Välkommen till Medtech4Healths utbildningsserie: Accelerera och leverera – katalysera din idé till implementering!
Medtech4Health erbjuder nu alla våra finansierade projekt en unik möjlighet att delta i en kostnadsfri utbildning om medicinteknisk utveckling. Under denna 16 sessioner långa serie får du en ökad kunskap och praktiska verktyg för att snabbare gå från idé till patientnytta.
Vill du ta din medicintekniska innovation från idé till patientnytta snabbast möjligt? Medtech4Health erbjuder en unik, kostnadsfri utbildningsserie designad för att ge dig praktiska verktyg och kunskap för att navigera genom hela utvecklingsresan.
Vad får du?
Under 16 inspirerande sessioner under 2025 får du stöd av experter inom allt från etik, tillverkaransvar och inkludering, till upphandling, regelverk och uppskalning. Varje webbinarie ger dig konkreta verktyg och case-baserad inlärning, perfekt för dig som vill accelerera din utveckling och stärka dina chanser på marknaden.
När och var?
Webbaserade sessioner (1–3 timmar) varannan vecka, med start den 30 februari och avslutning den 20 november.
Se fram emot att få en vägledning i att navigera komplexa regelverk, skapa inkluderande innovationer och förverkliga din idé – från koncept till patientnytta!
Vill du veta mer?
Kontakta ansvarig projektledare Avesta Starkholm.
Häng med och bli en del av resan mot framgång för din medicintekniska innovation!
Program
Accelerera och leverera: En utbildningsserie från Medtech4Health
30 januari 2025 kl 9-11
Under den första sessionen får du en introduktion i tre delar med en snabb överblick över alla sessioner, en orientering kring Medtech4Healths expertstöd och en insyn i området ordnat införande av medicinteknik. Välkommen!
Vad kan Medtech4Health erbjuda dig?
Inled dagen med att upptäcka hur Medtech4Health kan hjälpa dig att förverkliga din medicintekniska innovation. Få insikt i vårt program och hur vi stöttar dig genom hela processen från idé till marknad, med konkreta resurser och expertstöd.
Lena Strömberg, Programdirektör, Medtech4Health
Hur snabbar vi på resan från idé till patient?
Vad kommer du att ta med dig från denna utbildningsserie? Hur är den strukturerad? Lyssna in hur utbildningen kan ge dig personlig vägledning i att snabbt nå marknaden och maximera din framgång. Du kommer att arbeta med verkliga case och få möjlighet att ställa frågor direkt till branschens experter. Häng på – detta blir en resa mot din framgång!
Avesta Starkholm, Projektledare, Medtech4Health
Vad menas med ordnat införande av medicinteknik?
Få en inblick i hur SKR och MTP-rådet arbetar med ordnat införande av medicintekniska produkter för att säkerställa jämlik och kostnadseffektiv vård. Möt teamet bakom arbetet med nationella rekommendationer och horisontspaning och ställ dina frågor direkt till dem!
Sofia Medin, Teamledare och Anna Backlund, Handläggare medicinteknik, SKR
Medtech Innovation Guide– En snabbare väg till marknad
13 februari kl 9-11
Medtech Innovation Guide (MIG) snabbar upp din resa från innovation till marknad. MIG är ett webbaserat verktyg som gör det enklare för dig som forskare, entreprenör eller affärscoach att arbeta systematiskt med medicinteknisk innovationsutveckling. I denna session visar vi hur MIG:s branschspecifika innovationsmodell kan korta din resa till kommersialisering.
Per Hallberg, Chef forskningsinfrastrukturen MT-FoU, Norrlands Universitetssjukhus, docent Umeå universitet
Fredrik Öhberg, sjukhusingenjör Norrlands universitetssjukhus, docent, Umeå Universitet
Evidence4Med.Tech – Navigera genom processen för evidensgenerering för medicinteknik
6 mars kl 9-11
Finns det enklare sätt att hantera evidensgenerering under utvecklingen av ny medicinteknik? Evidence4Med.Tech är ett verktyg som kan följa din process och ge dig tips och råd för att undvika vanliga hinder och misstag. Lär dig mer om hur verktyget vässar dina chanser att vinna fler upphandlingar genom att navigera enklare genom processen med evidensgenerering.
