Evira500x300

Evira – ett digitalt verktyg för behandling av barnfetma

Evira – ett digitalt verktyg för behandling av barnfetma

Hej Love Marcus på Evira. Ni har fått stöd ur två av våra utlysningar de senaste åren. Dels ur Kompetensförstärkning för små företag och dels ur Samverkansprojekt för bättre hälsa. Kan du berätta om er innovation?

– Evira är ett kliniskt validerat digitalt verktyg för behandling av barnfetma som har använts av nästan tusen familjer i Sverige. Resultat från kliniska studier utvärderade av Karolinska Institutet visar att behandling med Evira överträffar traditionella metoder för barnfetmabehandling. Patienterna som använt Evira har signifikant större genomsnittlig viktnedgång efter ett års behandling jämfört med patienter som erhållit konventionell livsstilsbehandling så som ges i Sverige idag. Det har också gått bättre för våra patienter än det gjort för familjer som fått träffa vårdpersonal varannan vecka i internationella studier! Samtidigt gör Evira att vårdens resurser kan användas mer effektivt, vilket resulterar i lägre kostnader för samhället. Bättre resultat till lägre kostnad är alltid positivt, men det viktigaste är givetvis den otroligt viktiga skillnad en bättre behandling kan göra för de barn som har fetma.

Varför är barnfetma ett stort problem?

– Befintliga data tyder på att nästan 10 % av alla barn i Sverige har fetma, men det finns indikationer på en kraftig ökning det senaste året i samband med Covid-19. Forskning visar att barnfetma är mycket allvarligt då det kan leda till både kortsiktiga och långsiktiga sociala, psykologiska och fysiologiska konsekvenser. I Sverige är risken att utveckla typ 2-diabetes som ung vuxen mer än 20 gånger högre om man har fetma som barn. Typ 2-diabetes som drabbar unga är en allvarlig sjukdom med dålig prognos. Vidare har forskning visat att risken att dö före 30 års ålder är tre gånger så hög för individer som haft bibehållen fetma från barndomen jämfört med en jämförelsegrupp från den generella populationen. Om vi med hjälp av Evira kan bidra till en långsiktig livsstilsförändring för dessa barn kommer många människor besparas stort lidande både nu och i framtiden.

Vad skiljer Evira från traditionell behandling?

– Evira möjliggör personlig och snabb återkoppling mellan familj och vårdgivare. När behandlingsteamet uppmärksammar att det börjar gå sämre för en patient kan de snabbt kontakta föräldrarna och diskutera vad som kan ha orsakat förändringen och hur de kan vända den negativa utvecklingen. Behandlingspersonalen kan lägga sin tid där den behövs mest och ändå minimera risken för att missa något viktigt. I en randomiserad studie som vi genomfört var 78 % av föräldrarna nöjda med behandlingsresultaten efter ett års behandling med Evira jämfört med bara 11 % bland föräldrarna i kontrollgruppen som fick konventionell behandling vid samma kliniker. Detta kan också vara en av orsakerna till att betydligt färre familjer med Evira avbokar sina besök till mottagningen. I kontrollgruppen avbokade 85 % av familjerna ett eller flera besök jämfört med endast 40 % av Evira familjerna. Här finns stora möjligheter för vården att effektiviseras.

Vad har det betytt för er att få stöd ur våra utlysningar?

– Vi är aktiva inom ett fält där det ofta måste göras avvägningar mellan kostnad och kvalitet. Den typen av stöd som vi har fått av Medtech4Health gör det lättare att prioritera patientnytta. Medtech4Health har stöttat oss i två projekt: att CE-märka produkten enligt den uppdaterade europeiska lagstiftningen och att genomföra en internationell studie. Den internationella studien syftar till att överbrygga eventuella kulturella variationer och att ta Evira till större marknader – vilket är oerhört viktigt för att finansiera utvecklingen av den här typen av verktyg.

Lycka till med er fortsatta utveckling av Evira och i kampen mot barnfetma!

Läs mer om Evira>>

Läs mer om Kompetensförstärkningsutlysningen>>

Läs mer om samverkansutlysningen Projekt för bättre hälsa>>

AKTUELLT


God jul och gott nytt år önskar vi på Medtech4Health

20 december 2024|

Vi stänger 2024 fyllda av glädje och stolthet efter att ha läst nioårsutvärderingen av Medtech4Health. Utvärderingen fokuserar på de senaste tre åren fram till 2023 men täcker programmets utveckling från starten 2015. Mycket uppmuntrande läsning för alla oss som arbetar inom den medicintekniska sektorn.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 18 maj 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.