AR-teknik för navigering vid ryggkirurgi vann Innovation Award 2021

Nu har vinnaren av Innovation Award 2021 utsetts! Årets pris gick till projektet AR-teknik för säkrare navigation vid ryggkirurgi med Adrian Elmi Terander, Erik Edström, Gustav Burström och Oscar Persson från Neurokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

På Neurokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset har ett forskningsteam utvecklat en helt ny navigationsteknik för att med hjälp av röntgen kunna se exakt var i ryggraden man befinner sig när man opererar.

– AR-teknik är när man lägger över en bild på verkligheten, i det här fallet en röntgenbild, av insidan av patienten, så att man utifrån kan se hur det ser ut inuti patienten samtidigt som man opererar, förklarar Adrian Elmi Terander. Litegrand som att vara Stålmannen och ha röntgensyn. I vanliga fall när man opererar så ser man bara baksidan på patientens kotor. På framsidan finns det blodkärl, nerver och i mitten finns ryggmärg. Oftast har man som kirurg en felmarginal på ett par millimeter, vilket innebär en risk för att kunna skada organ. Med den teknik som vi har utvecklat kan vi öka precisionen, minska risken för fel och framför allt öka patientsäkerheten.

Tekniken är baserad på augmented reality (AR) och har redan börjat användas vid ryggkirurgi, men inom kort kommer man kunna förbättra patientsäkerheten och precisionen också vid exempelvis titthåls- och hjärntumörkirurgi. Genom att öka chansen för att ett lyckat resultat redan vid första operationen minskas dessutom behovet av omoperationer, vilket kan leda till att samhällets kostnader kan reduceras.

– Det här projektet är ett synnerligen bra exempel på när vården aktivt deltar i utvecklingen och införandet av ny teknik. säger Jonas Sareld, programdirektör på Medtech4Health. Den AR-teknik som dessa forskare har utvecklat och implementerat här på Karolinska Universitetssjukhuset har redan lett till betydelsefulla förbättringar av patientsäkerheten vid ryggkirurgi, och används redan runt om i världen. Det är med stor stolthet vi delar ut årets priset till Adrian Elmi Terander och hans kolleger.

Övriga finalister

Även i år inkom ett stort antal nominerade projekt från hela landet och det blev en svår uppgift för vår jury att välja ut tre finalister. Båda de finalister som inte vann förstapriset har gjort fantastiska insatser med att ta fram en innovation som på riktigt har gjort skillnad för patienter och för hälso- och sjukvården. Ett av priserna är att få göra en film som presenterar ens projekt.

En regiongemensam plattform för bildfångst i realtid

I Region Värmland har man skapat en regiongemensam plattform för en smidig och patientsäker bildhantering med hög kvalitet. Bildfångsten sker i realtid och är direkt kopplad till patientens journal, vilket har lett till att vården blivit säkrare och antalet vårdbesök kunnat reduceras. Man kan också remittera patienter till rätt instans oftare – något som ökar chanserna för att kunna behandla exempelvis farlig hudcancer tidigare i sjukdomsförloppet.

Ett verktyg som underlättar livet för patienter med typ 1-diabetes

En app som underlättar vardagen för både patienter med typ 1-diabetes och deras anhöriga. Det har man utvecklat i bland annat Region Kronoberg i ett samarbete mellan en patient med typ1-diabetes och dietister vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Appen, som är unik i det att den anpassas till individuella behov, lanserades i slutet av förra året och har redan laddats ner av mer än 15 000 användare som bland mycket annat kan få hjälp med att planera sin kost och dosera sitt insulin. Under 2021 kommer appen, som innehåller såväl information som råd till skola och fritidsverksamheter, att lanseras även i de övriga nordiska länderna.

MEDTECH4HEALTH INNOVATION AWARD


[fusion_widget_area name=”avada-custom-sidebar-meny_awardhgermeny2020″ title_size=”” title_color=”” background_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”provins-padding” id=”” /]

KALENDARIUM