Almedalen 1000×600

Medtech4Health i Almedalen

Vi finns på plats under Almedalsveckan 2024 både i egen regi och med Swedish Medtech, Leading Healthcare och Lif under konceptet Tillsammans. Med oss kan du ta del av politikerutfrågningar, seminarier, workshops och mingel. Hoppas vi ses!

Medtech4health är på plats under årets Almedalsvecka, för seminarier, dialog och evenemang. Både under konceptet Tillsammans där vi samverkar med Swedish Medtech, Leading Healtcare och Lif och med ett eget seminarium och workshop. Fokus i år ligger på innovation, huvudmannaskap och beredskap där vi/Medtech4Health fokuserar på innovation ur en medicinteknisk vinkel. Varje dag inleds även med politikerutfrågningar i Heta Stolen.

Mer om Tillsammans-konceptet, de gemensamma seminarierna och politikerutfrågningarna hittar du här.

Med oss i år finns även Västra Götalandsregionen och Chalmers tekniska högskola med projektet ”Sjukhusvård i hemmet” representerat. Vi samarrangerar även ett seminarium med RISE som handlar om hur Life science industrin kan säkra både människans och planetens hälsa?

Vi håller till på Volare Vinbar, Strandgatan 20 i Visby hela dagarna tis-tors 25-27 juni.

Kom gärna förbi och delta!

Här lyfter vi ut de seminarium vi/Medtech4Health arrangerar:

Seminarium 1

Datum: Tisdag 25 juni, kl. 14-15

Plats: Volare, Strandgatan 20, Visby

Arrangör: Medtech4Health

Vägen till nyttiggjord innovation – hur kan vi stärka patientens och vårdens behov?

Vad behöver göras för att nya metoder för medicinteknik lättare kan komma i användning och till nytta? Hur kan akademi, näringsliv, patienter samt vård och omsorg samarbeta för att tillsammans svara på patientens och vårdens behov?

Nyttogörandet av medicintekniska innovationer är en förutsättning för att klara den demografiska utvecklingens utmaningar för vård och omsorg. En åldrande befolkning blir mer vårdresursintensiv samtidigt som andelen människor i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Kan en bättre samverkan mellan alla intressenter hitta en lösning på problemet? Vi håller ett samtal med syftet att diskutera former för ett värdeskapande samarbete där vi bättre kan tillgodose patientens behov samtidigt som vårdens prioriteringar kan mötas. Med gemensamma krafter ska vi i det här interaktiva forumet samskapa och finna metoder som ger bästa nytta för patienten och vården.

Medverkande:

Maria Tunebjer, Chef för forskning och innovation, Region Uppsala, Leif Tull, Vd CompuGroup Medical, Daniel Forslund, Utvecklingsansvarig, Vårdföretagarna, Jens Eriksson, Vd, Aleris

Vi är även medarrangör till:

Seminarium 2

Datum: Onsdag 26 juni, kl. 09.30–10.50

Plats: Volare, Strandgatan 20, Visby

Arrangör: Tillsammans, Lif; Leading Healthcare, Swedish Medtech, Medtech4Health

1 miljard till innovativa behandlingar – så blir värdet för patient och vård

Ansträngd ekonomi i regioner och kommuner samt ett ökat patienttryck för ökad vårdtillgänglighet och demografiska utmaningar kräver innovativa lösningar. Hur kan vi investera klokt och stödja omställningen av vård och omsorg samtidigt som stark tillväxt skapas för Sverige?

Regeringen allokerar pengar till vård och omsorg bl.a. genom riktade statsbidrag. Vi ser en stor risk för att de här miljarderna kommer att satsas i ohållbara lösningar som försvinner när pengarna tar slut, till exempel genom tillfälliga lösningar. Vi anser i stället att medlen borde satsas på långsiktiga och hållbara lösningar som levererar resultat även bortom budgetåret 2024. Genom att arbeta tillsammans, investera i forskning och utveckling samt genom att vara proaktiva kan vi möta vårdens demografiska utmaningar, resursbrist och skapa individnära lösningar.

Vid det här seminariet kommer en brett sammansatt panel att diskutera om hur olika aktörer inom vård, omsorg och näringsliv tillsammans med medborgare kan samverka för att lösa de utmaningar vi står inför. Vi går bland annat in på hur smart användning av ny teknik, läkemedel och behandlingsmetoder kan förenkla och förbättra både för den enskilda individen och för vården.

Medverkande:

Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR, Boubou Hallenberg, Sjukhusdirektör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Cecilia Edebo, CEO, Sahlgrenska Science Park, Tobias Alfvén, tidigare ordförande, Svenska läkarsällskapet, Anna Mannfalk (M), Regionråd, Region Skåne, Hans Winberg, Generalsekreterare, Leasing HealthCare

Seminarium 3

Datum: Torsdagen 27 juni, kl 12 – 14

Plats: Volare, Strandgatan 20, Visby

Arrangör: Medtech4Health tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers tekniska högskola

Sjukhusvård i hemmet – så snabbt går utvecklingen

Vilka möjligheter och systemhinder ser vi i den pågående och effektiva utvecklingen av Hospital@Home (HaH) här i Sverige? Här belyser och diskuterar vi fenomenet ur ett svenskt perspektiv med fokus på patientnytta, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet.

Idag är modeller för sjukhusvård i hemmet på stark framväxt. ”Hospital at Home” (HaH) utvecklades 1995 av Johns Hopkins Medicine i USA och har sedan dess kunnat påvisa stora fördelar. Genom modern teknik och medicinska system för att hantera hälsodata på distans kan patienter, som normalt sett skulle behöva vara inlagda på sjukhus, i stället få motsvarande vård i hemmet. Något som numera även stöds av flera svenska statliga utredningar som har analyserat demografiska förändringar, teknikpotential och kostnadskontroll för sjukhusvård i hemmet.

Medverkande:

Boel Mörck, CDO, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Johan Bratt, Chefsläkare, Region Stockholm, Thomas Lindén, Statschefsläkare, Socialstyrelsen, Margareta Haag, Ordförande, Nätverket mot cancer, Axel Wolf, Professor, Centrumföreståndare, GPCC, Sahlgrenska Akademin

Seminarium 4

Datum: Torsdag 27 juni, kl. 14:30–15:30

Plats: Volare, Strandgatan 20, Visby

Arrangör: Medtech4Health tillsammans med RISE

Hur säkrar Life science industrin både människans och planetens hälsa?

Life science-industrin är en förutsättning för människans hälsa och en mycket viktig näring för Sverige, men finns det ett motsattsförhållande mellan människans och planetens hälsa?

Även om life science-industrin är avgörande för global hälsa, med de produkter den producerar och tillhandahåller för att behandla människor, kan den ha negativ påverkan på klimat och miljö. Kan vi behålla en konkurrenskraftig life science industri och samtidigt värna om friska ekosystem och klimatet?

Medverkande: Jakob Rasch (GSK) ,Lars Sandman (Linköpings universitet), Bengt Mattsson, (Lif )
Olga Vinnere Pettersson (Scilife lab Uppsala), Annika Svedberg (Apotek Hjärtat)

Panelen leds av Christina Jönsson (RISE).

Mer information finns här, i Almedalsveckans officiella program 2024.

Dela gärna detta!

Publicerad: 21 maj 2024

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.