Adam Darwich, Docent hälso- och sjukvårdssystem med fokus på modellering, simulering och beslutsstöd inom läkemedelsforskning, KTH
Bertil Gonzalez Guve, Universitetslektor, KTH
MAXA Medtech – utnyttja svensk storskalig infrastruktur till max
20 mars kl 9-11
I södra Sverige finns två av Europas största anläggningar för synkrotronröntgen och neutronstrålar, MaxIV och ESS. Man kan se dem som gigantiska mikroskop som bland annat kan användas för att göra tredimensionella bilder och avancerade storleksmätningar. Vi bjuder på en inspirationsföreläsning med exempel kring hur medicintekniska företag och forskare använt svensk och europeisk infrastruktur. Vi pratar också om hur man kan gå tillväga för att kunna använda dem.
Ulla Elofsson, Assoc. Professor, RISE
Samverkan med näringsliv i vårdinitierad innovation
3 april kl 9-10.30
Upptäck hur tidig dialog mellan vård och näringsliv kan bli en drivkraft för innovation! Genom att skapa en starkare koppling mellan vård, företag och forskare får du insyn i marknadens behov och framtida trender. Lär dig från konkreta exempel på hur denna samverkan underlättar för införandet av ny teknik i vården och ger bättre förståelse för de utmaningar vården står inför.
Sandra Olsson, Innovationsledare, Innovationsplattformen VGR
Hur du skapar inkluderande innovation för en mer framgångsrik verksamhet och bättre erbjudanden
24 april kl 9-11
För en framgångsrik verksamhet behöver du ta hänsyn till inkludering och mångfald. I denna session får du praktisk kunskap om hur du kan arbeta med normer och fördomar för att skapa innovationer som tilltalar alla. Vi varvar teori med reflektionsövningar och ger dig en aktivitetsplan som du kan använda direkt i din egen verksamhet.
Helene Lindström, Projektledare, Lindholmen Science Park
Handboken för effektivare framtagning av medicintekniska produkter – Från idé till patientnytta genom regelverken
8 maj kl 9-11
Navigera smidigt genom de komplexa regelverken för medicinteknik med vår nya handbok! Denna handbok ger dig ovärderliga affärsmässiga och regulatoriska råd från erfarna experter och företag. Oavsett om du är innovatör eller entreprenör, får du verktyg för att förstå de regler och standarder som styr hela innovationsprocessen.
Christina Hugosson, Projektledare, Effic
Placering och hantering av tillverkaransvar och andra centrala ansvar förknippade med medicinteknisk innovation
22 maj kl 9-12
Vill du förstå hur tillverkaransvar kan hanteras inom ramen för medicintekniska forsknings- och utvecklingsprojekt? Delta i denna workshop och lär dig om hur rättsliga regler och harmoniserade standarder kan lägga en grund för att skapa bästa praxis till din innovation och ditt entreprenörskap. Fokus ligger på digitala medicintekniska projekt, cybersäkerhet och dataskydd, vilket gör denna session särskilt relevant för dagens tekniska utveckling.
Christoffer Hermansson, Universitetsadjunkt, Göteborgs universitet
Ulf Petrusson, Professor, Göteborgs universitet
Användarmedverkan – varför och hur?
5 juni kl 9-10.30
Vill du förstå hur användarmedverkan kan förbättra din utvecklingsprocess? Ta del av konkreta tips och insikter om hur du skapar effektiva samarbeten för att säkerställa att dina lösningar verkligen möter användarnas behov. Få reda på hur du samlar deltagare, definierar villkor och lyckas skapa långsiktiga samarbeten.
