
ipsos redovisning
Innovationsmotorerna- agilt och iterativt är viktiga ord när IT-system och beslutsstöd utvecklas
Innovationsmotorer är ett projekt som de jag möter oftast är väldigt positiva till. Man ser behovet av att skapa tydliga och transparenta samarbetsformer inom vård och omsorg – mellan företag, akademi, personal samt patienter och anhöriga. Man vill hitta arbetssätt där man systematiskt identifierar behov och problem samt hittar konkreta möjliga lösningar. Mycket av min tid går åt till möten och att planera in nya möten, små möten/samtal eller större. Än så länge kanske oftats mindre avstämningsmöten och samtal.
På senaste avstämningsmötet med projekledaren för vår första innovationsmotor Innovationskliniker i Västerbotten bestämde vi datum i januari för besök hos dem. Då kommer jag att bland annat för första gången få träffa klinikcheferna för de deltagande klinikerna. Igår var jag på KTH open lab och pratade med en av deltagarna i min referensgrupp. Vi diskuterade bland annat hur vi ska kunna få in fler regioner/landsting framöver, akademins roll och olika närliggande satsningar av intresse. Bra att få bolla olika perspektiv och tankar.
Idag fick vi lyssna till Ipsos redovisning av intervjuerna med läkare om digitala kliniska beslutsstöd, ett delprojekt inom Innovationsmotorer. Inom någon vecka ska vi få deras underlag, och sedan ska jag tillsammans med Joakim Skoog från läkarförbundet skriva ihop en rapport om detta, och planera ett seminarium eller någon form av mer offentlig redovisning i mars. Mitt intryck är att detta delprojekt verkligen bekräftar att vi behöver mer samarbete och samverkan på flera nivåer mellan till exempel läkare, sjukhusledningar, regioner och leverantörer för att kunna få ett digitalt kliniskt beslutsstöd som fungerar bra. Detta gäller även andra former av IT-system i vården, inte minst journalsystem. Och att det inte räcker med att köpa in ett system och sitta nöjd. Vi återkommer gång på gång till inneorden agilt och iterativt; ett system måste kontinuerligt utvecklas och förbättras av användare och utvecklare gemensamt!
Bilden visar deltagarna från dagens möte, Joakim Skoog från Läkarförbundet, Sofia Medin från Swedish Medtech, samt Eva Danielsson och Maria Hedengren från Ipsos. Jag höll i mobilkameran och är därför inte med på bild.

AKTUELLT
Skottland och Sverige förenas i implementeringen av innovativ medicinteknik
Nyligen välkomnade hälso- och sjukvården i Skottland en delegation från Sverige. Besöket blev ett avstamp för ett närmare samarbete med fokus på implementering av innovativ medicinteknik i vården. Nu planeras ett besök i Sverige till hösten.
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.