advamedresan IMG_7375

Medtech4Health besöker ett antal företag och aktörer i Silicon Valley med fokus på AI

Medtech4Health besökte tillsammans med personer från bland annat Vinnova och Swedish Medtech ett antal olika företag och aktörer i Silicon Valley. De som besöktes var Google, Stanford University samt företaget BigFoot medical.  Temat var Artificiell Intelligens men många andra frågor diskuterades också på dessa möten. De som deltog på möten var från Vinnova, Pontus von Bahr, Karin Eriksson och Linda Swirtun. Från Medtech4Health Reidar Gårdebäck och Lena Strömberg, från SwedishMedtech deltog Anna Lefevre-Skjöldebrand samt Christian Guttmann från KI. Nedan följer i korthet respektive möte.

Stanford University

Här träffade vi MD, PhD Erik Ingelsson som är forskare och professor på Stanford University. Erik forskar kring mekanismerna för kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar med användning av storskaliga molekylära och epidemiologiska metoder och har också kvarvarande kopplingar till Uppsala Universitet.  På Stanford finns bla labb där Erik mfl framförallt forskar kring insulinresistens.

Frågor som diskuterades utöver den forskning som Erik och hans team bedriver var framförallt erfarenheter kring forskningssamarbeten mellan företag och akademi och hur detta skiljer sig mellan USA och Sverige. Tillgången och access till olika register och patientdata var också ett samtalsämne och där konstaterades att de i sin forskning använder mycket data från UK Biobanking. Erfarenheterna från Sverige var att det var mycket svårare att få tillgång till data. Vinnova kan bidra till öppenhet genom att gällande utlysningar kräva att man delar material och resultat får att få finansiering.

Samarbetet mellan universitet och företag fungerar mycket bra och man har stor hjälp av Stanfords legala avdelning gällande när det gäller avtal och rättigheter. Det är en positivare attityd i USA att samarbeta mellan företag och forskare. En av orsakerna kan vara att man inte har lärarundantaget såsom i Sverige vilket gör att gränsen blir tydligare vad som gäller för de olika parterna. I USA är det skarpare skott vad man gör inom forskningen och på fritiden. Som forskare i USA gäller att om man kommer på nåt inom forskningen så äger Stanford denna idé. Då måste man ta upp detta med Stanford  Office for Technology and Licensing för att advokater ska ta fram till exempel patent. Om det blir inkomster så delas dessa och ibland spinns idéer ut till företag. En forskare får maximalt arbeta 20% med annat utanför forskningen och annan verksamhet med direkt knytning till unversitetet.

Besöket var trevligt och mycket givande.  På väg dit fick vi en inblick i storleken på detta campus område då vi hade svårt att hitta huset trots tydlig adress. Efter ett antal olika raska marscher runt på området och i korridorer hamnade vi på barnkardiologen där man var mycket vänliga och kunde lotsa oss ut genom huset och sedan rätt. Efter mötet på Stanford åkte vi till Nordic Innovation House som ligger endast några kilometer därifrån i Palo Alto. Se separat inlägg om besöket där.

Google

Besöket på Google krävde en hel del förberedelser och inläsning av deras forskning och arbete inom data hantering. Att här kort kunna redogöra för deras är en nästintill omöjlig uppgift men man kan sammanfatta det hela med att de är otroligt många personer som arbetar i deras olika projekt. Allt från artificiell Intelligens inom bildanalys till produktutveckling av bärbara sensorer för biologiska parametrar för insamling av värden för tillräcklig precision i indata till sina analyssystem. En intressant aspekt i Sveriges pågående diskussioner kring inflöde av data från wearable som t.ex. Apple watch och FiBits direkt in i journalsystem och annat.Google ställde upp med en stor delegation och hade ett 10tal olika personer på plats som presenterade sina olika forskningsprojekt.  Man har från Google lagt arbete inom hälsa i ett eget bolag kallat Verily.  Under mötet presenterades bland annat deras arbete med att ta fram en kontinuerlig blodsocker mätare ( CGM – Continues Glucose Monitoring) i ett projekt där man arbetar tillsammans med Dexcom. Ett annat snarlikt projekt är en ögonlins som mäter blodsocker värdet. Detta görs i samarbete med Alcon. Det visades  intresse för den svenska marknaden och möjligheten till att dels sprida de fysiska produkterna och bedriva olika former av samarbeten.

