Uppsala-4602

Biomaterial som kan växa ihop med ben och andra medicinteknikprojekt som frodas i Uppsala

Biomaterial som får ben att växa ihop, snabbare val av rätt antibiotika räddar liv på patienter som drabbats av sepsis och grunderna i GDPR är tre ämnen som serverades i Uppsala under MedTech Week. Det var Medtech Science & Innovation som bjudit in personer från de projekt som fått finansiering i någon av Medtech4Healths utlysningar. Medtech Science & Innovation som är vår nod i Uppsala invigdes förra året under MedTech Week. Den anrika lärdomsstaden var precis lika solig och försommarfager som för ett år sedan när vi var där för den festliga invigningen. I år var det en liten mindre skara som samlats för att lyssna på vad projekten gjort, eller i något fall planerar att göra, med de medel de fått från Medtech4Health.

Fredrik Nikolajeff, Medtech Science & Innovation

Medtech Science & Innovation är ett forskningscentrum för avancerad medicinsk teknik som startats i samverkan mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Centrumet rekryterar nu fyra forskningsledare som skall ansvara för att bygga upp verksamhet inom strålterapi, sensorteknik, datorstödd kirurgi samt implementeringsforskning. Centrumet kommer ha sin fysiska hemvist på sjukhusets campus, med forskningsverksamhet vid universitetets medicinska och tekniska fakulteter.

Hanna Brodda från MedTech Magazine i samspråk med Fredrik Nikolajeff.

Sara Thorslund, Gradientech AB

Uppsalabolaget Gradientech fick medel från Medtech4Health 2016 och har hunnit genomföra och avsluta projektet de fick pengar för. Det handlar om att ta fram en enkel och snabb diagnostik av antibiotikaresistens vid sepsis. Sepsis är vanligare än hjärtinfarkt, dödligheten är hög och tidsfaktorn är kritisk. Därför finns det en betalningsvilja för allt som kan korta av tiden det tar att ställa rätt diagnos och välja rätt behandling. Gradientechs system hjälper vården att välja rätt antibiotika genom att snabbt testa för antibiotikaresistens. Det kommer alltså in efter att diagnosen är ställd, bakterieodling är gjord och gramstatus på bakterien är bestämd. Apparaten bygger på deras koncentrationsgradient-modell. I studien som de fick medel till samarbetade de med ett labb i ett annat land för att få antibiotikaresistenta prover att testa. Det var lärorikt och ibland ledde det till oväntade resultat.

Ida-Maria Sintorn, Vironova AB

De flesta elektronmikroskop är rejäla maskiner som kräver kylanläggning och endast kan hanteras av experter. Vironova har istället en MiniTEM, en mindre variant som har samma storlek som en rejäl hurts. Dessutom är den tillräckligt enkel att hantera för att generalister ska kunna använda den. Upplösningen är förstås något mindre, men oftast mer än tillräcklig. MiniTEM används bland annat för kvalitetskontroll av läkemedel.

Vironova fick pengar i en av Medtech4Healths utlysningar för att testa sin apparat för kliniska användningsområden, exempelvis för att ställa diagnos från biologiska prover. För att inte drunkna i terabyte med data krävs att man bestämmer exakt vilka punkter som är relevanta att studera och struntar i resten av provet.

Mattias Tullberg och Mattias Dahlberg, Medical Minds AB

Från high tech bytte vi spår till hemsjukvård. Medical Minds strävar efter att erbjuda en portal som kan fungera som en kontaktlänk mellan läkare och patienter. Särskilt de 5% av patienterna som är storkonsumenter av vård kan ha nytta av deras kommande produkt som sparar dem många besök. Tanken är att patienten ska ha en hemstation hemma. Till den kopplas de sensorer och annat som är relevant för den patienten. Själva sensorerna är ingenting som Medical Minds kommer utveckla själva, istället samarbetar de med tillverkare. Det som är deras grej är själva ihopkopplingen, att läkare respektive patient har en ingång, inte flera, att hålla ordning på.

Medical Minds använde de medel de fick i utlysningen Kompetensförstärkning för att anlita en jurist för att få mer kunskap. De har valt att hålla sig inom diagnos, ej terapi. Terapi har en högre klassning vilket skulle göra det svårt att hålla mjukvaran tillräckligt uppdaterad. Deras affärsmodell är att vårdcentralerna ska betala, inte privatpersoner. Incitamentet är att vårdcentralerna kan bli effektivare.

Kajsa Björklund, OssDsign AB

Till skillnad från de andra projekten har OssDsign nyss fått medel från Medtech4Health. Eftersom de är alla Game of Thrones-fantaster har de döpt sitt ryggprojekt till Stark efter huset Stark i den populära serien. Det tvååriga projektet rör sig runt ett osteoinduktivt biomaterial som ska kunna användas vid steloperationer av rygg. Detta är något som görs för att ta bort smärta. Det är en vanlig operation i USA (lite väl vanlig kanske). Förutom skruvar och plattor används olika material för att fixera kotorna.

Idag använder man ben från patientens höftkam som man maler ner (nackdel: förlänger operationstiden), ben från donatorer (finns risk för smittspridning och att de ej är kompatibla) eller olika syntetiska material. Finessen med OssDsigns material är att ben kan växa ihop med det. Det är någon form av granuler av en polymer och keramer.

De ser USA som sin första marknad. Förutom att operationer är vanliga är det lättare att få denna typ av produkt godkänd i USA än i Europa. FDA kräver att de prekliniska försöken görs enbart med produkten utan skruvar och plattor. Det är något som de enligt plan kommer göra under 2019.

Michael Edquist, Lindahl AB

GDPR var svaret när Cecilia Persson och Fredrik Nikolajeff på förhand frågade deltagarna om det fanns något särskilt de ville lyssna på. Därför var Michael Edquist från Lindahl på plats. Intresset för hans kunskap var så stort att istället för en halvtimme pratade han en timme. Efteråt känns det skönt att bo i Sverige. Regelverket är förstås detsamma över hela EU men vi svenskar verkar av historiska skäl ha en lite mer avslappnad inställning än i en del andra länder. 

Medan vi tuggade på smörgåsar berättade Rodrigo Hernández Vega om U-PRINT, en ny facilitet vid Uppsala universitet med olika typer av 3D-printers för additiv tillverkning. Bland annat kan de ordna anatomiska modeller i plast istället för av mänskliga ben och olika former av prototyper. Rodrigo hälsade att det går bra att komma med önskemål om vad U-PRINT ska tillhandahålla för tjänster i framtiden.

Som vanligt var det riktigt intressant att lyssna på vad medel från Medtech4Health använts till och hur de i framtiden kan förbättra för patienter.

Edit: 6 juni, rättat stycket om MedTech Science & Innovation.

Dela gärna detta!

Publicerad: 5 juni 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.