
Katarina Johansson
Första Innovationsmotorn igång: Trådlös mätning i det tysta
På Innovationsklinik MAVA i Umeå så genomförs sedan två veckor tillbaka en mätning av personalens rörelsemönster.
-Syftet är att synliggöra och mäta den tid som personalen idag lägger på fel saker, säger projektledaren Thomas Fritz. Personalen är professionell och engengagerad men får ägna mycket tid till att leta information och utrustning, något som tekniklösningar skulle kunna vara med att reducera tiden för så att vårdpersonalen kan ägna tiden till patienterna istället.
Personalen har en sk tagg runt halsen, som i sin tur använder sig av det befintliga Wifinätverket för att ange position, vilket i slutänden visar hur personalen rör sig mellan olika zoner och hur lång tid de befinner sig där. Dessutom har personalen möjlighet att använda två knappar på taggen för att ytterligare bidra med information, t.ex. när de letar en kollega.
– Spännande och samtidigt odramatiskt, säger Katarina Johansson (på bild), samordnare på MAVA, om att ha en tagg runt halsen och bli övervakade i sitt arbete. – Vår avdelning är känd för att kunna ha en hög service- och vårdnivå gentemot andra delar av sjukhuset, men vi skulle vilja ha bättre förutsättningar att arbeta smartare, menar Katarina Johansson och fortsätter -I andra delar av samhället har teknik och automatisering frigjort tid som kan användas bättre, det vill vi ska hända på MAVA och resten av sjukhuset också.
-Genom mätningen skapar vi en baseline, som beskriver utgångsläget för personalens arbetstid i förhållande till ett antal behov som identifierats vara viktiga att få uppfyllda. Den tid som inte är värdeskapande för varken patienter eller personalen kan efter tidsmätningen prissättas, och på så sätt bli ett underlag för ett investeringsbeslut i teknik som minskar dåligt använd tid.
Innovationskliniken MAVA är en av tre innovationskliniker i Västerbottens läns landsting, vår första Innovationsmotor.

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.