Inspirerande talkshow i Linköping
Tredje dagen på Medtech Week tog Linköping över stafettpinnen. Linköpings universitetssjukhus bjöd tillsammans med Region Östegötland på talkshow med inspiration från Skavlan. Var programmet på norska? Skulle programledarna kasta manuskorten? Förväntningarna var höga på tåget ner från Stockholm. Med i publiken fanns Petrus och Reidar och (vid tangenterna) Mia.
Förväntningarna infriades! Det var ett väl sammansatt och inspirerande program, ett smörgåsbord för en kommunikatör.
Varje år drabbas ca 30000 människor av hjärtinfarkt, 20000 av dessa kräver sjukhusvård. Först ut i Skavlansoffan var Anders Wahl (patient) Sofia Lawesson (kardiolog) och Anders Persson (forskare) som presenterade hur man genom datortomografi kan undersöka hjärtats funktion och kranskärl för att förstå de mekanismer som orsakar hjärtdöd och förutsäga insjuknande. Genom tekniken kan man bli bättre på att avgöra vilken behandling patienten behöver.
Näst ut var onkolog Anna-Lotta Hallbeck, patolog Karin Skoglund och Jens Clarholm, systemutvecklare på Sectra. Diagnostisk patologi är en vital del av cancervården, för att kunna ställa rätt diagnos. Vi fick insikt i vilket otroligt hantverk det är att arbeta som patolog. Momenten är många innan resultatet hamnar på objektsglas för analys. I bland kan man få upp till 40 olika objektsglas från en patient. Det är ett noggrant och tidskrävande arbete ofta med enorma mängder data som ska bearbetas. Med hjälp av digitaliserad patologi kan man effektivisera arbetet. Tekniken underlättar massor! Man kan bla lättare dela data med andra berörda, få hjälp på distans, jämföra olika vävnadsprover, göra snabba mätningar av tumörer och räkna antalet celldelningar (för övrigt ett ypperligt exempel där tekniken kan ta över de tråkigare uppgifterna).
Den tredje programpunkten var RespiHeart, där Rani Toll (läkare), Joakim Glasin (forskningssjuksköterska) och Per Trossmark (RespiHeart) visade hur man genom ny teknik enklare kan övervaka patienter i akutsjukvården.
Redan i ambulansen fäster man en liten och diskret device på patientens bröst och får på så sätt sammanhållande data om bla andnings-, och hjärtfrekvens samt syrgasmättnad. Genom att patienten sedan behåller tekniken på sjukhuset får man fler vinster. Man undviker sladdtrassel, underlättar mobilitet och toalettbesök, inte helt oviktiga parametrar i sammanhanget!
Ytterligare vinster vore om patienten kunde få med sig tekniken även vid hemgång för fortsatt mätning och om resultaten kunde föras in i patientjournalen digitalt och inte som nu, manuellt.
De två sista projekten i programmet var båda exempel på vård på distans. Det är väl känt att vi i framtiden kommer att sakna händer i vården och att vi därför måste hitta nya arbetssätt. Det här var två spännande projekt. I det första presenterade Madeleine Gars och Michael Peolsson hur man låter KOL-patienter ta sina egna prover och skicka in till sin vårdgivare. Dessa möts sedan upp med videokonferenser med behandlande läkare, vårdoperatör, patient och ev anhörig där man följer upp resultatet och vid behov sätter in behandling. På så sätt skapar man trygghet för en utsatt patientgrupp och minskar både oro och återinläggningar.
Den sista projektet visade hur man med hjälp av videolänk kunde upprätthålla ett rehabiliteringsprogram för en knäskadad patient. Genom videolänk kunde Emilia Grebner (patienten) och Helén Lövborg (sjukgymnasten) diskutera och följa upp övningar. Vi fick en imponerande uppvisning av Emilia i hur man hanterar en balansplatta och stärker sitt skadade knä (inför publik!)
Sammanfattningsvis kan man säga att patienterna var rörande överens, vård på distans skapade både trygghet och delaktighet!
Med det var programmet över och det återstod bara för programledarna att knyta ihop säcken och som Skavlan kasta programkorten.
Tack för en inspirerande och lärorik förmiddag!
Stort tack Mia Engman Hyrén (Swedish Medtech) för detta hyperintressanta reportage från 16 juni 2017. Bilderna är tagna av Mia eller av Reidar Gårdebäck eller Petrus Laestadius (Swedish Medtech). Sista bilden visar projektgruppen som arbetat med programmet.
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.