
Operation1 foto Pamela Ericsson
Mindre smärta vid åderbråcksoperationer med ny medicinteknik
Ny medicinteknik gör åderbråcksoperationer mindre smärtsamma. Den rekommenderade behandlingen i dag går till så att man med laser värmer upp de sjuka venerna under huden till dess att de skrumpnar. För att göra det behöver man leda in en tunn laserfiber i venen och bränna sönder den med laserljus. Detta gör ont och därför måste man lokalbedöva patienten. Oftast behöver man lägga lokalbedövning längs med kärlet som ska laserbehandlas genom att sticka patienten 10-30 gånger med bedövningsnål på varje ben som ska behandlas. Innovationen Solutio kan göra ingreppet smärtfriare, men gör också bedövningen mer effektiv så att fler patienter hinns med på samma tid.
”Om man kompletterar laserfibern med vårt instrument Solutio kan man lägga bedövningen inifrån kärlet och på det viset endast behöva sticka patienten en enda gång”, säger Michael Åkesson, specialistläkare och uppfinnare av Solutio. ”Det gör också att bedövningen blir effektivare då det blir lättare att lägga den helt rätt. En annan fördel är att det sannolikt går snabbare att göra ingreppet, vilket gör att man kommer att hinna behandla fler patienter på samma tid. Detta är bra, då vi tror att fler patienter som tidigare har dragit sig för att ta bort sina besvärande åderbråck på grund av att det varit smärtsamt nu kommer att söka hjälp för att bli av med sina åderbråck”.
Vad är åderbråck?
Åderbråck är ett vanligt problem som drabbar ungefär var tredje vuxen i Sverige. Åderbråck har ofta en ärftlig orsak. Människor med stillasittande eller stillastående jobb, som exempelvis frisörer, får lättare åderbråck än andra och problemet kan förvärras under graviditet.
”Åderbråck kännetecknas av vidgade, slingriga blodådror på benen, men egentligen finns orsaken till dessa i de större kärlen som ligger precis under huden”, säger Michael Åkesson. ”I dessa är cirkulationen störd genom att blodflödet kan gå åt fel håll på grund av nedsatt funktion i venklaffarna, så kallad vensvikt. Åderbråck är lika vanligt bland kvinnor som män och risken ökar med ålder och övervikt”.
Åderbråck har ofta en ärftlig orsak, men det betyder inte att man måste få det för att någon av ens föräldrar har det. Personer som har ett stillastående eller stillasittande jobb, som exempelvis frisörer, utvecklar lättare åderbråck än andra. Åderbråck kan också förvärras under graviditet.
”För de flesta som drabbas finns både ett kosmetiskt och ett symtomatiskt problem”, förklarar Michael Åkesson. ”Det är inte ovanligt att man har värk, tyngd, svullnad, krypningar, trötthetskänsla, klåda och även smärtor. Inom den offentliga sjukvården får patienten operativ behandling först när risken för utveckling av kroniska bensår föreligger såsom vid underbenseksem eller mörkpigmenteringar av huden på underben eller fotleder”.
Medtech4Health stöttar medicinteknisk utveckling
Skåneföretaget Medvasc fick medel i Medtech4Healths samverkansutlysning 2017 för att utveckla en prototyp av Solutio och testa den kliniskt. Detta görs i ett samarbete mellan företag och universitet.
European MedTech Week 2018
Filmen är framtagen som en del av vårt deltagande i European MedTech Week. Den 4-8 juni firas medicinteknik i hela Europa. Varje dag samarbetar företag, universitet och sjukhus runt om i landet med att ta fram, utveckla och testa nya produkter. Eller göra befintliga produkter ännu bättre.
Dela din berättelse om vad medicinteknik är för dig eller på vilket sätt det som er verksamhet gör bidrar till bättre hälsa. Tagga med hashtag #medtechweek och #medtechweekSE. Besök Medtech Weeks officiella hemsida för mer information

AKTUELLT
Skottland och Sverige förenas i implementeringen av innovativ medicinteknik
Nyligen välkomnade hälso- och sjukvården i Skottland en delegation från Sverige. Besöket blev ett avstamp för ett närmare samarbete med fokus på implementering av innovativ medicinteknik i vården. Nu planeras ett besök i Sverige till hösten.
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.