hive live

Innovation Hive Live väckte fullt av idéer på Medicinteknikdagarna

Innovation Hive Live väckte fullt av idéer på Medicinteknikdagarna

Vilken roll kan medicintekniken ha för att låta personer ta ett större individuellt ansvar för sin hälsa? Den frågan var utmaningen när forskare, entreprenörer, myndighetspersoner och patientrepresentanter samlades på Medtech4Healths Innovation Hive – Live på Medicinteknikdagarna den 10 oktober i Stockholm. Och svaret kan vara en viktig pusselbit för att möta framtidens utmaningar inom hälso- och sjukvården.

Innovation Hive är ett av Medtech4Healths återkommande evenemang, där deltagarna efter en presentation diskuterar ämnet med varandra, i så kallade bikupor. Den här gången var det dock inte ett digitalt möte, utan live på Medicinteknikdagarna, en av Sveriges viktigaste mötesplatser för medicinteknisk forskning och utveckling.

De 45 deltagarna, som kom från allt ifrån kommuner och regioner till universitet, start up-företag och patientorganisationer, delades in i fyra grupper för att lösa dagens uppgift.

Anna Bergholz, grundare av Unique Power, höll ett inledningsanförande om universell teknik. Här berättade hon bland annat om hur hon som blind kan använda universell teknik, som en smartphone, vars funktioner kan underlätta oavsett funktionsförmåga.

Diskussionen fortsatte sedan i den bikupa hon deltog i:

– Vi har talat om vikten av universell utformning, produkter som fungerar för alla, säger Anna Bergholtz. Vi diskuterade också att ha en sorts innovationsarena där man involverar personer med olika funktionsförmåga och bakgrund. Och vikten av att involvera personer från början i processen.

I en annan bikupa diskuterades hur medicintekniken kan frigöra tid inom vården och omsorgen:

– I vår grupp talade vi en hel del om hur patienternas complience (förmåga att följa vårdplanen) påverkas av deras omgivning, säger Andreas Saxin, sjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Vi hoppas på ett automatiserat sätt för sjuksköterskor eller annan vårdpersonal att kunna dokumentera och administrera för att frigöra tid till patientmöten.

Hur digitaliserad preventiv vård skulle kunna spara pengar var samtalsämnet i gruppen där Mark Schneider ingick. Han är till vardags VD på Probingon, som arbetar med clinical wearables:

– Vi diskuterade vikten av preventiv vård, säger Mark Schneider. Det finns många idéer och mycket kunskap men det behöver systematiseras på ett ordentligt sätt, så att vi börjar tala samma språk.

Andra diskussioner i bikuporna var möjligheten att använda AI för att hjälpa till att minska oro genom kunskap, en mobil hälsokontroll som man lämnar över till sin granne efter en veckas provtagning samt ett statligt Pokémon Go.

– Det var en svår utmaning de fick, säger Jenny Christensson, projektledare på Medtech4Health. Att hjälpa till att lösa framtidens utmaningar som resursbrist, kompetensförsörjning och åldrande befolkning kanske med hjälp av medicinteknik är en av tiotusenkronorsfrågorna för framtiden. Och det märktes på engagemanget!

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 16 oktober 2023

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.