Umea medicinteknikdagarna 2018-28-3

Norrlandsnoden vill vara den permanenta portalen för medicinteknisk utveckling

Medtech4Healths geografiskt största nod är den längst i norr. Centrum för medicinsk teknik och fysik, CMTF, har varit med i uppstarten av Medtech4Health och tillhör kärntruppen. Flera personer därifrån har varit eller är engagerade i olika delar av Medtech4Healths verksamhet. Men CMTFs nuvarande föreståndare, Anders Wåhlin, är ett nytt namn för oss. Jag stämde träff med honom under en av årets mest intensiva dagar, samma dag som Medicinteknikdagarna startade. Det visade sig bli ett så intressant samtal att vi glömde av tiden. Anders fick rusa iväg till nästa kurs och jag insåg att jag glömt ta ett bild. Därefter skuggade jag honom i två dagar i Umeå i den vilda jakten på ett porträtt. Det var inte lätt, Anders är inte den som vill stå i centrum och ljussättningen under de mingel där jag fångade honom var utmanande för min mobiltelefon.

Anders Wåhlin är föreståndare för CMTF

Vad händer med blodkärlen i hjärnan när vi blir äldre? Det försöker Anders Wåhlin ta reda på. Hans huvudsakliga arbete är nämligen forskning vid medicinsk teknik FoU på sjukhuset samt Institutionen för Strålningsvetenskaper på Umeå Universitet. Hans bakgrund är fysiker disputerad i Umeå. Han har precis börjat handleda en ny doktorand, Tomas Vikner (till vänster i bild).

Sedan i somras kombinerar Anders Wåhlin forskarrollen med att vara föreståndare för CMTF en dag i veckan. Jag hör att han har ambitioner att sätta sin prägel på CMTF, men på norrländskt manér nämner han dem i försiktiga ordalag. Det viktigaste är att han ser CMTF som en permanent struktur i ett hav av olika temporära satsningar. Vi pratar en hel del om långsiktighet, vilket råkar vara en av mina egna käpphästar.

CMTF är en virtuell organisation

För att backa tillbaka till den tungvrickande förkortningen CMTF så är det namnet på en virtuell organisation som inte bara spänner över Umeå universitet utan även inkluderar Luleå tekniska högskola. Det vill säga, organisatoriskt ligger centret under universitetet, men det har inga egna anställda. Den gemensamma kopplingen är olika forskningsprojekt som drivs inom ramen för CMTF. Just nu drivs flera projekt med hjälp av medel från bland annat Tillväxtverket. CMTF skriver ramansökningar och 80% av pengarna går till projekten, resten går till stöttande satsningar som workshops runt jämställdhet med mera.

Jag har bara positiva erfarenheter av att samarbeta med personer från CMTF men har synpunkter på namn som är förkortningar. Det gör det lätt att röra ihop bokstäver. För att underlätta förväxling har flera av de personer som är involverade i CMTF sina kontorsrum i en korridor på sjukhuset där CMTS huserar. Den förkortningen står för Centrum för medicinsk teknik och strålningsfysik och är en avdelning på Umeå universitetssjukhus där det bedrivs medicinteknisk forskning. Nämnde jag att samma personer kan vara anställda på CMTS och involverade i forskningsprojekt på CMTF?

Behovsdriven forskning

Det viktigaste med CMTF har jag redan nämnt, att det är tänkt att vara en permanent struktur. Satsningar som Medtech4Health (som i dagsläget ser ut att vara tio eller tolv år) är perfekta vitamininjektioner som kan vitalisera CMTF, men CMTF ska alltid finnas där och utgöra en ingång för alla som har en projektidé. Plattformen består och rättar mun efter matsäck.

Nästa sak som bör nämnas är att alla forskningsprojekt inom CMTF är behovsdrivna. Anders Wåhlin uttrycker sig som att bra forskningsprojekt för dem inte bara handlar om teknisk höjd, utan också om att göra nytta för patienter. Samtliga projekt som drivs inom CMTF har någon form av klinisk förankring. Ofta är en läkare inblandad som bollplank. Han ser också möjligheter för ingenjörer att faktiskt lösa sjukdomsmekanismer.

Detta låter mycket intressant och jag rekommenderar alla att ta en tur till Umeå. Det är på många sätt en trevlig stad och på sjukhuset pågår många projekt som har potential att förbättra livet för patienter. Läs mer om CMTF på deras webbsajt.

Dela gärna detta!

Publicerad: 30 oktober 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.