Almedalen måndag 2/7
Här följer höjdpunkterna från måndagen den 2/7:
På måndagen drog Almedalen igång på riktigt. Här följer några höjdpunkter från olika personer.
Proaktivitet och integritet viktiga ämnen
Mona: Efter flera år i Almedalen kan jag konstatera att diskussioner kring ehälsa och medicinteknik och vad vi behöver göra återkommer år efter år. Men under måndagen diskuterades både proaktivitet och integritet lite extra. Landstingen börjar fokusera mer på att vi ska arbeta proaktivt för att personer inte ska hamna i vård och detsamma gäller försäkringsbranschen, t ex Länsförsäkringar som vill införa en Hus-PT för att ens bostad ska hålla sig i gott skick. T.ex. ska sensorer proaktivt signalera en förestående vattenskada.
Torbjörn Hägglöf, IBM, har räknat ut att över 12% av alla seminarier under Almedalen handlar om AI. När det gäller AI diskuteras intensivt all den data som uppkommer och integritetsproblem i samband med det. En sak är att du ska ta ansvar för din egen data, t ex i din journal men hur ska vi hantera all data som uppstår i ett hem bestående av FLERA familjemedlemmar? Det gör integritetsfrågan mycket mer komplex. Idag ser jag vem i familjen som kommer hem eller lämnar hemmet tack vare vårt bostadslarm men det är bara en början. En föreläsare från ett energibolag berättade om sensorer vars data ledde till en skilsmässa då den ena parten i äktenskapet upptäckte att det börjades duschas vid lunchtid fast ingen egentligen skulle vara hemma då.
Man behöver därför påvisa fler positiva effekter som gynnar mig som individ när vi använder smart teknik så att rädslorna försvinner successivt vad gäller integritetsproblemet enligt Niklas Huss, Länsförsäkringar. Detta i kombination med integritetssäkrade system. Lagstiftningen måste också hänga med i utvecklingen. Affärsmodeller diskuteras också hos Länsförsäkringar. Vill kunden betala med pengar eller kan man också betala med data. Det är ett spännande spår. Spotify använder den modellen idag.
Hälsoekonomi
När det gäller att räkna på nyttan med medicin framkom det på East Swedens presentation under förmiddagen från professor i Hälsoekonomi Lars-Åke Levin, Linköpings universitet, att det är viktigt att skilja mellan investeringar i infrastruktur och i tillämpningar när man räknar. I varje tillämpning är det frågan om det ger något. Kommer det effektivisera vården? Blir patienten friskare, gladare, kommer snabbare till vård? Är den ökade tillgängligheten lönsam? ja, om patienter får snabbare, mer precisionsinriktad vård är den garanterat lönsam. Det är nödvändigt att effektivisera det första mötet så det blir billigare. Det blir mer och mer av första möten. Det kan också vara så i högspecialiserad vård. Lars-Åke Levin har titta på parkinsonpatienter och videokonsulation på distans. Om man inte skickar iväg alla som sviktar till högspecialiserad vård så sparar man pengar och minskar tiden till att få adekvat vård.
Hur kan patientdriven utveckling av egenvården bidra till bättre hälsa, sjukvård och forskning?
Sofia Svanteson är VD för Elsa – en app där du som har ledgångsreumatism kan bli din egen forskare och försöka förstå vilken livsstil som eventuellt påverkar just din sjukdomsaktivitet. Hon modererade en paneldebatt om egenvårdens värde där man konstaterade att egenvården är central och går att förbättra med smarta lösningar. Sedan är frågan hur mycket information en patient orkar fylla i en app för att få ut data som visar hur man kan optimera sina levnadsvanor. Sara Lei, läkare på Karolinska sjukhuset, berättade att när hon pratar egenvård med patienterna på akuten så uppstår förvirring och inte alltid positiv uppfattning eftersom vissa patienter känner skam när det blir fel, man inte följer råd trots att man försökt sköta sig själv bättre.
Dagens medicin – Löser digitala tjänster vårdens tillgänglighetsproblem?
