Medimpact_1000x600

MedImpact utvecklar verktygen som breddar vårdens implementering av medicinteknik

För att bättre hantera de växande utmaningarna inom hälso- och sjukvården behövs en bredare implementering av medicintekniska lösningar. Nu startar det strategiska projektet MedImpact med målet att utveckla verktygen som gör det möjligt.

Vårdens kunskap kring breddinförande behöver stärkas, tillsammans med förmågan att lyckas. I projektet MedImpact utvecklas ett vetenskapligt framtaget stöd för att underlätta ett bredare införande av medicinteknik. Stödet bygger på erfarenheter av tidigare projekt, bland annat om Innovationsmotorer och egenmonitorering, och drivs med målet att resultaten ska få en nationell förankring i flera av landets regioner.

– Detta är verkligen ett spännande projekt som kommer stärka regionernas förmåga att införa medicinteknik som på olika sätt stärker, förbättrar och effektiviserar prevention, diagnos och terapi samt förbättrar innovativa företags möjligheter att få sina produkter snabbare komma till patientnytta, säger Lena Strömberg, Programdirektör Medtech4Health.

Två olika verktyg ska utvecklas, båda i samarbete med flera relevanta aktörer. Ett för mognadsbedömning av möjligheterna för en organisation att införa en specifik medicinteknisk lösning, och ett verktyg för att stödja regionerna att införa lösningen i bred skala i hälso- och sjukvården.

– Det här känns som ett relevant och roligt projekt som förhoppningsvis kommer bidra till att våra regioner stärks i sin förmåga att använda egenmonitorering och medicinteknik i vården, säger Mattias Elg, professor och projektledare.

Projektet leds av Linköpings universitet. Medverkande parter är Region Östergötland, Region Jönköping och Swedish Medtech. Projektet är medfinansierat av Medtech4Health via Vinnova.

Dela gärna detta!

Publicerad: 13 november 2023

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.