Imponerande av studiebesök på MAX IV och ESS
Vi har blivit bortskämda med intressanta och inspirerande evenemang under årets MedTech Week. Det femte och sista gjorde oss verkligen inte besvikna. Vi åkte söderut till Skåne – som är en liten del av Sverige, men är en viktig del av världen enligt Stefan Johansson på Invest in Skåne.
Strax utanför den anrika lärdomsstaden Lund reser sig byggkranarna högt över det platta och vindpinade skånska landskapet. Där skapas just nu en internationell forskningsanläggning, eller kanske kan man kalla det för forskningsstadsdel? Området blir stort för det krävs stor apparatur för att kunna studera riktigt små saker, som bindningar mellan molekyler i detalj. Det kommer också att vara arbetsplats för många människor. Arbetet har pågått i sju år och det är några år kvar för det är ett stort och komplicerat bygge. Området kommer att bestå av tre delar.
MAX IV, ESS och Science Village
Av de tre delarna Max IV, ESS och Science Village är det en som går att besöka idag. Det är Max IV, lätt igenkännlig med sin runda ring. Max IV är en svensk forskningsanläggning som använder elektroner. Från fönstren kan man se den byggarbetsplats som är det europeiska ESS en bit bort. (På bilden kan byggkranarna till ESS anas bakom Reidar. Det gula är Sedumtaket på Max IV i full blom).
På ESS kommer allt att handla om neutroner. Däremellan planeras en by, Science Village Scandinavia för de tusentals forskare som kommer att besöka och arbeta i anläggningarna – de behöver någonstans att bo, äta och umgås. En anledning till att ESS byggs just här är närheten till Kastrup flygplats med direktflyg till praktiskt taget hela världen. Kastrup nås enkelt (när det inte är passkontroller) med tåg från Lunds central. Arbete pågår med att bygga en spårvagnslinje mellan tåget och ESS. Allt för att underlätta tillgängligheten. Vi tog en buss vilket var snabbt och enkelt.
En resurs för företag i många branscher
Orsaken till att vi reste dit är att lära oss mer om hur ESS och Max IV kan användas av medtech-branschen. Anläggningen kan ses som ett stort smörgåsbord av avancerade instrument som kommer att kunna mäta saker som inte varit möjligt tidigare. Genom att använda dessa instrument kan forskare och företag få reda på mer om varför material eller ämnen fungerar som de gör, något som kan effektivisera utvecklingen av nya produkter.
Swedish Medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand berörde detta i sitt inledningstal för eftermiddagen. Det är viktigt att alla känner till vilka resurser som finns och hur dessa kan användas för företag, nationella som internationella.
Europeiska ESS
Möjligheterna med ESS, European Spallation Source, presenterades av Sindra Petersen Åström. Hon berättade att ESS kommer att ha en överlägsen kapacitet jämfört med de neutron-källor som finns i Europa idag. Dessutom är flera av dem reaktorer som börjar bli ålderstigna med behov av genomgripande uppgraderingar.
Neutroner används i grundforskning med en stor mängd tillämpade applikationer. Det kan användas inom allt från materialvetenskap till arkeologi. Det kommer att vara möjligt att göra neutronkristallografi av läkemedelskandidater, förstå hur växtgifter fungerar, förbättra graviditetstest genom att vara nere på bindningsnivå mellan olika proteiner.
Tanken med ESS är att de ska bistå med neutroner samt support för universitet och företag runt om i Europa. Själva neutronerna är bra, men det krävs erfarenhet för att bygga nödvändiga experimentstationer och tolka resultaten. De räknar med 2-3000 användare per år från många länder. Femton länder har deltagit i finansieringen. Summan 2 miljarder euros nämndes där Sverige har stått för den största investeringen. Många länder bidrar med in kind det vill säga de bidrar exempelvis med utrustning.
Forskare kommer att kunna ansöka om att använda ESS och väljs ut baserat på de vetenskapliga meriterna med sina projekt. Motkravet är att de publicerar sina resultat. Företag kan välja att samarbeta med forskare eller att att betala för att utföra mätningar. Finessen med att betala är att man ej behöver berätta om sina resultat.
Tidsplanen är att 2020 beräknar de att de första blyga neutronerna kommer att titta ut och 2023 är de första mätinstrumenten på plats.
Svenska Max IV
Max IV är den fjärde lagringsringen vid det som tidigare hette Max-lab. Hemmauniversitet är Lunds universitet men det är helt klart en svensk angelägenhet. Vid sidan av Lund är det Chalmers som är flitigaste användarna. 80 % av användarna är universitet men många av dessa har i sin tur företagssamarbeten och arbetar med att förbättra produktionsprocesser eller liknande.
Bland industrin är det ett fåtal företag som är så stora att de har direktkontakt. Novo Nordisk är en av dessa. Mindre och medelstora företag går istället via en mellanhand som kan bistå med att sätta upp experimentet och tolka resultaten. Själva “beamtime” är inte särskilt dyrt, utan det är kompetensen som kostar. Industrin använder Max IV för produktutveckling av framtida produkter.
Max IV är invigd och har börjat köras lite smått men alla experimentstationer är inte på plats ännu. En del söker de fortfarande finansiering för. Tror det gäller iMAX, DiffMAX, Micro MAX, ForMAX och MedMAX.
Tomas Lundqvist som berättade om Max IV visade också runt oss senare under eftermiddagen. Vi fick bland annat veta att en anledning till att Max IV är så tyst jämfört med andra synkrotroner är att de haft en skicklig byggare. Han har hittat en firma i Småland som kunde tillverka bra magneter.
Bilderna är från rundvandringen. Den ena bilden är tagen vid en modell av en av magneterna. Den andra bilden är tagen i kontrollrummet till en station där vi också var inne och tittade. När roboten är igång så kommer det kunna vara möjligt att sitta uppkopplad hemifrån och styra experimenten.
Exempel på användningsområden
Fyra föreläsare gav exempel på framtida användningsområden av anläggningarna. Deras experiment är av naturliga skäl gjorda på andra platser.
Martin Bech som är fysiker berättade om fördelarna jämfört med andra typer av röntgen. Han visade exempel med råttor och lungröntgen.
Hanna Isaksson berättade om hur man kan kan studera skelettskador nere på nanometernivå.
Oskar Axelsson från Lundaföretaget Spago Nanomedical berättade om deras manganprodukt som de hoppas kunna användas för att upptäcka tumörer. De ville veta mer om hur mangan binder i kroppen.
CR Competence är experter på nano och ytor. Anna Stenstam berättade att deras process är ungefär som att åka tåg i Sverige. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland är det viktigaste att fail fast and move forward. Detta exemplifierade hon med ett projekt de arbetat med tillsammans med Triomed. Det är ett start-up som idag har 15-20 anställda och har en produkt i kliniska prövningar. Men när de startade samarbetet var det en halv anställd och en idé om en väst som skulle kunna fungera som bärbar analysapparat. Utmaningen handlar om att filtrera ut vissa molekyler. Anna berättade att de valde metoden Exafs (stationen heter Balder i Max IV). Resultatet var nedslående, det var ingen idé att arbeta vidare med det materialet. Företaget kunder därför avsluta det spåret och testa ett annat som är mer framgångsrikt. De sparade värdefull tid genom att inte lägga mer tid på fel material.
Spännande dag
Tack till ESS, Max IV, Swedish Medtech och Invest in Skåne för ett intressant program. Bättre avslutning på MedTech Week kunde vi inte få. Besöket födde många tankar om vikten av stark infrastruktur för att skapa förutsättningar för nya produkter som ger bättre hälsa med hjälp av medicinsk teknik.
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.