Henrik Mindedal: Intressant diskussion med starkt positiv framtidsbild. Svaret på frågan var ja, men självklart finns det utmaningar vad gäller själva implementeringen. Det händer väldigt mycket på marknaden med mängder av nya lösningar under utveckling. Inte minst Kry som tagit in en halv miljard i riskkapital och växer kraftigt. Den lösningen ökar tillgängligheten stort för vissa typer av patienter men är självklart inte lösningen på allt.
LIF, Swedish Medtech, Sweden BIO – Hur stärker vi Sverige som Life Science-nation?
Henrik Mindedal: I inledningen fick vi en överblick över det uppdrag Sverige nya nationella life science kontor har. Kontoret leds av Jenni Nordborg och är en glädjande och en tydlig bekräftelse på att hur viktig våra folkvalda tycker att life science branschen är. Något LIF och Swedish Medtech höll med om. De två riksdagspolitiker som deltog, Jennie Nilsson (S) och Lars Hjälmered (M), menade att man i stort är överens över blockgränserna att stödja utvecklingen. Det behövs reformer för att gynna utvecklingen, ex. inom skatteområdet, och här kan det vara skillnader mellan vilka lösningar partierna vill se. Men att satsningarna och stödet fortsätter efter valet råder inga tvivel om.
Dagen började med Dagens Medicins seminarium med titeln ” Löser digitala tjänster vårdens tillgänglighetsproblem?”
Reidar Gårdebäck: Seminariet modererades av chefredaktör på Dagens Medicin Christina Kennedy och på scenen deltog Hanna Åsberg, ordförande, Svensk förening för allmänmedicin
Magnus Liungman, vd, Doctrin
Christina Kennedy, chefredaktör, Dagens Medicin
Jonas Leijonhufvud, reporter, DI Digital
Göran Stiernstedt, statlig utredare
Anders Henriksson, 1:e vice ordf, (S), SKL
Johanna Ulfvarson, sjuksköterska, sakkunnig, Swenurse
Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef, Kry.
Göran fick första frågan – Får vi nu ordning och reda i vården? På detta svarade Göran att det får vi aldrig för det är en utvecklande bransch som ständig förändras och skall utvecklas. Viktiga är dock att den är lika och efter behov. Styrningen av vården är det svåra där staten vill ha inflytande men inte har direktstyrning över vården. Makten ligger hos landstingen &kommunerna och vi har därför 21 olika system eftersom alla landsting är olika. Göran har ett uppdrag som utredare och den senare kring digitalisering väcker frågan om en bättre nationell styrning.
Nasim som tidigare var VC på SöS och nu arbetar på KRY sedan början av året. Nasim började med att testa att arbeta som Nätdoktor. Där såg hon hur nöjda patienterna var. Nasim kan efter sitt första halvår på KRY konstatera att utvecklingen går snabbare på företaget än i landstinget. Problematiken man arbetar med nu är hur man integrerar man de olika nätaktörerna in i vårdens system. Det viktiga är att man faktiskt effektiviserar vården och Sverige behöver nya digitala system.
Anders Henriksson- det sker otroligt mycket inom digitalisering och Kry har bidragit till att utmana landstingen vilket är positivt. Vi ska undvika motkraft diskussionen utan diskutera hur nya lösningar bidrar till bättre vård. Vi blir bättre vartefter men kan förstås göra mer. Tydliga standarder och regler behövs för att öka implementeringstakten.
Johanna belyste att sjuksköterskor har en viktig roll inom digitaliseringen eftersom tid frigörs med innovativa system. Ibland gör man dock fel initiativ och där behöver sjuksköterskor ingå i beslutsprocessen och utvecklingen så att man inte endast låter läkare uttala sig.
Anders lyfte upp att digitaliseringen kan bidra till att minska på dagens brist på sjuksköterskor som vi har idag. Att utveckla den nära vården är en viktig del inom digitaliseringen.
Magnus Jungman från Doctrin beskrev företagets idé som är att hjälpa vårdgivare med moderna digitala system. Man har ett samarbete med Capio för att driva digitaliseringen på bland annat deras 80 vårdcentraler. Ersättningssystemen behöver följa med när man digitaliserar så att man inte blir kvar i gamla rutiner eller processer. Lena och Reidar som lyssnade på detta seminarium konstaterade att det var en bra diskussion men också att inga direkta nyheter eller kioskvältare presenterades.
