Patientbrattom_1600

Gradientech: Nytt diagnostiksystem ska bidra till bekämpningen av antibiotikaresistens

Att patienter får rätt behandling så snabbt som möjligt är kritiskt vid blodförgiftning (sepsis). Gradientechs diagnostiksystem kan korta tiden det tar att välja rätt antibiotika från flera dygn till några timmar. I förlängningen blir systemet ett led i att bekämpa den allt växande antibiotikaresistensen. Projektanslag via Medtech4Health ökade på farten i utvecklingen.

– Vi utvecklar ett system som snabbt mäter om bakterier i blodet är känsliga eller resistenta mot en viss sorts antibiotika. Målet är att se vilken antibiotika, och hur mycket, som ska användas vid en behandling, säger Sara Thorslund, VD för Gradientech.

Det nya diagnostiksystem är tänkt att användas av sjukhusens kliniska mikrobiologilaboratorier. Där diagnostiseras till exempel blodprover från sepsispatienter.
– När det gäller patienter med blodförgiftning är tiden en mycket kritisk faktor, där måste rätt antibiotika sättas in så snart som möjligt, säger Sara Thorslund.

Sara Thorslund, VD för Gradientech.

Från flera dygn till timmar
Därför sätts alltid en första antibiotika in utan att vårdpersonalen är säkra på att den kommer att hjälpa. Samtidigt sker en analys av den aktuella bakterien på sjukhusets labb, som visar om rätt sorts antibiotika har valts eller om den måste bytas ut. Analysen tar i dag cirka 1-2 dygn, men med Gradientechs system kan den tiden vara så kort som två timmar.

– Här gäller det främst att rädda livet på patienten, men i förlängningen även att förkorta tiden för sjukhusvistelsen, som för de här patienterna är relativt dyr. I dag blir det allt svårare att hitta empiriska referenser till vilken antibiotika som fungerar, och det blir allt svårare i takt med att antibiotikaresistensen växer.

WHO har lagt fram ett åtgärdsprogram för att bekämpa antibiotikaresistensen där bättre diagnostik är en av hörnpelarna.

Del av en teknikplattform
Bolaget startade 2009 som en spinoff från forskning vid Uppsala universitet. I botten finns en teknikplattform för ett så kallat ”lab-on-a-chip”, vilket kan beskrivas som ett labb som ryms på ett kretskort.

– Att väldigt snabbt mäta bakteriernas antibiotikaresistens har blivit en ”killer applikation” av vår teknik. I dag har vi ett starkt fokus på att utveckla vårt diagnostiksystem för bakterieresistenstestning. Vi är ett team på cirka 20 personer som deltar i den utvecklingen.

Plattformen har också en flertal andra tillämpningar som används i forskningsändamål, bland annat för att ersätta djurförsök och bidrar till kortare ledtider för framtagning av nya läkemedel.

Anslag drev på utvecklingen
När Gradientech fick ett projektanslag inom ramen för programmet Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg kunde de ta flera viktiga utvecklingssteg. Under projekttiden upprättades ett kritiskt samarbete med den Europeiska organisation EUCAST, som har sitt referenslaboratorium vid Växjö Centrallasarett. Med tillgång till deras expertis och bibliotek av baktiereprover kunde systemet verifieras i en avgränsad studie.

– Alla tester inom studien är nu färdiga med ett positivt resultat för oss, och de mätdata vi fick fram gjorde det möjligt att förbättra analysalgoritmerna i systemet. Dessutom ska resultaten publiceras som forskningsstudier i en vetenskaplig tidskrift, och samarbetet med EUCAST:s referenslaboratorium fortsätter, säger Sara Thorslund.

Projektet gjorde det även möjligt att utvärdera och kontraktera utvecklings- och tillverkningsaktörer av diagnossystemets förbrukningsvaror.

Nästa steg är en ytterligare verifiering av tillförlitligheten inför att kliniska tester kan starta under 2019.
– Då kan prototyper jämföras med befintliga referenssystem ute på sjukhuslaboratorierna. Efter det kan vi CE-märka vårt system för att sedan introducera det på marknaden, säger Sara Thorslund.

 

Verifikation av diagnostikmetod för snabb antibiotikakänslighetstestning (AST)

Utlysning
Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg

Resultat/mål
Verifiering av tekniken genom nytt samarbete med EUCAST, utvärdering och kontraktering av underleverantörer, samt uppbyggnad av egen bank av prover.

Finansierad period
September 2016 – december 2017.

Projektägare
Gradientech AB

Projektledare för kontakt
Sara Thorslund, CEO Gradientech AB, +46 (0) 736 29 35 80, sara.thorslund@gradientech.se

Mer information

Produktens webbplats: quickmic.se

Vinnova, projektredovisning

Gradientechs system kan korta analysen från cirka 1-2 dygn till två timmar.

Dela gärna detta!

Publicerad: 2 oktober 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.