![file-15[477037]](https://medtech4health.se/wp-content/uploads/2019/04/file-15477037-1.jpeg)
file-15[477037]
Halvtidsuppföljning för Innovationsmotorerna
Vi bygger en tidslinje
Innovationsmotorerna har just genomfört en workshop där vi identifierade de centrala erfarenheterna och lärdomarna hittills i projekten, samt diskuterade hur arbetet under resterande projekttid ska utformas för att ta tillvara dessa lärdomar. Sara Modig och Christine Sundbom från Usify ledde oss igenom en spännande workshop där vi fick göra en tidslinje över viktiga milstolpar och vattendelare, både bakåt och framåt. Det är otroligt spännande att se projekten såhär satta i ett sammanhang. Det hjälpte mig att förstå vikten av tidigare händelser som ledde fram till projekten och till exempel se betydelsen av personbyten på olika håll. När man byter politiker, chefer på olika nivåer, projektledare eller projektmedarbetare så har det betydelse för projektet. Det behöver inte vara ”sämre” eller ”bättre”, men något kanske tar en lite annan väg. Samtidigt blickade vi mot målen och effekterna, och vad jag kan se är vi på rätt spår. Men jag väntar med spänning på den rapport som Usify ska sammanställa, för att se vilka reflektioner och iakttagelser de gjort, som kommer utifrån och tittar på oss. Man kan ju lätt bli ”hemmablind.”

Jenny från Västerbotten lägger ut sina milstolpar. Resten av gänget från Västerbotten jobbade flitigt från flygplatsen och anslöt senare, på grund av inställt flyg.
”Den mest attraktiva gästen på festen”
Därefter fick vi använda flera sinnen för att sätta ord på projekten på annat sätt. Vi band flugor! Och blev kunnigt ledda framåt i associerandet, vad är jobbigt och vasst i mitt projekt? Vad är glittrigt och mjukt? Med associationer fick vi tänka på ett för mig nytt sätt, och sätta ord på såväl oroskänslor som det glada och roliga. En lekfull övning. Citatet i rubriken var ett exempel på hur vi vill att man ska se på innovationsmotorer. Att sitta och leka med fjädrar och glitter skapar en lekfull och kreativ miljö med högt i tak.

Västerbottengänget har äntligen ankommit och får snabbt börja med pysslet. Anna från Vinnova deltar.
Vikten av samverkan och spridning och internationellt perspektiv
Nästa dag fördjupade vi oss ytterligare i spridning och kommunikation. Vi vidgade vyerna tillsammans och funderade vidare på vad som händer efter projektslut 2020. Hur går vi från att vara ett offentligt finansierat projekt, till att skapa något hållbart? Vad krävs? Projekttidens slut närmar sig oroväckande snabbt. Var vill vi vara då och hur kommer vi till den positionen? Vi pratade om hur man skapar bestående strukturer. Vad är innovation och vad är verksamhetsutveckling? En innovation kan ju vara mer än en ny ”sak” som vinner insteg på en marknad. Det kan också vara till exempel en process eller en ny organisation. Processerna ”under huven” är centrala för innovationsmotorer, vi måste tillsammans försöka synliggöra dem. Det handlar om systemförändring. Kloka tankar som vikten av att bidra till att ”sälja Sverige” framfördes. Hur viktigt det är att vården samverkar med företagen, för att få företagen att stanna i Sverige och utvecklas och anställa här. Vi är glada över den ”vi-känsla ” som byggs i projektet. Det förenklar när vi behöver stöd och hjälp från varandra., i ett ömsesidigt lärande har vi bättre möjlighet att undvika misstag och förstå andra sammanhang. Men ett ”vi” får inte bli ett exkluderande ”dem”. Goda, eller lärande,exempel och stöd i att bygga upp strukturer för samverkan och innovation kan lika gärna komma från andra håll, utanför de tre regionerna som deltar idag. Vi hoppas att flera regioner vill vara motorer för innovation, oavsett om de är med i vårt projekt eller ej. Det är helt nödvändigt om vi ska klara att bibehålla eller öka vår välfärd, det framgår tydligt om man t ex läser SKL:s senaste ekonomirapport.

AKTUELLT
Glad sommar önskar vi från Medtech4Health
Efter en intensiv vår är det snart dags för en välbehövlig sommarpaus. Men först ser vi fram emot att ses i Almedalen där vi är en del av mötesplatsen Tillsammans.
SO Västra stärker innovationskraften genom samverkan och erfarenhetsutbyte
Medtech4Healths nod SO Västra har gjort programmet till en naturlig del av innovationsarbetet i Västra Götaland. Här finns en stark samverkan där metoder och erfarenheter delas framgångsrikt.
Nytt verktyg ska bana vägen för smidigare breddinförande av medicinteknik
Först ut från Medtech4Healths strategiska projekt MedImpact är ett instrument för enklare breddinförande av teknik för egenmonitorering. Med instrumentets frågebatteri blir det möjligt att undvika fallgroparna vid ett breddinförande. Instrumentet finns på Medtech Arena.
Nya satsningar ska göra det lättare för små innovativa medicintekniska företag
Regeringen har gett flera nya uppdrag till myndigheter som arbetar med medicinteknik. Målet är att stärka sjukvården och förbättra Sveriges beredskap vid kriser.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.