Konferensrapport: Höjdpunkter från Medicinteknikdagarna 2016 i Örebro
Förra veckan samlades sjukhustekniker, leverantörer och andra som jobbar med medicinteknik från hela Sverige i Örebro. Det var dags för de årliga Medicinteknikdagarna som arrangeras av MTF – Svensk förening för medicinsk teknik och fysik.
Medtech4Health var väl representerat. På plats fanns förutom Reidar Gårdebäck och Kristina Svensson personer som har fått medel i utlysningar, arbetar i någon av de organisationer som är våra noder eller är involverade i olika strategiska projekt. Vi hade också en session under torsdagen. Här kommer mina personliga höjdpunkter. De ligger i kronologisk ordning vilket betyder att det viktigaste, vår session och de förslag vi fick från publiken, kommer på slutet.
Helene Hellmark Knutsson vill se fler innovationsupphandlingar
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning pratade om patientcentrerad vård och efterlyste fler innovationsupphandlingar. Hon avrundade sin presentation med att det krävs mer samverkan och samarbete för att möta de samhällsutmaningar vi står inför. Det passade perfekt med tanke på temat för Medtech4Healths session dagen efter.
Paneldiskussion om att implementera medicinteknik i vården
Titeln på sessionen var Hur får vi ett strukturerat införande av ny medicinsk teknik i sjukvården till bästa nytta för patienten? Moderator var Per Carlsson. Talade och deltog i panelen gjorde
- Jan Liliemark, SBU – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering
- Sofia Medin, Swedish Medtech
- Karin Palm, Socialstyrelsen
- Sofie Alverlind, SKL – Sveriges Kommuner och Landsting
- Malin Blixt, TLV – Tandvårds- & läkemedelsförmånsverket
- Håkan Geijer, CAMTÖ – Centrum för evidensbaserad medicin och utvärderingar av medicinsk metodik i Region Örebro län
Både talarnas inledande dragningar och paneldiskussionerna var högintressanta tycker jag. Bland saker som fastnade var att det i en italiensk databas som listar medicinteknik idag finns 900 000 poster. Det är inte underligt om utomstående ibland har svårt att hänga med i den stora bredden och enorma utbudet av attiraljer som räknas till medicinteknik. Det finns allt från förband till avancerade kirurgiska robotar. Nyttan med de sistnämnda ligger enligt åsikter i panelen mest på rekryteringsplanet. De sjukhus som saknar dem har svårare att rekrytera kirurger än de som har en robot. Det ger dem en form av indirekt patientnytta eftersom det är bra för patienter att det finns duktiga kirurger anställda.
Överinvesteringar av dyra apparater är inget nytt. Per Carlsson inledde sessionen med att berätta om en stötvågsapparat för behandling av njursten för sisådär 30 år sedan. Beräkningar visade att 3 stycken hade täckt behovet i Sverige men efter några år hade 25 exemplar köpts in.
Karin Palm berättade hur Socialstyrelsen arbetar för att ta fram nationella riktlinjer för att säkerställa att patienter får samma behandling oavsett var i landet de bor. Hittills har de tagit fram nationella riktlinjer för 15 kroniska sjukdomar.
Malin Blixt talade om att dagens system med upphandlingar av medicinteknik där priset ofta är den avgörande faktorn riskerar att hämma innovation, leda till ojämn fördelning över landet och ineffektiv hushållning med offentliga medel. Många landsting efterfrågar bra beslutsunderlag. TLV tar fram tio stycken per år. Med tanke på siffran 900 000 artiklar så gäller det verkligen att TLV väljer rätt produkter att utvärdera.
Sofie Alverlind från SKL berättade att det ej går att kopiera den process för ordnat införande av läkemedel rakt av på medicinteknik.
En skillnad mellan läkemedel och medicinteknik är att en hel del av medicintekniken tillverkas i små serier. Det innebär en utmaning när det kommer till att visa på patientnyttan och mantrat ”fler och bättre studier behövs”. Sofia Medin från Swedish Medtech påpekade hur lätt det är att hamna i moment 22: för att få ut en ny produkt i vården krävs evidensstudier och för att kunna ta fram dem krävs att produkten kommer ut i vården.
En person i publiken påpekade vikten av öppna register och att få tillgång till Big data för att kunna dra slutsatser ur den kliniska vardagen.
Bilden på Ronnie Lundström som ställer en fråga är från en annan session men den passade in som illustration här.
Föredrag om etik inom medicin och medicinteknik
Stella Cizinsky från Universitetssjukhuset i Örebro bjöd på en lågmäld föreläsning som växte efterhand som hon talade. Hon talade om dilemmat att vården kan allt mer: vi kan rädda allt fler allvarligt sjuka patienter med avancerad vård. Men denna vård kostar allt mer och i takt med att pengarna till vården minskar kommer frågor om prioriteringar att bli allt mer aktuella. Vem ska få den avancerade vården? Ska åldern styra? Vem beslutar om när behandling ska upphöra? Detta är inga enkla frågor.
Det är exempelvis lätt att som frisk eller nyinsjuknad säga att ”jag vill att vården avbryts när jag nått si och så stadium av sjukdomen, för då kommer jag inte att ha någon livskvalitet kvar”. Men det visar sig ofta att den där gränsen hela tiden förskjuts framåt.
Hon gick även igenom varför hon anser att varken patient, anhöriga eller behandlande läkare är rätt personer för att fatta beslut om att avbryta en behandling. Hon gick igenom hur dessa personer grundar sina beslut och visade varför de var olämpliga om man vill ha välgrundade och opartiska beslut som inte baseras på känslan för dagen. Hennes förslag handlade istället om att inrätta en kommitté eller liknande, en grupp med kompetenta personer, som på kort varsel kan kallas in för att fatta livskritiska beslut gällande behandling.