Bra men ineffektiv vård? Vad är bra och hur går vi från bra till bäst?
I detta seminarium som organiserades utav Philips och Medtech Magazine deltog Medtech4health i panelen och diskussionen.
Philips har i årets Future Health Index-rapport tagit fram en modell för att mäta värdet i vården. Personal och medborgare har fått svara på frågor om tillgänglighet och hur nöjda de är, därtill har effektiviteten i systemet mätts. I undersökningen har 16 länder ingått, däribland Sverige. Vad innebär patienters och personalens upplevelser för vårdresultatet? Vad kan vi göra bättre? Vad kan göra att vården blir bäst?
Hanna Brodda från MedTech Magazine modererade och panelen som bestod utav:
- Anne-Marie Wennberg, sjukvårdsdirektör, Sahlgrenska
- Johan Folkunger, sverigechef, Philips Health Systems
- Reidar Gårdebäck, programdirektör, Medtech4Health
- Per Mosseby, styrelseordförande, doktor.se
- Anders Sylvan, landstingsdirektör, Västerbottens län
Rapporten Future Health Index finns att läsa i sin helhet på följande länk. https://www.futurehealthindex.com/report/2018/
Johan Folkunger beskrev Sveriges resultat i denna rapport i jämförelse med 16 andra länder och det kan i rapporten konstateras att Sverige ligger över snittet när det gäller Personal och Patient nöjdhet men under snittet gällande effektivitet.
Kring frågan hur man arbetade med personalen nöjdhet svarade både Ann-Marie och Anders att detta är centralt för verksamheten och en nödvändighet för att attrahera personal till att arbeta inom vården. Att implementering av nya innovativ teknik behöver ha ett samhällsekonomiskt perspektiv är viktigt och något man behöver använda sig mer utav. Debatten fokuserade sedan på effektivitets frågan och där betonades vikten av att implementeringen av ny teknik behöver gå fortare samt att ny digital teknik behöver fasa ut gammal för att verkligen kunna fungera i sin fulla potential. Dessutom lyftes vikten av att digitala system förhåller sig till gällande internationella standarder så att system kan dela information mellan varandra.
Efter denna session följde en misslyckad lunch eftersom vi var ett antal som gick på närliggande restaurang och beställde. Efter lång väntan utan att maten dykt upp fick Reidar avvika för att hinna till nästa seminarium för att delta i panelen medans de andra satt kvar och väntade på maten som senare visade sig aldrig kom.
Hur ska Sverige lyckas behålla en kvalitativ vård in i framtiden utan att kostnaderna drar iväg?
Detta seminarium anordnades av PwC och modererades av Jenny Treffner som på kort varsel hade fått hoppa in istället för Leif Tüll som på grund av sjukdom hade fått ställa in resan till Visby. Leif var dock med på distans och inledde seminariet med en kort presentation kring vårdsituationen i Sverige.
I panelen deltog förutom Medtech4Health som representerades av Reidar Gårdebäck följande personer:
- Peter Graaf, VD, TioHundra
- Peter Carstedt, MerOrganDonation
- Morten Kildal, Akademiska
- Emma Hultgren, Digitaliseringsansvarig, Aleris specialistvård
- Lina Nordquist, Regionråd (L), Region Uppsala
- Anders Jönebratt, CIO/IT-direktör, Karolinska Sjukhuset
Jenny startade med en fråga om den presenterade bilden av vården stämde och sedan pågick diskussionen i panelen i stort sett i en timme utan att så många nya frågor behövde ställas från moderatorn. De som var där och lyssnade hade också möjlighet att ställa frågor till panelen vilket också utnyttjades flitigt. Det kunde konstateras att digitaliseringen av våra sjukhus går alldeles för långsamt och att man behöver arbeta mer med gränsöverskridande arbete mellan landsting, primärvård och kommun på det sätt som man gör i TioHundra. Nya digitala system ger idag patienter möjligheter att själv engagera sig i sin vård och med bra system kan onödiga sjukhusbesök undvikas. Just vårdtid på sjukhus togs upp som den absolut dyraste vården och ett sätt för Sverige att ha råd med morgondagens sjukvård är just med hjälp av innovativ teknik där patienten får ett större inflytande samt kan arbeta mer proaktivt än idag. Trots de nya system som utvecklats de senaste åren kunde panelen dock konstatera att man fortfarande i stor utsträckning måste faxa information till varandra. Detta känns verkligen inte som 2018 och står i bjärt kontrast till övriga samhället. Hur vården ska bemöta morgondagens patienter som förväntar sig modern och transparanta system är en utmaning men också en möjliggörare att trycka på så att utvecklingen går fortare. Det innovativa med ny teknik är sällan tekniken i sig utan när den ger upphov till nya arbetsprocesser och möjliggör involvering av både patient och andra aktörer. Problemen vid implementering är inte tekniken i sig utan de hinder som dyker upp i samband med arbetsrutins förändringar. Där var alla eniga om att vården behöver vara en aktiv part i utvecklande av nya system och att arbetet måste vara väl grundat bland personalen får att verkligen kunna implementeras på ett optimalt sätt. Om inte är det stor risk att det blir ännu ett nytt system som läggs ovanpå befintliga och då har man sällan dragit de fördelar som det var tänkt.
