Forskaren Xioalei Hu sitter i en kontorsstol framför sitt skrivbord

xioalei Hu 500×300

Medtech4Healths utlysning Innovatörer i vård och omsorg gav enklare uppföljning av strokepatienter

Medtech4Healths utlysning Innovatörer i vård och omsorg gav enklare uppföljning av strokepatienter

På Umeå universitet arbetar Xiaolei Hu och team som mest med att rekrytera patienter i syfte att studera om appen Rehabkompassen® är ett kostnadseffektivt verktyg för att förbättra vårdkedjan för patienter med Stroke. Det hela möjliggjordes till en början av medel ur Medtech4Healths utlysning Innovatörer i vård och omsorg. 

Xiaolei Hu är specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin vid NeuroRehab, NHHC, Norrlands Universitetssjukhus och adjungerande universitetslektor vid Umeå universitet.

2019 beviljades hon och hennes teamfinansiering ur utlysningen Innovatörer i Vård och Omsorg.

─ Det har betytt jättemycket, det var mina första stora externa forskningsmedel.  Vi fick möjlighet att genomföra vår pilotstudie och börja titta på om Rehabkompassen® skulle vara ett möjligt fungerande digitalt verktyg för uppföljning av strokepatienters vårdkedja säger hon.

Socialstyrelsens riktlinjer utgångspunkten

Bakgrunden till idén om en Rehabkompass® är Socialstyrelsens riktlinjer för Strokevård med bland annat krav på uppföljning av patienten vilka ännu inte finns implementerade överallt och där uppföljningen ibland är bristfällig berättar Xiaolei Hu.

─ Riktlinjer och krav kräver resurser och de finns inte alltid, menar hon.

─ Det ville vi förbättra genom ett kostnadseffektivt verktyg till nytta för både medarbetare, vård och patienterna. Vi har hittills följt upp 28 patienter som är mycket nöjda, säger Xiaolei Hu.

Rehabkompassen®

Rehabkompassen® är ett nyskapat digitalt verktyg för uppföljning av strokepatienter som uppfyller Socialstyrelsens krav. Verktyget kan användas vid patientbesök för att underlätta för sjukvårdpersonal och patient att identifiera patientens behov av rehabiliteringsinsatser.

Med hjälp av ytterligare forskningsmedel ska en ny studie genomföras där kostnadseffektivitet för vården samt nyttan i patientens rehabilitering med hjälp av Rehabkompassen® undersöks.
─ Målet är nu att rekrytera mer än 1000 patienter, det är mycket jobb men jag är glad över att ha ett bra team omkring mig, säger Xiaolei Hu.

Hon berättar att hon i sitt team även har stort stöd av forskning- och utvecklingsavdelningen för medicinteknik (MT-FoU) i Region Västerbotten med att utveckla Rehabkompassen och genomföra studierna.

– Förhoppningsvis blir detta en kommersiell produkt som kan implementeras nationellt i strokevården ifall vi kan bekräfta våra hypoteser i studien, avslutar Xiaolei Hu

Med stöd av sjukvårdspersonal, patientrepresentanter, en styrkommitté och en så kallad advisory board består teamet som arbetar med Rehabkompassen förutom Xiaolei Hu bland annat av:

  • Karolina Jonzén, sjukhusingenjör
  • Olof Lindahl, adj professor, sjukhusingenjör
  • Marcus Karlsson, sjukhusingenjör
  • Kristin Nyman, forskningssjuksköterska
  • Lisette Marjavaara, projektkoordinator

Innovatörer i vård och omsorg öppnar i vår

Utlysningen Innovatörer i vård och omsorg riktar sig till vård- och omsorgsgivare med innovativa idéer som inkluderar medicinteknik. Samverkan med en akademisk part är önskvärt men inte nödvändigt.  Du kan söka mellan 300 000 kr och 1 miljon kronor. Vanligtvis öppnar utlysningen i början av nytt år.

Läs mer här Finansiering Innovatörer i vård och omsorg – Medtech4Health

Mer detaljerad information om utlysningen Innovatörer i vård och omsorg kommer att publiceras på Vinnova.se 

AKTUELLT


Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”

7 november 2024|

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell.  Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 9 december 2021

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.