
IM PL 500×300
Innovationsmotorernas recept: ─ Samverka för att innovera svensk vård

Erik Reinicke, projektledare i region Östergötland i samspråk med Maria Tunebjer, Maria Jansdotter Hagerud och Karolina Wretbring från Region Uppsala Innovation på Medicinteknikdagarna i Linköping oktober 2020.
Innovationsmotorernas recept: ─ Samverka för att innovera svensk vård
Det strategiska projektet Innovationsmotorer inom Medtech4Health startade år 2017 och flera av delprojekten slutredovisar sina resultat till finansiären Vinnova under hösten, men alla regioner fortsätter med arbetet. Satsningen projektleds nationellt av Lena Svendsen på branchorganisationen Swedish Medtech, en del av Medtech4Healths organisation genom sin medverkan som nationell nod. Innovationsmotorer drivs i dag i Regionerna Västerbotten, Östergötland, Uppsala,Västra Götalandsregionen samt i Örebro.
Projektledare Lena Svendsen berättar att kärnan i idén om att ansöka om att få medel och starta projektet är centrala frågor för både Swedish Medtech och Medtech4Health, nämligen att det är för lite innovativ medicinteknik som når svensk vård och att vi med hjälp av medicintekniska innovationer kan öka kvalitén och få ett mer effektivt resursnyttjande i svensk hälso- och sjukvård.
– Vi tror att samverkan mellan akademi, företag och vård måste till för att innovationer ska kunna nå vården i sin fulla potential och att detta ska ske mer frekvent, säger hon.
Vidare menar hon att vården på många håll behöver bli bättre på att identifiera sina behov och ha en löpande dialog med akademin och företagen.
– Lösningarna finns ofta utanför den egna organisationen, konstaterar hon.
Stora steg har tagits
På frågan om vad som har uppnåtts på 4 år i de regionala Innovationsmotorerna berättar Lena Svendsen att Örebro kom igång först i september 2021 och Västra Götalandsregionen startade 2020.
– Det tar tid med kulturförändringar, tillägger Lena men medger att mycket har uppnåtts redan.
Fler patienter kan vårdas på distans
Lena Svendsen lyfter som exempel på resultat fram att fler patienter i Östergötland nu kan få vård på distans och slippa resa, ibland långa sträckor, för t ex enkla provtagningar och i stället mäta sina värden hemifrån och på så sätt även bli mer delaktiga i sin vård.
– I Region Västerbotten har det skapats så kallade Innovationskliniker, till exempel tandvårdskliniken Idun där nu företag och medarbetare utvecklar lösningar tillsammans, lösningar som företagen sedan kan lansera till ytterligare tand- och sjukvård.
I Region Uppsala arbetas det nu med att ta emot förslag på förbättringar från företag, medarbetare och patienter och behandla dessa enligt en strukturerad process som har tagits fram. Arbetet pågår över hela regionen och omfattar i dag 13 000 medarbetare.
Innovationsmotorerna delar med sig av erfarenheter, metoder och processer
Innovationsmotorerna har under september påbörjat ett kortare så kallat bryggprojekt som både ska stärka bryggor mellan regionerna och utgöra en brygga från de ursprungliga projekten till det treåriga projekt vi hoppas kunna starta 2022.
– Vi ska identifiera lärdomar och se vad som ska överföras in i nästa fas, berättar Lena.
I regionerna pågår ett kontinuerligt arbete med att sprida sina erfarenheter och lärdomar. I Västerbotten görs till exempel små filmer där de berättar om sina erfarenheter. Region Östergötland har kontinuerligt dokumenterat och släppt rapporter om sitt arbete, och kommer att delta på Mötesplats egenmonotorering såväl som på Swedish Medtech Summit där även VGR kommer att delta. VGR deltar också på ett symposium om Antibiotikaanvändning och Infektionsprevention – före, under och efter operation!
Under förutsättning att innovationsprogrammet Medtech4Health efter en utvärdering får medel för ytterligare en period kommer projektet Innovationsmotorer att kunna ansöka om att få fortsätta.
– Vi hoppas att vi får med ytterligare någon eller några regioner under nästa fas, berättar Lena.
Mer om respektive innovationsmotors resultat kommer att publiceras under höst/vinter 2021.
AKTUELLT
Finansieringsglapp lämnar små och medelstora företag utan stöd
Medtech4Health och Swelife har tillsammans finansierat över 200 projekt genom utlysningen ”Samverkansprojekt för bättre hälsa”. Syftet har varit att accelerera utveckling och kommersialisering av innovativa lösningar för vård och hälsa. Resultatet talar sitt tydliga språk – tillväxten hos de finansierade företagen har ökat kraftigt.
Happy Summer Wishes from Medtech4Health
After an intense spring, it's almost time for a well-deserved summer break. But first, we look forward to meeting you in Almedalen, where we are part of the Tillsammans meeting place.
Medtech4Health on Tour: MedTech Forum Comes to Stockholm in 2026
This year, The MedTech Forum 2025 was held in Lisbon. Around 1,000 participants gathered at Europe’s largest health and medical technology conference for three days of insightful discussions on the sustainable future of healthcare in Europe.
Glad sommar önskar vi från Medtech4Health
Efter en intensiv vår är det snart dags för en välbehövlig sommarpaus. Men först ser vi fram emot att ses i Almedalen där vi är en del av mötesplatsen Tillsammans.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

AKTUELLT
Glad sommar önskar vi från Medtech4Health
Efter en intensiv vår är det snart dags för en välbehövlig sommarpaus. Men först ser vi fram emot att ses i Almedalen där vi är en del av mötesplatsen Tillsammans.
SO Västra stärker innovationskraften genom samverkan och erfarenhetsutbyte
Medtech4Healths nod SO Västra har gjort programmet till en naturlig del av innovationsarbetet i Västra Götaland. Här finns en stark samverkan där metoder och erfarenheter delas framgångsrikt.
Nytt verktyg ska bana vägen för smidigare breddinförande av medicinteknik
Först ut från Medtech4Healths strategiska projekt MedImpact är ett instrument för enklare breddinförande av teknik för egenmonitorering. Med instrumentets frågebatteri blir det möjligt att undvika fallgroparna vid ett breddinförande. Instrumentet finns på Medtech Arena.
Nya satsningar ska göra det lättare för små innovativa medicintekniska företag
Regeringen har gett flera nya uppdrag till myndigheter som arbetar med medicinteknik. Målet är att stärka sjukvården och förbättra Sveriges beredskap vid kriser.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.