Det sista delen i ovanstående diskussion passade väl ihop med dagens sista arrangemang som var en middag för att följa upp en studieresa som gjorts tidigare under våren. Det var en studieresa till Holland för att studera deras samarbete med industrin & vården. En rapport om denna studieresa finns på medtech4Health websida. https://medtech4health.se/future-healthcare-netherlands-study-trip/
Rundabordssamtalet gav en tydlig bild av att denna typ av lärande studieresor inom specifika områden är av största vikt för att matcha Sverige vård och sätt att arbeta med andra länder eller klinikers. Detta för att hela tiden utmana dagens sätt att arbeta och lära från andra.
Fotografiutmaningar och soffmingel
Kristina Svensson: Min måndag var ganska lugn, delvis för att jag hade praktiska saker att ordna med lägenheten. Det mesta av minglandet har skett på hemmaplan. Vi bor i samma centralt belägna lägenhet som förra året och utnyttjar läget till att bjuda in kollegor. Det har varit en strid ström av människor som tittat förbi för en kopp kaffe, ett par chokladbitar eller frukost.
Dagens stora utmaning var att försöka fotografera Reidar Gårdebäck och Claes Lundström i varsin panel, samtidigt. Det såg på papperet möjligt ut men när jag lämnat Fornsalens ljussatta runstenar och kom till Vinnovas event där Claes skulle berätta om AIDA var det så fullsatt att jag inte ens kunde komma in i rummet bredvid för att lyssna, än mindre så nära att jag kunde fotografera.
Sedan hoppas jag att kvällens utflykt till Furillen ska bjuda både på fina fotovyer och intressanta diskussioner.
Lenas kväll!
Måndagskvällen bjöd på fler mingel och samtalsarenor. Cambio öppnade upp för diskussioner kring beslutsstöd, informatik och standardisering med utsikt över havet, domkyrkan och med fotbollen som bakgrund. Nya och gamla bekanta förgyllde!
Sista diskussionen för dagen blev inte bara en utan tre, närmare bestämt rundabordssamtal kring AI i vården, Hur digitalisering ska skapa värde för vården och Hur vi får fart på prevention för att förebygga ohälsa organiserat av Tieto. På plats fanns representanter från vård, akademi och näringsliv. Alla var rörande överens om att samverkan är av stor vikt för att driva utvecklingen framåt – inte minst aktörer från andra områden än vården. Digitaliseringen är också ett verktyg och inte lösningen i sig och behoven ska vara reella för patienter och/eller personal. Många diskussioner kring etik, säkerhet, integritet och förmåga till utnyttjande av verktygen av både patienter och personal bidrog till röda området på bullermätaren. Ser fram emot att se om förväntningarna på hur AI förändrat vår vardag om 5 år går i uppfyllelse. Självkörande tunnelbanetåg och bilar, vården kommer hem till mig när det passar mig, tydligt ägarskap över min egna data oberoende av vårdgivare mfl. Vilken tur att jag har förmånen att få vara en del av den resa vi har framför oss.
En promenad hem på regnvåta kullerstenar gav lite tid för reflektion över dagen, en spännande vecka har redan levererat nya bekantskaper och tankar och ser fram emot en kvällsfika.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.