplattformar av AI inom bilddiagnostik, med finansiering av Vinnova.
– AI har en tydlig nytta för vården. Men användningen bromsas av en osäkerhet kring om enskilda lösningar passar den egna verksamheten. Därför behöver vi plattformar som kan validera lösningarna efter behoven, säger Claes Lundström, arenaledare för AIDA.
Han ser VAI-B som ett pilotprojekt som kan ge kunskap och erfarenhet till ytterligare plattformar. Bland de områden som står på tur finns strokeradiologi och patologi.
– Plattformarna kan bli mycket värdefulla för regionerna och skapa en tydlighet i vilket sorts tjänst de får för sina pengar. Vi sätter vården i förarsätet från start för att ge rätt struktur och mål på arbetet. Det går även att tänka sig att leverantörerna vill betala för att få den kvalitetsstämpel som valideringen kan ge, säger Claes Lundström.
Världsunikt
I dag drivs VAI-B som ett forskningsprojekt men väl i skarp drift kan den komma att få samma roll som dagens kvalitetsregister. Ännu återstår dock att lösa hur användningen av hälsodata ska kunna ske på ett etiskt och juridiskt korrekt sätt.
Utvecklingen av valideringsplattformar av AI inom medicinsk bildanalys unik. Det närmaste exemplet i Europa är Nederländerna där utrustning för bildanalys testas vid ett nationellt centrum.
– De har dock inte kommit så långt som vi gjort för att utveckla en modell för att testa själva AI-algoritmerna. Vi ska se om vi kan samverka med dem för att utbyta kunskap och erfarenhet, säger Fredrik Strand.
VAI-B utvecklas av ett konsortium som leds av Karolinska Institutet och även innefattar Karolinska Universitetssjukhuset, Lunds Universitet, Region Skåne, Linköpings Universitet, Region Östergötland, Kungliga Tekniska Högskolan, Bröstcancerförbundet och Medtech4Health AB.
Fler forskningsstudier pågår
Det pågår ett flertal forskningsstudier runt om i landet kring användningen av AI i vården. Vid Lunds universitet undersöks AI inom mammografiscreening, och även vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Vid Linköpings universitet drivs ett större europeiskt projekt kring AI inom digital patologi.
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.