Örebro2022-12-15T11:12:26+01:00
  • Illustration med tecknade verktyg och medicintekniska produkter samt tre människor, två vårdpersonal och en man i kostym tittar in mot oss

Region Örebro: Metoder för innovationsstöd och partnerskap för utveckling och implementering av lösningar i klinisk användning

Bakgrund

Region Örebro läns verksamhet inom innovationsmotorprojektet inleddes under hösten 2020. Utgångspunkten var att ta del av Region Västerbottens arbete med partnerskap och innovationskliniker med syfte att verka för spridning av erfarenheter från region till region.

Syfte

Påvisa hur ett strukturerat innovationsstöd i kombination med näringslivssamarbete i partnerskap kan stödja och påskynda vägen till implementering och spridning.

Mål

Ett mål är att ta fram exempel på metoder, verktyg och mallar för innovationsarbete och för hur man kan samverka med näringslivsaktörer.

I detta ingår också att tillämpa metoder, verktyg och mallar och bygga erfarenheter av forskningsnära innovationsarbete i projekt på klinik.

Kopplat till den kliniknära verksamheten är målet att implementera farmakogenetik i rutinmässig klinisk användning samt verka för spridning av metoden till fler kliniker och fler regioner.

Genomförande

Sedan hösten 2020 har Region Örebro län verkat i ett delprojekt med Region Västerbotten som syftar till spridning av erfarenheter från Region Västerbottens Innovationsmotorarbete under Innovationsmotorer 1.0.

Inspirerade av det arbete som gjorts sedan hösten 2020 med erfarenhetsutbyte och lärande från Region Västerbottens innovationsmotorarbete fortsätter Region Örebro län arbetet med att omsätta detta i praktisk erfarenhet. Lokala exempel på innovationsarbete ska påvisa hur man regioninternt kan jobba tillsammans med att skapa nytta inom nya områden/tillämpningar. Detta ska också ge exempel på hur man kan jobba tillsammans med näringslivet mot gemensamma mål även om parternas incitament för samverkan skiljer sig åt.

Fokus ligger på lärande och praktiska erfarenheter av innovationsarbete i samverkan med näringsliv. Arbetet siktar på att via en pilot införa ett informationssystem för farmakogenetisk användning som kan bidra till en ökad användning av precisionsmedicin i vården.

  • I ett första steg sker kunskapsinhämtning i allmänhet och erfarenhetsutbyte i synnerhet med region Västerbotten som bedrivit ett strukturerat innovationsarbete de senaste åren. Metoder och verktyg bedöms och anpassas till förutsättningar i Region Örebro län
  • Steg två innebär behovsinventering, problemformulering för att identifiera och avgränsa ett område med slutligt mål att innovationen ska implementeras i hälso- och sjukvården.
  • I steg tre sker förankring såväl internt som externt. Omvärldsbevakning och analys ska ytterligare bidra till avgränsning och konkretisering av problemet och utifrån resultaten etableras kontakter med nyckelaktörer nödvändiga för verksamhetens framgång.
  • Fjärde steget innebär förberedelser för partnerskap med identifierad näringslivsaktör, vilket innebär gemensamma målbilder ska fastställas tillsammans med villkor för partnerskapet. Parallellt med detta sker förberedelser av en forskningsstudie inom vilken det aktuella informationssystemet kan testas och utvärderas samtidigt som kliniska forskningsresultat förväntas bidra med evidens till området farmakogenetik.
  • I stegen efter detta läggs grunden för utveckling och anpassning av systemet till de förutsättningar som råder i Sverige och i Region Örebro län. För att nå effektiv spridning av metoden påbörjas också ett arbete med att undersöka förutsättningarna för integrering i förskrivningssystem/vårdinformationssystem. En integrering möjliggör en enklare spridning till de regioner som arbetar med samma förskrivningssystem/ vårdinformationssystem.

INNOVATIONSMOTORER


KONTAKT


Anneli Eriksson, Projektledare
Tel. 019-602 63 06

I KORTHET


  • Innovationsmotorer genomförs mellan 2017–2024
  • Leds och koordineras av branschorganisationen Swedish Medtech
  • Läs mer om bakgrunden till projektet Innovationsmotorer

Innovationsmotorernas recept: ─ Samverka för att innovera svensk vård

Lena Svendsen, nationell projektledare för Innovationsmotorer berättar att idén om att ansöka om att få medel och starta projektet är centrala frågor för både Swedish Medtech och Medtech4Health, nämligen att det är för lite innovativ medicinteknik som når svensk vård och att vi med hjälp av medicintekniska innovationer kan öka kvalitén och få ett mer effektivt resursnyttjande i svensk hälso- och sjukvård.

Till toppen