ElinElisabeth500

Diabetes-appen som kom till när dietistens och patient-representantens vägar korsades

Diabetes-appen som kom till när dietistens och patient-representantens vägar korsades

Under våren korades vinnaren av Medtech4Health Innovation Award – ett pris som vi delar ut årligen för att uppmärksamma de goda förebilder som finns i vård och omsorg när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen. Priset syftar även till att ge ett stöd i det fortsatta arbetet med att sprida den kunskap/teknik/modell som utvecklats. En av de tre finalister vars medicintekniska bidrag valdes ut av en kompetent jury är skaparna av T1D-appen- ett verktyg i app-form med syftet att stötta patienter med typ 1-diabetes, men även deras anhöriga, kompisar, skolpersonal, idrottsledare och vårdpersonal.

– Vi ville skapa ett verktyg som innehåller allt det du behöver i ett liv med eller nära någon med typ 1-diabetes, säger Elin Cederbrant som själv fick typ 1-diabetes 2010.

Helheten större än delarna

Det har man också lyckats med. Appen T1D som finns gratis i App Store och Google play har efter lanseringen i oktober förra året redan laddats ner av fler än 30 000 användare och får högsta användarbetyg.

Elisabeth Jelleryd arbetar som dietist på barndiabetesmottagningarna vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna och Huddinge.

– Genom åren har jag träffat hundratals fantastiska barn, ungdomar och föräldrar, säger Elisabeth.  Det alla har gemensamt är kampen att få diabetes typ 1 att passa in i livet. Det är inte alltid lätt. T1D påverkar alla aspekter i livet, och kunskap och verktyg för att förenkla är pusselbitar som krävs för att få allt att gå ihop. Det är där appen kommer in – att göra något svårt lite lättare.

– Vi ville skapa en samlingsplats för all denna information, tillägger Elin. Men också ge stöttning och pepp! För det är ofta oerhört tungt att hantera allt man måste lära sig när man själv eller ens barn får diagnosen. Det här är den app som vi skulle ha velat ha när jag fick min diagnos. Men den ska lika gärna kunna laddas ner till exempel när man som skolpersonal får en ny elev med diagnosen eller man träffar en ny partner eller kompis med T1D.

När man startar appen väljer man användarprofil efter vilken relation till sjukdomen man har; om man själv lever med typ 1-diabetes, om man nyss fått diagnos eller om man är familj/vän/kollega, skolpersonal/ledare eller vårdpersonal. En annan detalj som är av stor betydelse för Elisabeth och Elin är att informationen är aktuell och noga granskad av experter på typ 1-diabetes.

– Typ 1-diabetes är en obotlig sjukdom som kan drabba vem som helst, när som helst under livet. Det är en nyckfull sjukdom och behandlingen kräver att patienten själv tar mängder av beslut varje dag. Vi är därför väldigt glada att kunna erbjuda både kvalitetssäkrad information och bra funktioner, däribland kolhydratlistor och snart en dosräknare i toppklass, säger Elisabeth.

De två grundarna höll på varsitt håll på att skapa något slags verktyg och anledningen till att de kom i kontakt med varandra var en gemensam bekant som tyckte att de borde träffas.

– Det visade sig att våra helt olika perspektiv på typ 1-diabetes kompletterade varandra väldigt bra och baserat på helheten kunde vi sedan utveckla ett mycket mer komplett verktyg än det vi båda skulle ha skapat var och en på sitt håll, säger Elisabeth.

– Och att samarbeta gör också arbetet mycket roligare, lägger Elin till.

Donationer tar utvecklingen framåt

Appen är helt gratis att ladda ner och innehåller ingen reklam, men det är inte gratis att utveckla appar. Främst har man finansierat utvecklingen genom donationer från privatpersoner, även om man också fått flera viktiga utvecklingsbidrag från exempelvis Karolinska Universitetssjukhuset. För tillfället ägs appen av den idella föreningen Together Against Diabetes1 (T.A.D.1) som Elin startade hösten 2016. Förutom att driva föreningens projekt jobbar Elin också som föreläsare, konsult och patientrepresentant i Region Kronoberg. Elisabeth når genom sitt arbete och det nätverk som det innebär ut till diabetesmottagningar runtom i landet. Tillsammans har de ett nästan heltäckande nätverk, vilket har hjälpt till att sprida verktyget till en stor del av landets diabetespatienter.

I år har man förverkligat idén om en viktig insulindosräknare i appen och nästa steg är att göra appen tillgänglig för användare i våra nordiska grannländer. Men planerna tar inte slut där. Elin och Elisabeth bubblar verkligen av idéer och de har redan visat att de vet hur man går till handling.

– Vi vill passa på att innerligt tacka alla som har trott på vår idé och genom att stötta oss med donationer gett oss den här fantastiska möjligheten att kunna hjälpa alla som drabbats av diabetes typ 1, avslutar Elisabeth och Elin intervjun.

Här hittar du mer information om appen>>

Vi önskar Elisabeth och Elin all lycka framåt! 

 

Medtech4Health Innovation Award

Medtech4Health Innovation Award är ett pris som delas ut av Medtech4Health med syftet att uppmärksamma de goda förebilder som finns i vård och omsorg när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen. Priset syftar även till att ge ett stöd i det fortsatta arbetet med att sprida den kunskap/teknik/modell som utvecklats. Nomineringen till nästa års Innovation Award öppnar i september, men du kan redan nu signa upp för att få en påminnelse. Välkommen att nominera dina kolleger eller ditt eget projekt!

Nominera till 2022 års pris

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 8 juli 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.