20160706_224739

Almedalen torsdag: digitalisering, vård i hemmet och prostatacancertest

Dagen började med ett frukostseminarium där det andra strategiska Innovationsprogrammet SweLife beskrev det digitaliseringsprojekt som de genomfört. Detta projekt hade fokus på semantisk interoperabilitet och har drivits parallellt med Medtech4Healths StandIN-projekt. Dessa två projekt kompletterar varandra då det som gjordes inom Medtech4Health fokuserade på teknisk interoperabilitet.

Rollspel tydliggör fördelarna med vård i hemmet av KOL-patienter

Efter detta följde ett seminarium anordnat av RI.SE ( Swedish Research Institute) kring behandling av KOL patienter i hemmet. Detta skiljde sig från många av de andra seminarierna då man visade exempel på lösningar men gjorde hela framträdandet live i form av ett rollspel. Detta innebar att det var en moderator som beskrev lite för publiken vad som skulle ske och sedan var det ett rollspel med olika aktörer. En patient, en teknisk operatör, en vårdkoordinator, en läkare samt även patientens dotter. Hela presentationen va mycket informativ och gav en tydlig bild av hur det kan fungera i ett samspel. Patienten började med att ta blodtrycket med blodtrycksmanschett som var kopplad till en läsplatta. Display på plattan anger när mätningen är klar. Sedan följer vägning där också plattan piper när vägningsdata kommit in. Därefter följer ett antal subjektiva frågor som patienten svarar på direkt i plattan. Denna process görs varje dag och data skickas till en vårdkoordinator. Därefter visade man olika scenarier med vårdoperatör, läkare som blev inkallad, anhörig med mera och alla uppkopplade via Skype och med tillgång till statistik och data.

20160707_095030

Efter denna genomgång höll Inger Ros som är ordförande i patient föreningen Hjärta&Lung, som för övrigt också ingår i Patient Referensgruppen i Medtech4Health en presentation. Inger menade att patienter är mycket positiva till lösningen och att absolut är redo för tekniken. Frågan var snarare om vården är det. Detta är ett bra exempel på framtidens vård och visar på ett tydligt komplement till fysiska möten där historiska data blir ett bra underlag i vårdinsatser samt att patienten blir en aktiv del i vårdteamet. Personligen var detta just ett sådant seminarium som man kommer att minnas om ett par år där andra falnat då det på ett tydligt sätt visar hur tekniken kan användas och vilken nytta den kan ge för alla inblandade parter.

Nytt test ger säkrare Prostatacancerbesked

Därefter följde ett seminarium anordnat av Prostataförbundet. För att få en uppfattning om antalet prostatacancer fall i Sverige kan nämnas att 10 000 män får prostatacancer besked per år.
På detta seminarium presenterade bland annat professor Henrik Grönberg från Karolinska Institutet en studie kallad Sthlm 3:an. I denna studie har man gjort en ny test där fler parametrar än PSA värdet läses av.

Sthlm 3 studien startades för 3 år sedan och anledningen till att man gjort denna är att dagens mätning av PSA värdet är en indikation men inte ger specifik data om det är en aggressiv cancer eller inte. Dessutom ville man veta hur många män som tar ett PSA test varje år. Det visade sig att det togs 130 000 tester per år bara i Stockholm vilket var långt fler än man hade uppskattat innan studien. Studien visade att PSA testerna gjordes mycket ojämnt över länet och på ett ostrukturerat sätt. Efter redovisning av studien beslutade sig SLL för fortsatt finansiering av studien.
Hur gjordes studien? 6 olika protein markörer mäts tillsammans med klinisk information. Därifrån räknas en risk siffra ut i % att man har en aggressiv cancer. 58 000 män analyserades i studien. 1/3 av dessa fick sedan ett grönt brev att risken var låg. 15% däremot fick brev att man bör söka upp en klinik för biopsi. Vad skulle det då innebära om man gjorde detta Sthlm 3 test istället för PSA? Det visade sig att antalet biopsier skulle kunna minska med 50%. Att minska antalet biopsier är viktigt både ur ett patient perspektiv och sett utifrån vården rent ekonomiskt då 2-3% får en allvarlig blodförgiftning vid biopsi.

Hälsoekonomi institutet i Lund gjorde en beräkning utifrån studien som visade att nya testet sparade pengar och ökade QALY. Mao sparar man pengar från dag 1. Sthlm 3 studien har blivit internationellt uppmärksammad och det nya testet kommer att vara tillgängligt från 1 sept för alla i Sverige. Socialstyrelsen rekommenderar inte screening idag då PSA är ett för trubbigt mätverktyg. Man har sett på de negativa delarna vid en screening som idag är för stora för att motivera screening. Detta var enligt den analys man gjorde 2014. Socialstyrelsen som deltog på seminariet menade att idag är situationen en annan när man kan göra Sthlm 3 testet. Socialstyrelsen kommer att få en rapport från SBU till sommaren 2017 och sedan kommer man ta upp frågan igen för beslut om screening är att rekommendera.

Dags avrunda Almedalen för Medtech4Healths del

Resten av dagen gick till personliga möten innan det var dags för att packa ihop och resa tillbaks till kontoret. Årets Almedalen var över för Medtech4healths del och jag kan konstatera att det varit en mycket givande och inspirerande vecka med många värdefulla insikter och nya kontakter. Vi fick också bekräftat att det frågor och aktiviteter som vi driver inom programmet Medtech4Health verkligen ligger rätt i tiden och i debatten kring framtidens vård & omsorg.

20160706_224739

Detta inlägg skrevs i samband med Almedalen men publicerades i efterhand och bak-daterades för att hamna i rätt ordning på bloggen.

Dela gärna detta!

Publicerad: 9 juli 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.