Almedalen 2017: våra reflektioner från tisdagen
Tisdagen, Centerns dag, började med regn och slutade med solsken. Det var dags för en av våra höjdpunkter, vårt AI-mingel tillsammans med MTF och Swedish Medtech. Det är alltid lite nervöst att ordna ett mingel, kommer de som anmält sig? Givetvis inte, folk får förhinder, fastnar på något annat eller somnar på vägen. Det är sådant man får räkna med som arrangör och vi hade en längre lista med namn än det antal som kunde få plats i tältet samtidigt. Men tänk om ingen kommer? Då blir det ödsligt och platt fall. Vi behövde inte oroa oss, redan ett par minuter innan vi öppnade så kom de första (samt ganska många som inte hade anmält sig). När vi summerade kvällen konstaterade vi att alla var där. Ett vimmelreportage publicerades runt midnatt. Vimmelfotografen var inte med på bild där men si nu har vi hittat igen en bild på en annan kamera.
Vi blev också fulltaliga i Medtech4Health-huset när Lena Strömberg anslöt till oss. Vi blir mer och mer nöjda med vårt val av boende. Vi utnyttjade det praktiska läget till att ha förmingel innan AI-minglet. Meny för att tillfredsställa alla smaker.
Lägenheten har även kunnat användas för möten och som arbetsplats. Det går oftast fortare att gå hit än att köa för en toalett.
Lena Strömberg reflektioner från tisdagen
En dag från regn till solsken med många möten mellan människor inom missionen: ”Större utnyttjande av medicinsk teknik skapar effektivare vård”. Årets buzzword ”Digitalisering” har från förra året gått från visionen om digitaliseringens möjligheter till mer operativa piloter. Många projekt presenteras där de första stegen implementerats med digitaliserade plattformar för mer effektivare vård, exempel Capio Online – hur man transformerar den fysiska Vårdcentralen till en digifysisk mötesplats. Digital portal med smarta algoritmer för diagnos- och terapistöd. Vid behov får patienten ett fysiskt möte samma dag.
Strikersoft ordnade ett seminarium kring Innovationshindren inom e-hälsa där bla Hans Winberg, Leading Health Care och Patrik Sundström, SKL var med i panelen. Ett seminarium med aktivt deltagande av åhörarna i form av bidrag till formuleringar om utmaningar och förslag till lösningar som ska utmynna i en lista till berörda myndigheter – digitalt tillgängligt i början av hösten.
Det fullsatta AI-minglet som Swedish Medtech och Medtech4Health ordnade drog gräddan av svensk medicin teknik till Hälsodalen för att lyssna till bl.a. Statssekreterare Agneta Karlsson och företaget Aifloo. Ett mingel med så mycket intressanta samtal att åhörarna varken ville gå hem eller ägna full uppmärksamhet åt scenens inspiratörer. Ett tecken på att mötesplatser är viktiga och att AI väcker tankar, funderingar och idéer inför framtida satsningar. Mingelbingot kan ha bidragit till det populära minglet och skapa samtal. Att ta med hem från dagen är att vi behöver satsa ännu mer gemensamt i Sverige mot framtidens teknik som stöd till vården.
Mikael Elam
Vår styrelserepresentant Mikael Elam deltar per bild idag.
Reidar Gårdebäck diskuterade innovationsupphandlingar
Upphandling24 – Halvår med de nya upphandlingsreglerna. Vad gillar vi, vad ogillar vi och vad kan vi se fram emot?
Paneldebatt som arrangerades av företaget Colligio som arbetar med upphandlingsstöd.
För ett par år sedan började civilminister Ardalan Shekarabi driva på att få igenom de nya upphandlingsreglerna. Det som dök upp som ett hinder var de nya reglerna gällande ”krav på arbetsrättsliga principer”. Detta resulterade sedan i en uppmärksammad politisk debatt mellan partierna. Man kom sedan fram till en kompromiss att reglerna för ”arbetsrättsliga principer” gäller endast för vissa villkor och den 17 maj 2016 kunde sedan reglerna röstas igenom.
Man gick nu från 18 till 22 kapitel i lagstiftningen.
En panel bestående av Anna Ulfsdotter Forsell från Delphi, Ulrika Dyrke från företagarna samt Oskar Taxen från Kommunal svarade och diskuterade kring de nya upphandlingsreglerna.
På frågan vilka i panelen som tycker att nya lagstiftningen är bra svarade endast Oskar av de tre att den var det. Oskar tycker att den är bra på så sätt att den skapat uppmärksamhet och därmed ett stort intresse för upphandlingsfrågor och regler. Ulrika menade att lagstiftningen inte blivit enklare utan snarare mer omfattande och ett ökat kravställande med fler samhällskrav som skapas en större tröskel för småföretag att delta i upphandlingar. Anna tycker lagen är i stort sett bra men däremot är den väl krånglig och framförallt då reglerna för tjänster. Här anser Anna att man bör kunna förenkla. Det som är bra är de nya reglerna för justeringar av avtal vilket är bra då dessa sällan är att statiska.
Ulrika lyfte upp att 60% av småföretagen har inte kollektivavtal. Anna menar att de nya kraven gör att man gjort politik av LOU där man fört in samhällskrav i upphandlingarna.
Vi reflekterar: De nya reglerna gör LOU mer komplext men det finns flera förbättringar. Krav på kollektivliknande villkor är den absolut största diskussionspunkten.
SLL-När vården väljer framtid- nya samarbeten och innovation
På detta seminarium hade SLL ett antal olika projekt som visade på hur man bjudit in till långsiktiga innovationspartnerskap, innovativ upphandling och hur spetspatienter kan skapa nya möjligheter att hantera sjukdomar och behandla patienter.
Olof Akre, läkare på Karolinska beskrev hur man etablerat ett långsiktigt samarbete med ett holländskt bolag som utvecklat ett mjukvarusystem tillsammans med Karolinska för prostatacancer. Här belystes att det är absolut nödvändigt att klinikerna har ett nära samarbete med industrin för att kunna utveckla denna typ av innovationer.
Sara Riggare, forskare och spetspatient beskrev sedan hur en spetspatient tillsammans med vården kan utbyta kunskap och erfarenheter kring en viss sjukdom. Spetspatienten är sin “egna” läkare och kan agera kunskaps spridare till andra patienter och närstående. Sara avslutade med att understryka att vård handlar om personliga relationer och tillit.
Vi reflekterar: ”Patient empowerment” är nödvändigt för att klara morgondagens vård.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.