
medtech-forum-8494
Internationellt: MedTech Forum en intressant europeisk konferens
Förra veckan var Reidar Gårdebäck, Kristina Svensson och Pontus von Bahr (Medtech4Healths Vinnova-kontakt) i Bryssel på konferensen MedTech Forum. Vi tyckte alla att konferensen var intressant och väl värd att delta i. I detta inlägg kommer två praktiska tips för den som tänker delta ett annat år samt en del anteckningar om vad som sades. Vi börjar med den praktiska änden.
Kontinentala mattider på proffsig konferens
Konferensen ägde rum torsdag-fredag men började redan på onsdagen med möte för medlemmar i MedTech Europe och middag. Vi anlände med morgonflyget på torsdagen och missade inledningen. Morgonflyget förstärkte våra redan morgontidiga vanor och gjorde att vi var ännu mer i ofas med resten av konferensen var gäller mattiderna. När våra magar började knorra över att lunchen var sen serverades kaffe och donuts. Lagom till svenskt eftermiddagsfika dök mingellunchen så upp medan själva middagen serverades vid läggdags.
Lärdom: åk kvällen innan istället och försök ställa om till kontinentala mattider eller se till att ha rejält med snacks i handväskan.
Kontinuerlig dialog under proffsig konferens
Konferensen var proffsigt arrangerad med möjlighet till interaktion med talarna. I konferensens app fanns möjlighet att ställa frågor till talarna och ibland besvarade andra i publiken varandras frågor. Frågorna visades tillsammans med Twitterflödet på huvudskärmen. Moderatorn valde sedan ut ett antal frågor som talarna fick besvara.
Lärdom: medtag extrabatteri i handväskan för att kunna delta i konversationen via app och Twitter.
7 trender från MedTech Forum
En version av nedanstående text är tidigare publicerade hos Swedish Medtech.
- Datorerna tar över från läkarna
Ett kul och lite provocerande föredrag handlade om beslutsstödssystem och hur läkare i framtiden kommer att få genomföra datorers beslut. Föreläsarens argument byggde på att datorer kan analysera miljontals hälsodata snabbare och bättre än den mänskliga hjärnan. Det handlar inte om att maskiner ska efterlikna människor utan att samlar in och analyserar data på ett helt annat sätt. Han citerade John Searle IBM-datorn ”Watson doesn’t know it won ‘Jeapardy’.” Maskiner tänker inte som människor och det är fel att tänka att de försöker efterlikna. De kan samla och analysera data på ett helt annat sätt. - Nya affärsmodeller behövs
Flera talare var inne på frågan om hur man ska använda och kunna ta betalt för all denna information som samlas in. Ett av de sista föredragen jag hörde på handlade om nya affärsmodeller när företag går från att sälja en produkt, som en pacemaker, till att sälja en service (som jag inte exakt uppfattade vad den var). Det var inte helt lätt att som företag att ställa om men budskapet från föreläsaren är: vill ni sälja musik eller skivor. - Design Thinking förändrar rollerna
En spännande session handlade om design thinking ankarna hur teknologin kommer att utveckla vård och omsorg och hur rollerna förändras. Reaktionerna på detta, misstro och ifrågasättande, och frågan om var patienten finns i detta. Fredagsmorgonens session om design med fokus på varför var bra. Att vi behöver utveckla vården med fokus på varför tillsammans med dem som berörs, inklusive patienten! - Lägg fokus på trovärdighet
En talare som jag fastnade för var säkerhetsexperten som pratade om vikten av trovärdighet, att kunderna litar på företaget. Han pratade om att det aldrig går att skapa kassaskåpssäkra system. Vilken dag som helst i framtiden kan en hacker hitta ett litet kryphål och ta sig in i systemet. Han ansåg att det var fel väg att skapa fler kontrollinstanser. Han rekommenderade istället transparens och att företag satsar på att ha en handlingsplan för att hantera intrång istället. Det företag som erbjuder bra säkerhetstänkande har en konkurrensfördel menade han. - Kirurgi via nätet
Ett par talare berättade om möjligheterna att filma och strömma operationer direkt. En som ett sätt att vidareutbilda andra läkare och en som ett sätt att kunna diskutera med en kollega klockan tre på natten. - Proteser ett synligt exempel på produktutveckling
Protester dök upp flera gånger under konferensen ur olika aspekter. De bästa benproteserna kan idag liknas vid avancerade robotar. De är bara tillgängliga i rika länder medan behovet ofta är störst i helt andra delar av världen. Under middagen lyssnade vi på en amerikan som driver en stiftelse som distribuerar enklare proteser till behövande runt om i världen. Vi missade däremot föredraget av triathlet som gjort iron man med ett ben. Hon amputerade benet som sjuåring och visade bilder på de proteser som hon haft genom åren. Produktutveckling har verkligen skett på detta område. - Produktionen flyttar hem och blir lokal
En triathlet med protes berättade att hon genom åren haft kontakt med olika protes-tillverkare för att delta i produktutvecklingen. Ett önskemål från henne var att ha direktkontakt med tillverkarna utan mellanhänder. Det tyckte jag hängde ihop med ett föredrag om utvecklingen för tillverkningsindustrin. Talaren spådde att tillverkning flyttar hem igen då låglöneländer inte längre är låglöneländer. Framtidens fabrik är istället lokal och gör små serier i nära samarbete med användarna. Den tillverkar teknik som är osynlig och är lätt att använda utan långa instruktioner.

AKTUELLT
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
AIDA Data Hub har slagit upp dörrarna för företag och vårdgivare
I mars öppnade AIDA Data Hub Data Science Platform som en infrastruktur för att dela kliniska data som behövs för att bygga effektiva och säkra AI-lösningar för vården. AIDA är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och startade redan 2017.
Nu finns Medtech4Healths årsrapport för 2024 färdig
Medtech4Healths 2024 var ett år fyllt av innovation, samverkan och tillgängliggörande visar årsrapporten som nu finns publicerad. Här kan du fördjupa dig i allt från årets utlysningar till framstegen för programmets strategiska projekt och partners.
SO Stockholm stärker Medtech4Healths internationella nätverk
Sex nationella sjukvårdsområden ger Medtech4Health en stark regional förankring. Varje sjukvårdsområde rymmer representanter från såväl region som hälso- och sjukvård samt akademi. I Stockholm skapas synergier med såväl europeiska som regionala initiativ.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.