Awallin1000

Åsa Wallin, Director för Future Precision Health.

Future Precision Health slår en brygga mellan Sverige och Silicon Valley

Nu stärks länken mellan svenska innovationsprojekt och möjligheterna i Silicon Valley. Projektet Future Precision Health är en satsning för att öka samarbete och partnerskap mellan USA och Sverige inom precisionshälsa.

Future Precision Health finansieras av Vetenskapsrådet och Vinnova. Sedan hösten 2022 har Åsa Wallin, Director för Future Precision Health, arbetat på plats i Silicon Valley med att skapa rätt förutsättningar för plattformen. Projektet gick in i en tydligare uppbyggnadsfas under 2023.

Future Precision Health ska lägga grunden för ett bättre utbyte mellan USA och Sverige, särskilt inom de tre områdena AI, kvantteknologi och cancerforskning. Dessa tre hänger tätt samman där framstegen inom AI och kvantteknologi kommer att få stor betydelse för framtidens cancerforskning.

– Framstegen inom AI och kvantteknologi kommer att betyda mycket inom en rad områden som läkemedelsforskning och diagnosmetoder men även påverka vårdflöden och planering inom hälso- och sjukvården, säger Åsa Wallin, Director för Future Precision Health.

Hittills har projektarbetet skett i nära samarbete med de strategiska innovationsprogrammen Medtech4Health, SweLife, och IoT Sweden, samt de akademiska parterna Lunds universitet och Linköpings universitet.

Mycket av arbetet inom Future Precision Health handlar om att skapa nätverk som underlättar samarbeten mellan de båda länderna. Nätverken ska underlätta kontakter mellan såväl företag som organisationer och öppna för allt från delegationsresor till internationella workshops mellan forskare.

– När vi tar emot en delegation från Sverige så ser vi också till att knyta an rätt kontakter och öppna dörren för möten som kan leda framåt. Målet är alltid att skapa utrymme till fördjupande diskussioner och produktiva möten.

Ett av målen är att ge de amerikanska kontakterna och innovationsprojekten en ingång till Sveriges strategiska innovationsprogram och det svenska innovationsekosystemet. Här är den svenska tillgången till hälsodata, med väl utvecklade nationella register, en avgörande fördel, menar Åsa Wallin.

– Hela området precisionsmedicin bygger på god tillgång till hälsodata vilket gör Sverige och svenska företag mycket intressanta för samarbeten och nya projekt, säger Åsa Wallin.

Samtidigt så är det viktigt att de teknologiska sprången som görs också blir nyttjade i den svenska hälso- och sjukvården, betonar Åsa Wallin.

– Här finns flera projekt inom de strategiska innovationsprogrammen som redan i dag drivs med målet att lotsa in nya lösningar i hälso- och sjukvården. Dessa är viktiga att knyta upp i kommande projekt.

Åsa Wallin betonar nyttan av att följa upp en egen delegationsresa med att också bjuda in till Sverige. Själva uppföljningen är ofta nyckeln till framgång.

– Tiden är även en kritisk faktor i nätverkandet där det gäller att följa upp både delegationsresor och möten relativt snabbt. Ofta arbetar man i en snabbare takt här i USA än många av oss kan vara vana vid, säger hon.

Arbetet sker i nära samverkan med Nordic Innovation House i Palo Alto. Där finns redan det svenska medicintekniska företaget Neola Medical som också fått stöd från Medtech4Health. Neola utvecklar en produkt inom neonatalvård för kontinuerlig lungövervakning av för tidigt födda barn för att upptäcka komplikationer och ge barnen snabbare vård.

Neola är även ett av få bolag som blivit utvalda till Stanford Universitys Impact1-program. Programmet stöds och är delvis finansierat av amerikanska läkemedelsverket FDA och har målet att driva teknisk innovation riktat till barn som patienter.

Vill du veta mer om Future Precision Health, ta gärna kontakt med programkontoret för Medtech4Health.

Dela gärna detta!

Publicerad: 5 mars 2024

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.