Andrea Stuart och Johanna Wagenius i sjukhuskläder står med blombuketter

Metod för utredning av livmodercancer får utmärkelsen Medtech4Health Innovation Award 2020

Andrea Stuart och Johanna Wagenius, vid officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett tilldelas 100 000 kronor och en film för införandet av en skonsam och effektiv metod vid utredning av livmodercancer och behandling av godartade förändringar i livmodern.

Årets vinnare har startat en ny verksamhet för att utreda livmodercancer – utan narkos. Metoden används även för behandling av godartade förändringar i livmodern som kan ge blödningsproblem hos kvinnor. Patienterna kan gå hem samma dag och vårdplatser kan användas där de mest behövs. Genom ett exemplariskt införandeprojekt har teamet implementerat ny teknik och på så sätt förändrat och effektiviserat arbetssätt för att öka patientsäkerheten och korta vårdtider för en stor patientgrupp.

Prisutdelningen filmades och firades på plats i Helsningborg

Prisutdelningen skedde i år på distans och dokumenterades på film. Efteråt firades vinnarna med bubbel och snittar.

Förvaltningschef  Harald Roos, uppvaktade med blommor var stolt över att priset hade gått till en verksamhet på Helsingborgs lasarett.

– Detta är verkligen ett gott exempel på utveckling som gör det bättre för patienterna och förbättrar tillgängligheten i vården. I det här fallet handlar det inte bara om den stora patientgrupp som berörs direkt, utan det frigör även operationsresurser som kan användas till andra patientgrupper. Det är precis denna typ av innovativa satsningar som krävs för att vi ska kunna hjälpa fler patienter på kortare tid, sa Harald i sitt tal till pristagarna.

– Vi är jätteglada och hedrade att få ta emot detta pris. Vi hoppas att metoden kan komma ännu fler patienter till gagn genom att fler får upp ögonen för den, sa Andrea Stuart.

Den årliga utmärkelsen Medtech4Health Innovation Award delas ut till medarbetare i vård och omsorg som har implementerat ny medicinteknik.

– Det är väldigt roligt att vi med vårt pris Medtech4Health Innovation Award får denna möjlighet att lyfta fram medarbetare i vård och omsorg som har infört teknik och metoder som förbättrar verksamheten och kommer patienter till nytta. Det är en stor bedrift att implementera ett nytt arbetssätt och en ny lösning i vården, säger Jonas Sareld, programdirektör för Medtech4Health.

Se prisutdelningen och alla finalister

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREVET