EUPATI Sverige lanserar utbildning för ökad patientmedverkan
I början av november lanserades EUPATI Sveriges utbildning till expertpatient, som tagits fram i samarbete med bland andra Medtech4Health och Swedish Medtech. På plats vid lanseringen fanns bland andra sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
EUPATI Sverige har sedan starten arbetat för större patientmedverkan inom forskning och utveckling av både läkemedel och medicinteknik. Organisationen deltar ofta under olika evenemang och under årets upplaga av Vitalis syntes de bland annat tillsammans med Medtech4Health.
– Under året har vi inom Medtech4Health även tagit fram en vägbeskrivning tillsammans med EUPATI för ökad patientmedverkan i forskning och utveckling av medicintekniska lösningar. Vägbeskrivningen behövs eftersom utvecklingen av medicinteknik skiljer sig från utvecklingen av läkemedel, säger Jenny Christensson, projektledare vid Medtech4Health.
Under 2023 utvecklade EUPATI Sverige även en utbildning för att vässa kunskaperna hos patienterna och ge dem möjlighet att ta steget till att bli expertpatienter. Det betecknar patienter eller närstående som har djupare kunskap om lifescience-området och vill vara en del av forsknings- och utvecklingsprocessen.
Utbildningen samlar alla aktörer som är inblandade i resan mot ett godkänt läkemedel eller en medinteknisk produkt – däribland Medtech4Health och Swedish Medtech.
Lanseringen av den nya expertutbildningen skedde vid Karolinska Institutet i november och lockade cirka 130 deltagare. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson inledde evenemanget. Därefter diskuterades ämnet patientsamverkan i panelsamtal där både Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health, och Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech deltog.
– Samtliga deltagare var rörande överens om att utbildningen kommer att flytta fram positionerna för patientmedverkan, men väldigt lite sades om hur detta ska göras. Nu hoppas vi en starkare dialog kring hur vi gör verkstad av utbildningen och vägbeskrivningen, säger Jenny Christensson, projektledare vid Medtech4Health.
EUPATI Sverige är finansierat av Arvsfonden och projektet ägs av Funktionsrätt. Från årsskiftet kommer dock verksamheten att drivas i form av en fristående ideell förening.
– Vi önskar EUPATI Sverige all lycka i detta nya äventyr och samarbetar mer än gärna kring patientmedverkan, inte minst kring att göra verkstad av materialet, säger Jenny Christensson.
Vill du lära dig mer om svensk life-science så hittar du utbildningen i sin helhet här.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.