Almedalsveckan 2024 – ett medicintekniskt perspektiv
I år låg fokus under Almedalsveckan på innovation och implementering när vi aktivt deltog både i egen regi och tillsammans med Swedish Medtech, Leading Healthcare och Lif under parollen ”Tillsammans – Mötesplats vård och politik”. Här följer en summering av det som framkom i våra seminarier och diskussionspaneler:
Det blev en minst sagt spännande vecka i Almedalen där vi ta med oss vikten av samarbete mellan alla intressenter och möjligheten att komma från ord till insikt och faktisk handling. Hos oss diskuterades till exempel förslag på gemensamt ägd testbädd, utvecklade spelplaner med avtalsmallar som börjar breddinföras, vilken roll vårt beredskapslager av medicinteknik spelar samt att ”tekniken är en självklarhet, det är vi i systemet som är begränsningen”.
Så kommer innovationer till patientnytta
Vårt första seminarium den 25 juni ”Vägen till nyttiggjord innovation – hur kan vi möta patientens och vårdens behov?” modererades av Lena Strömberg och här diskuterade Maria Tunebjer, Chef för forskning och innovation, Region Uppsala Daniel Forslund, Utvecklingsansvarig, Vårdföretagarna, Leif Tüll, Vd CompuGroup Medical och Jens Eriksson, Vd, Aleris – om hur vi bättre nyttiggör medicinteknik inom vården.
Här framkom att en väl genomförd implementering sker när vi verkligen förstå behovet bakom och de interna strukturer som styr en organisation. Diskussionspanelen enades bland annat om de här tre sätten att gå från innovation till patientnytta:
1. Att införa gemensamma testbäddar mellan privat och offentlig vård. Här kan både ny teknik och nya arbetssätt testas i mindre skala innan det rullas ut brett. På så sätt kan riskerna minskas och acceptansen ökas för implementering av innovationer.
2. Att öka dialogen mellan vården och industrin. Utbyte av erfarenheter och kunskap mellan olika aktörer, både nationellt och internationellt leder till bättre lösningar.
3. Att få med våra politiker. Ett starkt politiskt stöd och tydliga riktlinjer underlättar all implementering. Att skapa forum som Almedalen håller dialogen levande mellan vård, industri och politik så att vi tillsammans hittar vägen framåt.
1 innovationsmiljard – det här borde pengarna användas till
Seminariet “1 miljard till innovativa behandlingar – så blir värdet för patient och vård”
” modererades av Lena Strömberg och hölls den 26 juni. Här medverkade Tobias Alfvén, ordförande, svenska Läkarsällskapet, Annika Wallenskog, Chefsekonom SKR, Cecilia Edebo, CEO, Sahlgrenska Science park, Boubou Hallberg, Sjukhusdirektör, Sahlgrenska sjukhuset Hans Winberg, generalsekreterare, leading Health Care, Anna Mannfalk, (M) regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne och Penilla Gunther, grundare Fokus patient om hur vi genom att göra kloka kliniska val och effektiva behandlingar kan skapa bättre värde för patient och vård.
Annika Wallenskog, Chefsekonom, SKR, hjälpte oss att slå hål på myten om att svensk vård bara blir sämre och dyrare genom att presentera ett nytt sätt att titta på vårdens effektivitet.
På frågan: ”Vad skulle ni göra ifall ni hade en miljard, för att främja nyttiggörandet av innovation i vården?” svarade panelen:
• Satsa på forskning och fortbildning. Så att både universitetssjukhus och primärvård integreras till innovation och nytänkande.
• Öka breddinförandet och att motverka ineffektiv lagstiftning till innovationsvänlig upphandling.
• Förbättra transparens och nyttiggörande av forskning. Samt skapa fler mötesplatser för innovation mellan dagens sjukvård och framtidens sjukvård.
• Fortsätta bygga kunskap och skapa tid för innovation, smarta lösningar och bättre konkurrenskraft mot andra länder.
• Öka anslag till forskning och kliniska prövningar – och involvera patienterna. Och skapa samverkansstödjande insatser till alla innovativa parter.
• Skapa mer tid åt varje klinik att kunna fundera tillsammans med kollegor, ta 5 minuter för varje patient – vilka åtgärder är onödiga här, vad kan vi skala bort?
Sjukhusvård i hemmet – så snabbt går utvecklingen
Sista dagen under Almedalsveckan, 27 juni lyftes olika perspektiv kring anpassningen av Hospital at home (HaH) i Sverige under moderering av Lena Strömberg Avancerad sjukhusvård i hemmet tillsammans med Boel Mörck, CDO, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Thomas Lindén, Statschefsläkare, Socialstyrelsen, Axel Wolf, Professor och Centrumföreståndare GPCC, Sahlgrenska Akademin och Margareta Haag, Ordförande, Nätverket mot cancer.
Den accelererande digitaliseringen har gett helt nya möjligheter att följa patienten utanför sjukhuset. En sjuksköterska kan idag genom digitala verktyg ta hand om 10 patienter i hemmet under samma tid som vård av en patient på sjukhus tar.
Sjukhusvård i hemmet blir också mer kostnadseffektivt och använder resurser smartare – vi ser det nu svart på vitt i nya beräkningar – en plats på sjukhus kostar betydligt mer i jämförelse. I stället för att se hemmet som en alternativ vårdplats borde det ses som en av flera möjliga vårdplatser. Vård på sjukhus borde bara ske om alla andra vägar är uttömda.
Hur fungerar det i praktiken och för anhöriga?
Avancerad sjukhusvård i hemmet är en relativt ny företeelse, strukturerade data med tillhörande analyser och utvärdering behövs. Vi behöver veta vilka indikatorer som ska bäst mäter effekt, där den viktigaste markören är patientens livskvalitet.
Men hur fungerar det då, rent praktiskt? Går det att bara ställa ut medicintekniska produkter som är anpassade till sjukhus i hemmet? Hur löser vi det bäst, logistiskt, funktionellt och inte minst estetiskt? Här är ett samarbete mellan sjukvård och industri viktigt, vi behöver tillsammans lösa hur medicintekniken tas hem till patienten på bästa sätt. Vi måste även få med patienten i den diskussionen och få till en dialog mellan sjukvård, industri och patient.
Till sist gick vi under seminariet igenom hur situationen blir för de anhöriga. Att vårda en nära anhörig i hemmet kan kännas som ett tungt ansvar men också som en befrielse när tid och energi sparas och långväga sjukhusbesök inte behövs. Patientsäkerhet går alltid först och vårdpersonalen har här en viktig roll att utbilda och stötta anhöriga men även de sparar tid på att mätvärden kan tas hemma i kombination med ett videomöte.
Vi ses på alla de nya event vi arrangerar och deltar i under hösten – håll utkik i vårt kalendarium!
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.