höst

Från behov till Innovation, men hur börjar man? Innovationsmotorer visar vägar framåt

Illustration Rebecka Elfast

Nu har innovationsmotorn i Östergötland släppt sin rapport från fas 1 i sitt projekt. Rapporten heter ”Våga vara hemma”. Från förordet av Lena Lundgren, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland, hämtar jag följande:

”Vi har döpt rapporten till ’Våga vara hemma’ och jag tycker det sammanfattar mycket av det som vård på distans innebär. För medarbetarna i vården handlar det om att våga lita till patientens förmåga och vilja att vara delaktig i sin egen vård. För patienten innebär det att lita på tekniken så att samma trygghet kan uppnås på distans som vid fysiska vårdbesök. För industrin handlar det om tillit till stabila affärsmässiga förutsättningar och därmed att våga investera i nya tekniska lösningar. Men även vi som vårdgivare måste våga lita till vår egen förmåga att kunna transformera oss till ett framtida vårdsystem. Ett vårdsystem som i mycket större grad än idag använder digitaliseringens möjligheter och här hoppas jag att den här rapporten kan fungera som ett viktigt första steg.”

Det finns mycket intressant att läsa i rapporten, som ska utgöra en grund för det fortsatta projektet. Här ser man närmare på tidigare genomförda pilotprojekt, belyser detta från olika vinklar och försöker lyfta fram hinder och framgångsfaktorer. ”De projekt som lyckats bäst baseras på en verksamhetsmässig behovsanalys och sedan har tjänster utvecklats utifrån patienternas/brukarnas behov, utan begränsning av faktorer som befintlig organisation. Metoden tjänstedesign (service design) har underlättat processen.”

Peter Sandberg på upphandlingskonferensen

Sjunde till åttonde november genomfördes årets upphandlingskonferens med 300 deltagare och innovationsmotorer var såklart på plats. Bakom arrangemanget stod LfU (Landstingsnätverket för Upphandling), Nätverket för Materialkonsulenterna och Swedish Medtech. Jag fick det stora nöjet att moderera ett seminarium under rubriken ”Innovationsresan, så börjar det”. Där pratade vi om hur man omvandlar ett behov till innovation och vilka förutsättningar som krävs för att påbörja den resan.  Under seminariet presenterades två case där man genomfört behovskartläggning Det ena presenterades av Björn Grauers från Västra Götalands Innovationsplattform. Där har de använt sig av designmetoder och zoomat ut från det ursprungliga problemet på ett mycket bra sätt. Det andra caset presenterades av Peter Sandberg från RISE, som genomfört en workshop med SKL, för att just vaska fram behoven.

 

 

Elham Pourazar, VLL

Därefter presenterade Elham Pourazar erfarenheter från Innovationsmotorn i VLL, dvs deras innovationskliniker. Hon menade att upphandling kan bli en möjliggörare snarare än ett hinder för innovation- och utvecklingsarbete i verksamheterna, och beskrev hur de arbetar med innovation i partnerskap direkt i vårdens vardag och hur detta går ihop med Lagen om Upphandling (LOU).

 

Maria Öhman från Upphandlingsmyndigheten

Även Maria Öhman från Upphandlingsmyndigheten talade och tryckte på betydelsen av tidig dialog och förklarade hur det relaterar till behovsanalysen.

Peter Sandberg driver den utmärkta innovationspodd  Spinnovation, som RISE har. En välkommen men  oplanerat följd av konferensdeltagandet är att Peter efter konferensen intervjuat Elham från VLL, så håll koll på podden, kanske får vi höra mer från Innovationsklinikerna där?

I Västerbotten förbereder man som bäst att gå in i nästa fas ”innovationskliniker 2.0”. De tre första innovationsklinikerna är etablerade och planer för nästa steg återkommer vi till här på bloggen, när besluten är tagna.

Swedish Medtech tillsammans med innovationsmotorn i Östergötland planerar också ett dialogmöte med företag inom e-hälsa den 12 december. (Den som är intresserad kan kontakta mig, ett fåtal platser finns kvar i skrivande stund.) Vår förhoppning är att projektet ska bidra till en accelererad utveckling inom området vård på distans.

Vad jag verkligen skulle vilja se framöver är att andra regioner vill ta till sig av de metoder som utvecklas nu hos våra innovationsmotorer. Hur får vi till det? Här tar vi gärna in förslag och intresseförfrågningar från fler regioner!

 

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 16 november 2018

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.