Mingel och middag
En av höjdpunkterna på en konferens av det här slaget är ofta konversationerna man har mellan sessionerna, runt kaffeborden.
Dessutom fanns det postrar och utställare att tala med.
Vilket många passade på och gjorde.
Samarbeten för fler innovationer i vården – Medtech4Health
Direkt efter lunch sista dagen var det dags för Medtech4Healths session. En tapper skara hade letat sig bort till en av de lokaler som låg allra längst bort från lunchminglet i utställarområdet. De belönades med korta introduktioner till fyra av de spännande projekt som Medtech4Health är med och finansierar samt möjligheten att komma med förslag till förbättringar av Medtech4Health.
Undertecknad var moderator vilket förklarar varför det är få bilder från sessionen. Joakim Hellgren har tagit bilden ovan.
Vi inledde med att Reidar Gårdebäck presenterade Medtech4Healths verktyg för att bli en katalysator för att få ut svenska medicintekniska innovationer där de kan komma till nytta för patienter. Dessa verktyg är strategiska projekt och utlysningar. Medtech4Health har under sitt första år genomfört 4 utlysningar av medel där samarbeten mellan aktörer från olika sektorer har premierats, eller varit ett grundkrav.
4 av de projekt Medtech4Health stöttar
Tufve Nyholm från Akademiska Sjukhuset i Uppsala inledde med att berätta om projektet Styrning av strålterapi med hjälp av MR och bildanalys – hantering av slumpmässig rörelse. Det handlar om att använda algoritmer för bildanalys för att förbättra en befintlig apparat från Elekta. Företagets förhoppning är att inom tio år ska 30 % av världsmarknaden bestå av denna utrustning som kommer innebära en klar förbättring för patienten då strålningen av en tumör blir träffsäkrare.
Helena Grip från Västerbotten läns landsting visade upp projektet Innovativt system för mätning av gångförmåga i den kliniska vardagen. Syftet med detta projekt är att skapa ett portabelt rörelselabb som kan användas ute på kliniker. Genom att använda befintliga sensorer är steget till en färdig produkt kortare än annars.
Kristian Soltesz från Lunds universitet presenterade ett projekt som är ett samarbete mellan Reglerteknik på LTH och Igelösa Life Science. Bakom den korta titeln Hemodynamisk stabilisering döljer sig något som är väsentligt för alla som väntar på ett organ för transplantation, nämligen att bevara organ från det att donatorn förklarats hjärndöd tills organen kan tas till vara.
Olof Lindahl från Västerbottens läns landsting och CMTF illustrerade att pengar föder pengar då han precis fått reda på att det projekt som Medtech4Health stöttar även fått pengar från annat håll. Projektet Utrustning och metod för upptäckt av prostatacancer i kirurgiska marginalen har som mål att ge kirurger ett snabbt beslutsunderlag under operation: har de tagit bort tillräckligt mycket av prostatakörteln eller behöver de ta bort mer? Detta kan potentiellt minska ner antalet tilläggsoperationer och därmed spara kostnader och spara patienten onödigt lidande.
Önskemål på Medtech4Health och tips till varandra
Vi bjöd in publik och deltagare att påverka de kommande 9 åren av Medtech4Health samt att tipsa varandra om hur man bäst lyckas med att samarbeta med andra.
När det gäller önskemålen på Medtech4Health så rörde de sig framförallt i två områden: mer mingel, mer tid och bättre framförhållning. De hänger delvis ihop.
Bättre framförhållning. Att skapa hållbara samarbeten kräver tid. Det tar tid att bygga upp en relation och att hitta personer från andra sektorer att samarbeta med. Flera personer påpekade att ifall vi från Medtech4Health vill se nya konstellationer skapas behöver vi annonsera våra utlysningar mycket längre i förväg än vi gjorde första året. Detta är något vi verkligen tar till oss och med risk för att jag får äta upp det lovar jag att i månadsskiftet oktober-november presentera en översikt över Medtech4Healths utlysningar 2017. Det blir inte de slutgiltiga texterna med alla detaljer och en del kommer att vara högst preliminärt, men det kan ge en indikation på ungefärlig inriktning vad gäller målgrupper, samarbetskrav och TRL.
Mer mingel handlar om att skapa plattformar där forskare och företag kan mötas. Särskilt i Norr saknar man möjligheter att träffa större företag.
Det kan ta tid att hitta rätt samarbetspartners. Ett sätt att hitta rätt är att vara tydlig med vad man själv är intresserad av. Det tipset gav Kristian som själv hade kontaktat ett antal företag och berättat vad han var intresserad av, för att se om det fanns överenstämmelse.
Mer tid. Helena påpekade att det är en viss stress i den kliniska vardagen och därmed önskvärt att kliniker får tid till utvecklingsprojekt.
Ett annat tidsönskemål är att vi ska tillåta längre projekttider, det kan ta 3 år att få resultat. Till sist fick vi också frågan om vi inte kunde ha någon utlysning till tidigare projekt också.
Vackra höstdagar i Örebro
Under Medicinteknikdagarna 4-6 oktober bjöd Örebro på vackra höstdagar, något vi mest såg på väg till och från hotellet. Särskilt fint var vyn mot Örebro slott. Tisdag kväll var det en historisk visning och mottagning där. Den lär ha varit mycket bra enligt de som var där. Tyvärr missade jag och Reidar Gårdebäck den då vi var på konferens utanför Stockholm den dagen.
Nästa år står Västerås värd, vi ses där 10-11 oktober 2017!
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.