Stefan Johansson, Teknologie doktor och CEO, Begripsam
Upphandling – Nyckeln till framgång
28 augusti kl 9-11
Hur navigerar man som företag och region genom upphandling för att främja fler innovationer? Lär dig om behovsanalys och omvärldsbevakning inför din resa genom en innovationsupphandling. Kunskapen kan ge din lösning en starkare position på marknaden och dina beställare ett bättre underlag för innovation och upphandling. Vi visar även en praktisk leverantörsguide som hjälper dig att utveckla medicintekniska lösningar i samarbete med beställare.
Aslak Felin, Senior projektledare, RISE
Innovation i partnerskap för spjutspetsvården i Region Västerbotten
11 september kl 9-10
Hur kan samverkan mellan hälso- och sjukvården och företag driva innovation i vården? Lär dig om Region Västerbottens innovativa arbetssätt för att implementera nya metoder och teknik. I detta seminarium får du en inblick i hur strategiska partnerskap kan bidra till hållbara lösningar för framtidens vård.
Elham Pourazar, Strateg Innovationscentrum FOU-staben, Region Västerbotten
Etik ur ett användarperspektiv – vad ska utvecklare och inköpare tänka på?
25 september kl 9-10.30
Användarnas behov och erfarenheter är nyckeln till att utveckla bättre medicintekniska produkter. Men hur involverar du användarna på ett etiskt sätt? Denna session ger insikter om de etiska principerna kring användarperspektiv och hur du bäst engagerar användare för ett framgångsrikt samarbete och samskapande.
Fred Kjellson, Innovationsledare, Innovation Skåne
Innovativa lösningar i hälso- och sjukvården: När företag och akademi möts för patientens bästa
9 oktober kl 9-11
Vill du veta hur strukturerad samverkan mellan vård och företag accelererar innovation? I denna session delar Region Uppsala kunskap och erfarenhet från sina framgångsrika processer för att utbilda chefer och identifiera behov genom samarbete med vårdprofessionen. Processen möjliggör strukturerad samverkan mellan vården och företag med tidiga idéer och prototyper, vilket ökar innovationstakten och förbättrar patientvården.
Sophia Wirahadikusumah Renemar, Yvonne Ström Åkerblom, Maria Jansdotter Hagerud och Mia Hiller, samtliga projektledare vid Region Uppsala Innovation – Enheten för forskning & innovation.
Att leda och stödja vårdinnovation – Region Östergötlands erfarenheter och reflektioner från flera innovationsprojekt i hälso- och sjukvård
23 oktober kl 9-10.30
Tillsammans går vi igenom möjligheter och utmaningar när ett innovationsarbete i hälso- och sjukvård startar, utförs och avslutas. Vi kommer gå igenom de metoder regionen använt inom flera innovationsprojekt med fokus på nära vård. Vi fokuserar på vad som har varit framgångsrikt samt utmanande. Vi kommer också att beröra vårt arbete kring utvärdering, upphandling, nytta och hälsoekonomi.
Erik Reinicke, samordnare innovation och projektledare, Enheten Förbättring och innovation, Region Östergötland
Hur får du uppskalning i verksamheterna så att värdet av tekniken realiseras
6 november kl 9-11
Att vinna en upphandling är bara början – den verkliga utmaningen är att breddinföra lösningen. Lär dig om evidensbaserade verktyg som säkerställer att din organisation är redo för skalning och hur du kan använda en specialbyggd ChatGPT för att besvara frågor om breddinförande. Tillsammans diskuterar vi de största utmaningarna och möjligheterna.
Mattias Elg, Professor, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings Universitet
Färdplan för internationalisering av innovativ medicinteknik
20 november kl 9-10.30
Under denna session går vi igenom de sex grundläggande förutsättningarna för att lyckas med din internationella kommersialisering. Du lär dig att undvika de vanligaste misstagen från exempel ur verkligheten. Få konkreta insikter om hur du kan anpassa din produkt och bygga en hållbar strategi för global tillväxt. Avslutningsvis bjuder vi på en rad praktiska tips och svarar på dina frågor.
Bertil Gonzalez Guve, Universitetslektor, KTH
Anmälan