
UHM
Innovationsmotorer: upphandling centralt för att goda idéer ska få spridning
Vi bjöd in till ett gemensamt möte med västerbottens läns landsting (VLL), upphandlingsmyndigheten och programledningen för innovationsmotorerna samt medtech4health. Från VLL kom förutom projektledaren för VLL:s innovationskliniker flera andra i ledande ställning, med innovationslandstingsrådet Robert Winroth i spetsen. Från Swedish Medtech deltog vår upphandlingsexpert Louise Reuterhagen och jag. Reidar Gårdebäck inledde med att kort berätta om medtech4health. Vi planerar nu uppföljningsmöten och fler aktiviteter på temat innovationsupphandling och den partnerskapsmodell som VLL tar fram för samarbete med företag. Det är bra att allt fler börjar förstå att upphandling är ett strategiskt verktyg för att få fram innovationer! Innovationsupphandling är ett brett begrepp som kan inkludera allt ifrån att upphandla på ett sätt så att man är öppen för nya lösningar, till att man efterfrågar utveckling eller till och med forskning för att få fram nya lösningar. Om detta berättade Niklas Tideklev och Maria Öhman. Mer om Innovationsupphandling finns att läsa på upphandlingsmyndighetens hemsida.
Läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd
Jag har tidigare berättat om vår undersökning av läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd i vården. Seminariet i mars samlade ca 30 personer. Ipsos redovisade sin rapport, sedan var det en paneldiskussion med Anna Lefevre Skjöldebrand, Elin Karlsson (läkarförbundet) och Patrik Sundström (SKL). Det var en bra diskussion med en mycket engagerad och intresserad publik. Rapporten ”Behov och attityder till kliniska beslutsstöd – en kvalitativ studie bland läkare”, april 2018 är nu färdig.
Östergötland- ett ekosystem för eHälsa
Vår nyaste innovationsmotor Östergötland börjar nu ta fart och kopplar upp sig mot andra initiativ i regionen. De planerar bland annat att genomföra dialoger med patienter och medborgare för att samla lärande exempel/berättelser. De kommer också att diskutera hur industrin bäst bidrar, till att börja med genom ett besök på ICT-gruppen vid swedish medtechs möte 22 maj.
Utbildningspaket
Swedish Medtech har inom projektet också dragit igång ett arbete med ett utbildningspaket inom samverkansavtal, upphandling etc. I första hand vänder vi oss till de olika innovationsmotorerna, men tanken är att det framtagna materialet ska kunna spridas till andra landsting i ett senare skede.

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.