Ett annat för Medtech4Health intressant projekt som presenterades var deras arbete med AI inom bildanalys och speciellt då inom oftalmologi och retinabilder. Här har man samarbete med Nikon och data visar nu att AI detektionen ligger lika bra eller bättre än när en specialist granskar och analyserar bilderna. Utöver analys av Diabetisk retinopati (DR) och diabetisk makulärt ödem (DME) kan AI systemet genom analys av en bild dessutom tala om ålder, kön och om personen är rökare eller inte.    Vår svenska delegation beskrev Sverige i korthet och det arbete som görs inom hälsa, patientdata och hur Vinnova har möjlighet att stötta olika samarbetsprojekt mellan företag, akademi och vården.  Man kan också nämna att miljön på Google är annorlunda från det vi är vana vid. Man har hela 30 000 anställda i Mountain View i Silicon Valley och det största problemet för dom är att hitta kunniga personer att anställa. En fråga som vi kan känna igen, en av anlendingarna till Medtech4 Healths utlysning kring kompetensförsörjning.  För att attrahera personal till Google så har man till exempel en stor matsal med massor av alternativ och där maten är gratis. Kaffet på kontoret var ingen typisk kaffemaskin utan två personer i en baristabar som gjorde espresso, latte eller vad som önskades på beställning.  Givetvis utan kostnad. Parkeringen rymde en hel del elbilar även om vi inte såg deras självkörande modell och för de som inte kör egen bil finns det företags bussar som kör personalen till och från kontoret. Man har inga arbetstider och när vi gick in bakom receptionen hamnade vi i ett stort tvätteri eftersom företaget erbjuder sina anställda att utan kostnad tvätta sinakläder.  Hundar på kontoret var också nåt som vi kanske inte är så vana med i Sverige och vi hade en stor lurvig variant liggande under konferensbordet under hela mötet. Som allergiker är jag glad att mötet inte varande mer än 2,5 timme men övriga njöt desto mer. Mötet avslutades med trevlig gemensam lunch på deras stora uteservering och därefter var det dags att bege sig mot San Jose och nästa besök på BigFoot Biomedical

BigFoot Biomedical

Fredagens siste besök skiljde sig från de övriga på så sätt att här var det inte akademisk forskning och inte ett gigantiskt företag såsom Google utan istället ett företag inom diabetes med ett femtital anställda. Företaget har en intressant historia och vi välkomnades av företagets  VP John Sjölund som gjorde en beskrivning av sin bakgrund och hur han som svensk hamnat på BigFoot Biomedical och Silicon Valley. Familjen flyttade dit i augusti i år så det var mycket som var nytt.  Bakgrunden till rollen som John nu har är att han är grundare till och drivit ett företag som heter Timesulin vilket haft en produkt för att enkelt komma ihåg när man som diabetiker tagit sitt insulin. Idéen till detta kom eftersom John själv är diabetiker och saknade ett enkelt sätt att se hur länge sedan man hade tagit sitt insulin.

Bigfoot Biomedical är ett företag som utvecklar ett modernt insulinsystem och som i juni 2017 köpte upp Timesulin.   Bigfoot Biomedical har som produktidé att utveckla en insulinpump som också har en kontinuerlig glukosmätare ( CGM) som helt styrs via en app från användarens telefon. Detta ger att data kring blodsockervärden, mängden insulin med mera sparas i molnet och därmed ger möjligheten till att med hjälp av AI optimera behandlingen. Företaget köpte upp en mer traditionell insulinpump från ett företag som gick i konkurs.  Nu har man fått in en stor ägare i form av en privatperson som har mycket kapital och nu satsar man på att använda den grundteknik som man tidigare utvecklat i de olika bolagen men nu designar man om så att man får ett modernare system där all patientinteraktion sker via telefonen och inte som tidigare där man gjorde detta mer traditionellt direkt på insulinpumpen.  Man samarbetar med Abbott kring deras blodsocker sensor och man ser sig inte som ett traditionellt insulinpumpsföretag utan som ett företag med en systemlösning. BigFoot Biomedicals CEO Jeffrey Brewer beskriver detta med orden ”Bigfoot isn’t in the pump business. And even though we are excited to add a connected dose capture technology for insulin injections, we aren’t in the pen business either. Bigfoot is a solutions company developing systems that connect components into Class III medical device systems capable of supporting auto-titration for insulin dosing across a variety of glucose sensing and insulin delivery technologies.”.  Besöket och diskussionerna gav en bra bild av de utmaningar som ett företag har när man utvecklar ett integrerat system med många olika komponenter och där man måste sätta kvalitet och säkerhet i första rummet och som start-up i USA.   Det är så mycket mer än teknik som måste vara på plats, allt ifrån regelverk, FDA ansökningar, riskanalyser, tillverkning, testning och produktion med mera. Vi fick också möjlighet att se tillverkningsdelen på anläggningen och en uppställning där man kunde se tekniken bakom de olika komponenterna.   Det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta bolag som initialt satsar på den amerikanska marknaden. Vi får se när och om man kommer till Europa. Avslutningsvis vill vi ge ett stort tack till Christian Guttmann från KI som hade satt upp kontakten med de olika företagen och personerna och också deltog på samtliga möten.

Med detta besök avslutade MedTech4Health sin veckolånga vistelse i USA och vi har nu ett digert arbete framför oss att sortera intryck följa upp alla fantastiska möten vi haft och föda in de idéer som uppkommit in i MedTech4Healths verksamhet och projekt. En mycket lyckad och lärorik resa för oss alla!

Dela gärna detta!

Publicerad: 3 oktober 2017

AKTUELLT


God jul och gott nytt år önskar vi på Medtech4Health

20 december 2024|

Vi stänger 2024 fyllda av glädje och stolthet efter att ha läst nioårsutvärderingen av Medtech4Health. Utvärderingen fokuserar på de senaste tre åren fram till 2023 men täcker programmets utveckling från starten 2015. Mycket uppmuntrande läsning för alla oss som arbetar inom den medicintekniska sektorn.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.