Året som gått, Region Västerbottens år som innovationsmotor
Ni som följer den här bloggen vet att vi idag har tre regioner som deltar i Innovationsmotorsatsningen. År 2019 har i mycket präglats av att man i alla dessa regioner verkligen gått från planerande till verkstad. Till exempel har Östergötland gjort första steget i en upphandling och Uppsala har startat sina Innovationsnoder. Men det finns väldigt mycket mer att berätta. Elham Pourazar från Västerbotten skickade mig denna årskrönika som sammanfattar deras arbete under 2019:
Årskrönika från Västerbotten
Då är 2019 nästan slut och vi tänkte att det skulle passa att skriva en lite årskrönika som sammanfattar detta intensiva år av innovation och framåtanda i Västerbotten.
Från landsting till region
2019 inleddes med regionbildning och vi lämnade Västerbottens läns landsting bakom oss. I Region Västerbotten fortsatte arbetet med ny organisation. Innovationsarbetet organiserades under FOU-staben, under hälso- och sjukvårdsförvaltningen, för att säkerställa att ”nytt, nyttigt och nyttiggörande” fortsatt sker verksamhetsnära i vårdens vardag.
Från innovationsbolag till förvaltning
Under hösten 2018 beslutades att det landstingsägda innovationsbolaget, VLL Innovation AB, skulle införlivas i förvaltningen med fortsatt verksamhet från 2019. ”Innovation i partnerskap” är därför en fortsatt prioriterad fråga men går idag bortom partnerskap mellan vård och industri och handlar mer om när, var och hur vi kan kroka arm med andra för att bättre kunna adressera utmaningar och tillvarata möjligheter som skapar värde i hälso- och sjukvården – tillsammans.
Från innovationskliniker som projekt till innovationskliniker som koncept
Under året har vi fortsatt arbetat med de tre innovationsklinikerna Idun, Mava och Bjurholm. Genom att jobba experimentellt direkt i vårdens vardag har vi både kunnat identifiera vad som skapar värde på riktigt, vad som inte fungerar och vilka hinder vi behöver röja för att kunna komma framåt. Som organisation har vi blivit bättre på att hitta HUR:en i hur vi röjer dessa hinder på ett effektivt sätt. Innovationskliniker är alltså inte ”bara” ett projekt i Västerbotten, det är ett sätt att arbeta i syfte att hitta bra lösningar och dra lärdomar som kan skalas upp och göra hälso- och sjukvården imorgon lite bättre än vad den är idag.
Från innovativa lösningar för vården till nyttiggörande i vården
Det tar lång tid för innovationer att nå vården. Så ska det självklart inte vara. Men vad är en innovation om inte nyttiggjord i vården? En av de viktigaste insikterna under 2019 har varit att en lösning med ”stor potential” att skapa värde för vården, är väldigt lite värd förrän den faktiskt har skapat ett värde i vården. Vi skiftade under 2019 därför fokus från den innovativa lösningen i sig till hur nyttiggörandet faktiskt ska gå till. Hur gör vi omställningen i vården, vad är kriterierna för skalbarhet, hur utmanar vi tillämpning av lagar och regler (eller faktisk lagstiftning), hur ser hållbara affärsmodeller ut? Svaret på dessa frågor och många andra finner vi bäst i partnerskap med andra, som likt oss, sätter sitt primära fokus på nyttiggörandet och inget annat.
När vi firar 2019 års segrar är listan lång. Några värda att nämna lite extra är:
– Iduns arbete med bolaget Voxit för att vidareutveckla ett system för röststyrd diktering och förbereda tandvården för uppskalning.
– Mavas arbete med Getinge för att testa och utvärdera patientlogistikflöden.
– Bjurholms hjärtsviktsmottagning som minskar ”undvikbara” akutinläggningar.
– Partnerskapet med Microsoft och samskapandet med Idun och IT Västerbotten i utvecklingen av en app som ska stärka kommunikationen och nyttjande av rätt kompetens under behandling.
– Första skarpa testet av 5G-teknik i vården initierades av IT Västerbotten med fokus på hur den nya tekniken på ett säkert sätt kan användas för mobil och nära vård i hela länet. Regionen utforskar bl.a. hastighet, kvalitet, säkerhet samt strålningsnivåer vid bildöverföring från olycksplatser till ambulans och inom mammografi.
– Ett lyckat Almedalen-seminarium arrangerat tillsammans med Getinge och mycket annan kommunikation som bl.a. går att hitta här: https://regionvasterbotten.se/innovation-och-naringsliv/innovation-i-partnerskap/informationsmaterial
2020 växlar vi upp arbetet. Vi fortsätter att jobba med Microsoft och Getinge och ingår ett innovationspartnerskap med Umeå Kommun. Vi välkomnar fler bolag som vågar utmana den traditionella kund-leverantörsrelation, offentliga aktörer som tänker bortom huvudmannagränserna, som vill ingå riktiga partnerskap, som vill kroka arm för att röja hinder och skapa värde tillsammans med oss. Vi ses i 2020!
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.