
Iderådet hos Innovationsnod Östervåla
Idérådet hos Innovationsnod Östervåla
Innovationsmotorer: Uppsalas Innovationsnoder igång!
Våren har verkligen varit ”proppen ur” för Uppsalas innovationsnoder. Från att ha arbetat med förankringsprocessen under hösten har vi nu kommit vidare och etablerat fyra innovationsnoder i primärvården i Region Uppsala. Tanken var från början att ha fem innovationsnoder varav en privat aktör med i projektet. Men den privata aktören hoppade av på grund av chefsbyte.
Under våren har vi utbildat fyra idékoordinatorer. Utbildningen handlar bland annat om hur en idé ska hanteras och hur man sparar en idé i den egna idébanken. De fyra personerna har sin anställning på vårdcentralen och arbetar som biomedicinska analytiker, distriktssköterska, sjukgymnast och undersköterska. Uppdraget som idékoordinator tar ca 2,5 timme i veckan. Vi har även utbildat alla medarbetare på de fyra vårdcentralerna, sammanlagt ca 120 personer. Utbildningen handlar om hur man kan tänka när man tar emot en idé från en annan person och hur man gör när man skickar in en idé.
Vi pratar också om värdet av både stora och små idéer. Alla vårdcentraler har s.k. idéstationer. Det är digitala skrivplattor som är utställda på strategiskt utvalda platser där alla som har en idé kan skicka in den. Genom väggbudskapen som sitter på korridorsväggarna lever budskapet om att här gillar vi dina idéer 24/7 och är inte beroende av att någon måste tillfrågas när en idé uppstår utan idébäraren kan själv läsa hur det går till.
Noderna har varit redo att ta emot idéer i snart 2 veckor och på den tiden har de tillsammans tagit emot 13 idéer. En av noderna har haft sitt första idéråd där avdelningschefen tillsammans med idékoordinator och ett antal medarbetare diskuterat de inkomna idéerna för att se om de motsvarade mottagningens behov.
Planeringen för nästa steg i projektet är redan i full gång och vi kommer att ha en workshop i slutet av september med cheferna för noderna tillsammans med olika företag där vi hoppas få in deras behov för ett gynnsamt samarbete. Behoven kommer vi sedan tratta ner i en struktur och kultur för enklare företagssamarbete – Expertkraft.
(Ovanstående är skrivet av Maria Jansdotter, som leder arbetet med Innovationsnoder i Uppsala. Hon har också tagit bilderna.)

AKTUELLT
Skottland och Sverige förenas i implementeringen av innovativ medicinteknik
Nyligen välkomnade hälso- och sjukvården i Skottland en delegation från Sverige. Besöket blev ett avstamp för ett närmare samarbete med fokus på implementering av innovativ medicinteknik i vården. Nu planeras ett besök i Sverige till hösten.
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.