Ett strategiskt projekt inom Medtech4Health – Nationellt utbyte förbättrar svensk medicinteknisk 3D-printing
Genom att använda 3D-printing kan tillverkningen av medicintekniska produkter som implantat, proteser och kirurgiska verktyg bättre anpassas efter patienternas specifika behov. I ett nytt Medtech4Health-finansierat projekt undersöks nu hur nätverkande och erfarenhetsutbyte med andra länder förbättrar användningen av 3D-printtekniken inom svensk sjukvård.
3D-printade modeller kan också användas för att träna kirurgi genom att skapa anatomiska modeller för kirurger att öva på. Utöver det kan patientanpassade proteser och implantat i kroppsanpassat material och specialdesignade verktyg 3D-printas. Med hjälp av 3D-printing kommer vi närmare begreppet precisionshälsa – genom att framställa komplexa och patientspecifika komponenter kommer vi både kunna underlätta operationsplanering och skapa unika och specialanpassade kirurgiska verktyg och implantat.
Projektet ”Nationell samverkan för implementering av 3D-printing i sjukvården 2023” drogs igång för att utveckla förutsättningarna för 3D-printing i sjukvården.
Projektet har beviljats tre miljoner kronor från Medtech4Health och leds av Region Uppsala i samarbete med Akademiska sjukhuset, Skåne universitetssjukhus, Uppsala universitet och RISE. Flera andra aktörer, inklusive myndigheter och branschorganisationer, kommer också att bidra till projektets utveckling.
– Genom det här projektet och genom att driva 3D-printingen framåt kommer vi att kunna förändra sjukvården. Det kommer att ge en patientanpassad vård med bättre patientsäkerheten, kortare väntetider och operationstider samt minskade vårdkostnader, säger Jenny Barnes, projektledare för Region Uppsala Innovation och ansvarig för projektet.
Inom projektet finns fyra arbetspaket som fokuserar på nationella nätverk, regulatoriska frågor, hälsoekonomi och företagssamverkan.
– Det nationella forumet är en central del av projektet, här utvecklar vi nätverkande och erfarenhetsutbyte oss emellan samt med andra länder. Vi kommer göra det genom studiebesök, möten, digitala träffar och seminarium – allt med koppling till implementering av 3D-printing i sjukvården, säger Jenny Barnes.
Mer information och kontakt:
Jenny Barnes Projektledare, Region Uppsala Innovation
Möjlighet: Samarbeta med AM4LIFE
AM4Life är ett forskningscentrum som drivs av Cecilia Persson, professor i materialvetenskap och som fokuserar på 3D-printing inom Life science. Målet är att påskynda och utveckla 3D print-området genom samarbete mellan universitet, företag och sjukvård.
AM4Life finansieras av Vinnova och involverar idag över 20 samarbetspartners och har drivits sedan år 2020. Nyligen togs nyligen togs beslut om stöd för ytterligare finansiering fram till år 2030.
AM4Life välkomnar just nu fler samarbetspartners – är du och ditt företag intresserade? Här finns mer information:
AM4LIFE
AM4Life Competence Centre – Uppsala University (uu.se)
Kontakt:
Cecilia Persson
cecilia.persson@angstrom.uu.se
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.