1000x600_grön_Award

Här är årets finalister i Medtech4Health Innovation Award

Här är årets finalister i Medtech4Health Innovation Award

Programdirektör Lena Strömberg berättar om nyheterna i Medtech4Health Innovation Award 2023.

Nu är årets tre finalister i Medtech4Health Innovation Award utsedda. I år fick priset fler nomineringar än på länge. Priset uppmärksammar goda förebilder när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen. 

– Det är fantastiskt roligt att se så många bra och spännande nomineringar till årets Medtech4Health Innovation Award. Här finns många exempel på olika medicintekniska lösningar som förbättrar vardagen för både vårdpersonal, patienter och närstående, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health. 

Dessa tre tävlar om förstapriset i Medtech4Health Innovation Award 2023:

Egenprovtagning för antikroppar mot covid-19
Forskarna Mattias Forsell, Johan Nordmark samt Julia Wigren Byström, Umeå universitet, har utvecklat en metod för egenprovtagning för antikroppar mot covid-19. Metoden kallas världens mest känsliga antikroppstest och har använts för egenprovtagning i Region Västerbotten. I dag används produkten bland annat av Folkhälsomyndigheten för att planera vaccindosering hos riskgrupper. 

AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter
Tobias Granberg, sektionschef Medicinsk enhet Neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset har tillsammans med partners utvecklat ett AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter vid MR-undersökningar. Med hjälp av tekniken kan också försämringar upptäckas tidigare och med större precision. AI-verktyget är det första i sitt slag att rutinmässigt användas  som ett diagnostiskt stöd vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Hjärtbox för säkrare transport av hjärtan inför transplantation
Stig Steen, tidigare professor och överläkare, samt Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet, har utvecklat en transportbox för hjärtan inför transplantationer. Hjärtboxen kan tredubbla tiden ett människohjärta kan förvaras utanför kroppen utan att ge komplikationer för patienten. Metoden är ett resultat av mångårig forskning och har väckt ett stort internationellt intresse. 

Håll utkik på Medtech4Healths webbplats under våren för mer utförliga presentationer av de tre nominerade. 

Nytt för i år är också att juryn också utser ett Patientens Pris till det projekt av samtliga nomineringar som bedöms göra störst nytta för patient, brukare och medborgare. 

Vinnarna prisas den 23 maj, kl 16.00, på Nordens ledande e-hälsomöte Vitalis på Svenska Mässan, Göteborg. Vill du delta utan kostnad under Vitalis, anmäl dig här.

Här är årets jurymedlemmar:

  • Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator.
  • Lars-Ingvar Johansson, vid patientföreningen ILCO, Tarm- uro- och stomiförbundet.
  • Mattias Kjellkvist, verksamhetsutvecklare inom område funktionshinder, Eskilstuna kommun.
  • Nina Lahti, ordförande i juryn, programledare för Stockholm Life Tech, och innovationsledare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Mats Palerius, vd för Zenicor Medical Systems AB.
  • Zacharias Sjöberg, vd för Seber Medical som är företaget grundat ur förra årets vinnare av Medtech4Health Innovation Award: Seewound.

Läs mer om tidigare vinnare och finalister.

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 21 mars 2023

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.