Förra veckan var Reidar Gårdebäck, Kristina Svensson och Pontus von Bahr (Medtech4Healths Vinnova-kontakt) i Bryssel på konferensen MedTech Forum. Vi tyckte alla att konferensen var intressant och väl värd att delta i. I detta inlägg kommer två praktiska tips för den som tänker delta ett annat år samt en del anteckningar om vad som sades. Vi börjar med den praktiska änden.

Kontinentala mattider på proffsig konferens

Konferensen ägde rum torsdag-fredag men började redan på onsdagen med möte för medlemmar i MedTech Europe och middag. Vi anlände med morgonflyget på torsdagen och missade inledningen. Morgonflyget förstärkte våra redan morgontidiga vanor och gjorde att vi var ännu mer i ofas med resten av konferensen var gäller mattiderna. När våra magar började knorra över att lunchen var sen serverades kaffe och donuts. Lagom till svenskt eftermiddagsfika dök mingellunchen så upp medan själva middagen serverades vid läggdags.

Lärdom: åk kvällen innan istället och försök ställa om till kontinentala mattider eller se till att ha rejält med snacks i handväskan.

Kontinuerlig dialog under proffsig konferens

Konferensen var proffsigt arrangerad med möjlighet till interaktion med talarna. I konferensens app fanns möjlighet att ställa frågor till talarna och ibland besvarade andra i publiken varandras frågor. Frågorna visades tillsammans med Twitterflödet på huvudskärmen. Moderatorn valde sedan ut ett antal frågor som talarna fick besvara.

Lärdom: medtag extrabatteri i handväskan för att kunna delta i konversationen via app och Twitter.

7 trender från MedTech Forum

En version av nedanstående text är tidigare publicerade hos Swedish Medtech.

 1. Datorerna tar över från läkarna
  Ett kul och lite provocerande föredrag handlade om beslutsstödssystem och hur läkare i framtiden kommer att få genomföra datorers beslut. Föreläsarens argument byggde på att datorer kan analysera miljontals hälsodata snabbare och bättre än den mänskliga hjärnan. Det handlar inte om att maskiner ska efterlikna människor utan att samlar in och analyserar data på ett helt annat sätt. Han citerade John Searle IBM-datorn ”Watson doesn’t know it won ‘Jeapardy’.” Maskiner tänker inte som människor och det är fel att tänka att de försöker efterlikna. De kan samla och analysera data på ett helt annat sätt.
 2. Nya affärsmodeller behövs
  Flera talare var inne på frågan om hur man ska använda och kunna ta betalt för all denna information som samlas in. Ett av de sista föredragen jag hörde på handlade om nya affärsmodeller när företag går från att sälja en produkt, som en pacemaker, till att sälja en service (som jag inte exakt uppfattade vad den var). Det var inte helt lätt att som företag att ställa om men budskapet från föreläsaren är: vill ni sälja musik eller skivor.
 3. Design Thinking förändrar rollerna
  En spännande session handlade om design thinking ankarna hur teknologin kommer att utveckla vård och omsorg och hur rollerna förändras. Reaktionerna på detta, misstro och ifrågasättande, och frågan om var patienten finns i detta. Fredagsmorgonens session om design med fokus på varför var bra. Att vi behöver utveckla vården med fokus på varför tillsammans med dem som berörs, inklusive patienten!
 4. Lägg fokus på trovärdighet
  En talare som jag fastnade för var säkerhetsexperten som pratade om vikten av trovärdighet, att kunderna litar på företaget. Han pratade om att det aldrig går att skapa kassaskåpssäkra system. Vilken dag som helst i framtiden kan en hacker hitta ett litet kryphål och ta sig in i systemet. Han ansåg att det var fel väg att skapa fler kontrollinstanser. Han rekommenderade istället transparens och att företag satsar på att ha en handlingsplan för att hantera intrång istället. Det företag som erbjuder bra säkerhetstänkande har en konkurrensfördel menade han.
 5. Kirurgi via nätet
  Ett par talare berättade om möjligheterna att filma och strömma operationer direkt. En som ett sätt att vidareutbilda andra läkare och en som ett sätt att kunna diskutera med en kollega klockan tre på natten.
 6. Proteser ett synligt exempel på produktutveckling
  Protester dök upp flera gånger under konferensen ur olika aspekter. De bästa benproteserna kan idag liknas vid avancerade robotar. De är bara tillgängliga i rika länder medan behovet ofta är störst i helt andra delar av världen. Under middagen lyssnade vi på en amerikan som driver en stiftelse som distribuerar enklare proteser till behövande runt om i världen. Vi missade däremot föredraget av triathlet som gjort iron man med ett ben. Hon amputerade benet som sjuåring och visade bilder på de proteser som hon haft genom åren. Produktutveckling har verkligen skett på detta område.
 7. Produktionen flyttar hem och blir lokal
  En triathlet med protes berättade att hon genom åren haft kontakt med olika protes-tillverkare för att delta i produktutvecklingen. Ett önskemål från henne var att ha direktkontakt med tillverkarna utan mellanhänder. Det tyckte jag hängde ihop med ett föredrag om utvecklingen för tillverkningsindustrin. Talaren spådde att tillverkning flyttar hem igen då låglöneländer inte längre är låglöneländer. Framtidens fabrik är istället lokal och gör små serier i nära samarbete med användarna. Den tillverkar teknik som är osynlig och är lätt att använda utan långa instruktioner.