sip-konferens

Konferensrapport: Medtech4Health träffar kollegor i andra strategiska innovationsprogram

Medtech4Health är ett av sexton svenska strategiska innovationsprogram, SIP. Medan vi arbetar inom medicinteknik har andra hand om exempelvis grafen, infrastruktur eller gruv- och metallutvinning. Den 4-6 oktober 2016 var det möjligt för oss att träffa kollegor från de andra programmen. Tisdag-onsdag var det en allmän konferens med tre personer från varje SIP. Den ägde rum på Såstaholm i Täby utanför Stockholm. Torsdagen var det en särskild dag för kommunikatörer på Lindholmen i Göteborg. Eftersom dessa konferenser krockade i tiden med Medicinteknikdagarna i Örebro deltog undertecknad enbart i första dagen. Medtech4Health var representerade alla dagarna. Kristina Svensson och Reidar Gårdebäck deltog tisdag på Såstaholm, Christoffer Andersson deltog tisdag-onsdag på Såstaholm och Helene Lindström förde vår fana på Lindholmen under torsdagen.

sip-konferens-sastaholm

Charlotte Brogren, Vinnova

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren berättade om regeringens nya satsning på fem samverkansområden där ett är Life Science. Ord som samverkan och innovation är glödheta. Ett av
Brogrens budskap var att alla SIP måste koppla upp sig internationellt. Vi måste öka vår aktivitet och samarbeten utanför Sveriges gränser då Sverige är litet.
Hon uppmanade oss också till att kontinuerligt utvärdera våra projekt för att nå våra mål. Vi ska inte sitta nöjda i vår låda utan arbeta på att förändra lådan och göra den större.

Innovair – flygindustrins SIP

Konferensens arrangerades av Innovair och därmed inleddes dagen med att de presenterade sin verksamhet. Det är alltid intressant att höra hur andra jobbar. Här kommer ett litet urval av det som de berättade om.

  • Vi måste i Sverige ha teknikövertag för att kunna konkurrera. Det finns få tillverkare i deras område. I princip är det Airbus och Boeing.
  • Uthållighet krävs. Det är långa ledtider: 15-20 år. Ett nytt stridsflygsystem tar 30 år. Det vill säga det som är i forskningsfas nu kommer att vara aktuella i näst-nästa system.
  • Det är resurskrävande att utveckla flygplan, därför krävs internationella samarbeten. Brasilien och Storbritannien är två länder som de jobbar med. Tips: de avtal som de arbetar fram med Brasilien är så generiska att de ska kunna användas för andra.
  • De har gjort en speciell satsning på små och medelstora företag. Det har bland annat handlat om att stötta internationell positionering och att utveckla relationer med stora företag.

Utvärdering av SIP:arna

Finansiärerna utvärderar alla SIP:ar vart tredje år. Utvärderingen fokuserar på huruvida vi gör det vi sagt att vi ska göra. Några exempel på punkter som vi utvärderas på är öppenhet och opartiskhet samt att det vi gör syns.

Nyligen avslutades utvärderingen av fem program som startade för tre år sedan. Resultaten var överlag positiva. SIP:arna har åstadkommit nationell mobilisering i sina område och jobbat innovativt. Några program skulle kunna jobba mer med att få in effektlogiken naturligt i sitt arbete, att nå ut utanför sin grupp och internationella kontakter.

Två av dem fick beröm för hur de arbetar med projektstöd. Metalliska material har åtta personer som jobbar med projektstöd. Det är en obligatorisk ryggsäck för de projekt som får medel. Projektstödspersonerna sitter med på projektmöten och så länge projektet rullar på enligt plan blandar de sig inte i, utan det är först vid förseningar eller andra problem som de jobbar.

Ett hett tips till alla SIP är att se över vår effektlogik med jämna mellanrum så att den är aktuell samt att vi stämmer av att verksamheten drar åt rätt håll. Detta är något vi inom Medtech4Health redan planerat att vi ska göra nästa vecka.

sip-konferens

Jämställdhet

Efter kaffepaus med en smarrig buffé var det dags för ett pass om jämställdhet. En jämställd myndighet som jobbar med bidragsgivande har bland annat följande mål:

  • att både män och kvinnor får del av bidraget.
  • att både män och kvinnor är med i processen.
  • att själva utfallet är något som är av vikt för både män och kvinnor.

Könsfördelning i ansökningar kan jämföras med beviljade bidrag. Jämställd fördelning är 40-60.

Jag tog med mig från presentationen att det alltid är värt att komma ihåg könsfördelning när bedömare och talare ska väljas.

Efter en allmän introduktion fick vi praktiska exempel från STRIM som är SIP för gruvindustrin. STRIM bygger på mer än en agenda varav den ena handlade om jämställdhet ur ett arbetslivsperspektiv. Om man bildgooglar gruvarbetare så kommer det upp mest män. De räknar med att de behöver rekrytera 20 000 personer till branschen de närmaste åren och det räcker inte om de anställer alla nya ingenjörer i området. De behöver öka intresset för att arbeta i branschen. De har satt upp som mål att branschen ska bli attraktivare som arbetsgivare.

Gruppdiskussioner om utlysningar, kommunikation med mera

Första dagen avslutades med att vi delade in oss i tre grupper som diskuterade olika ämnesområden där SIP:arna kan lära av varandra. Reidar, Kristina och Christoffer gick till var sin. Exempel på ämnen var hur man hanterar beviljade projekt rent administrativt, för- och nackdelar med att ha utlysningar i flera steg samt vilka kanaler vi använder för att nå ut med våra utlysningar.

Därefter vidtog den kanske viktigaste delen nämligen det fria erfarenhetsutbytet över en god middag.

Projektidé för långsiktig kompetensförsörjning

Dag två inleddes med en återrapportering om vad som sagts i de olika gruppdiskussionerna. Därefter var det två olika presentationer. Den ena handlade om ett förslag från Tekniska Museet i Stockholm om en mobil vetenskapsbuss som kan åka runt och skapa intresse för naturvetenskap och teknik bland mellanstadielever. Syftet är att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen.

Dagen avslutades med en dragning av Monica Bellgren på Teknikföretagen som berättade om en satsning de gör tillsammans med IF Metall för att öka kunskapen kring digitalisering i bred mening för industrin i Sverige. Vi diskuterade i grupper kring vad digitalisering innebär för de olika SIParna och hur vi jobbar med det i antingen utlysningar eller strategiska projekt (där är ju StandIn ett exempel som jag nämnde). Inga konkreta actionpunkter kom ur detta, det var mest för att lyfta frågan.

Tack till Christoffer för rapport från dag två.

Dela gärna detta!

Publicerad: 6 oktober 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.