
ehalsocentrum-0240
E-hälsocentrum i Östersund ska få fart på vårdinnovationerna
Vi förväntar oss inget mindre än stordåd sa Mona Modin Tjulin, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun under invigningen av E-hälsocentrum i Östersund i veckan. Tongångarna var detsamma från alla som var på plats på sjunde våningen på Zätagränd 3. Alla förväntar sig att det här ska bli startskottet på något stort.
Rent fysiskt är inte E-hälsocentrumet så märkvärdigt. Det är ett 800 meter stort kontor med fantastisk utsikt över Storsjön (och en skidbacke där snökanonerna gick för fullt). Det nyskapande är att här är väggarna rivna, här sitter vård och företag tillsammans. Vilket öppnar upp för många intressanta diskussioner runt kaffemaskinen. Något alla hoppas ska göra beslutsvägarna kortare och underlätta implementering av nya processer och produkter i vården.
Eller som Göran Larsson, forskningsdirektör i Region Jämtland Härjedalen och styrelseledamot i Medtech4Health uttrycker det ”Vi vill med det här samarbetet upptäcka behov vi inte visste fanns och göra innovationer vi inte förstod behövdes”. Han pratade även om att vården kommer att tvingas vara redo för framtiden och förändra sina strukturer.
Landstinget, kommunen och näringslivet knöt band
Själva invigningen inleddes med tal och bandknytning. De tre som knöt ihop banden i republiken Jämtlands färger var regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson, Mona Modin Tjulin samt Bert-Ola Bångman, affärsansvarig Östersund på Sigma IT Consulting.
Efteråt minglade alla runt och tittade på olika produkter. Jag fastnade särskilt för en demonstration av en mobil akutvagn. Den kan placeras på vårdcentraler runt om i det glest befolkade Jämtland och Härjedalen. Exempelvis i Funäsdalen där jag är ibland. Via den kan en läkare göra en bedömning av allt som inte kräver ”kläm och känn”. Kostnaden för en vagn motsvarar två veckor med en stafettläkare så investeringen är snabbt intjänad.
På bilden ovan testar Mona Modin Tjelin kameran som ger läkaren på andra sidan kameran en mycket bra koll. På bilden nedan tittar Sara Qvarlander från CMTF i Umeå på ett hjärta som flimmrar med hjälp av AR-glasögon.
Sigma, Tieto, Microsoft, Cambio och Medtech4Health
Jag hoppade rakt in på invigningen men dagen startade med inspirationsföreläsningar. Företrädare för Sigma, Tieto, Microsoft, Cambio och Medtech4Health talade om e-hälsa och framtiden. Ett par genomgående teman som återkom flera gånger under dagen var att nu behöver alla samarbeta, även sådana som tidigare såg varandra som konkurrenter. Det är viktigt att öppna upp system så att alla kan bygga applikationer som kommunicerar med varandra. En av de som var inne på det var Cambio.
Tieto uppmanar stora aktörer att ge små start-ups draghjälp in i vården och visade ett exempel på hur de vann en upphandling där de samlat ett drygt dussin aktörer.
Microsoft hade smygpremiär på en ny film om möjligheterna med AI i vården. Där skymtade både Aifloo och Coala förbi. Filmen var ursnygg men jag reagerade lite på musikvalet som var lite för domedagsaktivt för min smak (sorry Microsoft!).
Sigma nämnde att vi ofta pratar om produkter men att det är på process-sidan som de stora värdena kan skapas.
Undertecknad pratade om vad som är aktuellt på Medtech4Health och uppmanade alla att hugga mig eller Sara från vår nod CMTF under lunch och eftermiddag om man hade synpunkter och förslag på vad vi ska fokusera på de kommande åren för att göra maximal verkan.
Tack för en mycket trevlig dag i Östersund, ser fram emot att följa E-hälsocentrums framfart samt återkomma!

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.