2018-10-03 15.50.46

Innovationsmotorer når längre tillsammans

 

Tre delprojekt med olika metoder och olika startpunkter från tre olika delar av Sverige. Kan de verkligen ha något att prata med varandra om? Ja absolut! Det framgick tydligt på vår internkonferens. Vi samlade projektledarna från Västerbottens innovationskliniker, Östergötlands ekosystem för e-hälsa och Uppsalas  från behov till företagssamarbeten  för att tillsammans med delar av innovationsmotorernas styrgrupp och referensgrupp presentera och diskutera sina projekt.

Hur undviker vi att projektet enbart utmynnar i ett nytt projekt? Det svåra med att verkligen nå implementering. Men om man verkligen utgår från behov, patienternas behov såväl som vårdens och engagerar alla nödvändiga parter tidigt så kan vi förkorta tiden för att införa nya produkter och processer. Vi pratade om vikten av förankring, förankring och förankring… hela vägen från politiska ledningen, ner till de som verkligen påverkas av nya metoder och arbetssätt, professionerna och patienter. Detta är något som tagit längre tid än vad vi trodde, men som visat sig vara av oerhört stor vikt, och ständigt måste pågå, inte minst i ljuset av att vi nyss haft ett val, men ännu så länge lite oklart resultat. Vi pratade också om hur viktigt, och svårt, det är att beskriva sina behov och krav, utan att direkt titta på lösningen. Hur vårdens behov och företagens lösningar ibland kan passa ihop, men ibland måste arbetas fram gemensamt. Vi pratade om vikten av att ta med upphandlingsenheter tidigt i processen, och vad man får och inte göra. Detta kommer för övrigt att diskuteras mer på Upphandlingskonferensen, där Västerbottens innovationskliniker deltar på ett pass med namnet Innovationsresan – så börjar det tillsammans med mig, RISE och innovationsplattformen i VGR.

 Reidar Gårdebäck passade på att berätta hur man kan få hjälp av  alla verktyg i ”handelsboden” Medtech4Health och Anna Lefevre Skjöldebrand berättade varför det som nu görs i dessa regioner är viktigt för medlemsföretagen i Swedish Medtech.  En av företagsrepresentanterna i referensgruppen betonade att företaget globalt är intresserade av vad som händer i Sverige inom innovationsmotorerna! Från Uppsala hörde jag också begreppet att ”kittla tanken”. Ibland inser vi faktiskt inte våra egna behov. (Inte visste jag att jag behövde en smartphone för 10 år sedan!) Kanske är det vad Innovationsklinikerna kan göra? Kittla tanken hos andra enheter och regioner, att innovation långsiktigt kan vara vårdens räddning när budgeten inte går ihop, och faktiskt ge oss mer hälsa för pengarna!

Innovationsmotorerna träffas igen redan nästa vecka, på medicinteknikdagarna i Umeå, kanske ses vi där?

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 5 oktober 2018

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.