SEE klippt DSCF0135

Medtech4Health deltog på S.E.E – Scandinavian Electronics i april 2018

Scandinavian Electronics, S.E.E., är elektronikbranschens mässa och arrangeras på uppdrag av branschorganisationen Svensk Elektronik. I år hölls den på Kistamässan 24-26 april. S.E.E fungerar som en mötesplats för svensk elektronikindustri där forskningsrön och branschnyheter presenteras.  Mässan har fokus på att skapa kontakter mellan branschens olika aktörer och för att synliggöra den innovationskraft och framåtanda som kännetecknar svensk elektronik.. Årets teman var Fordonsindustri, Innovation och Medtech.

Eftersom temat var medtech var det givet att Medtech4Health deltog i inlednings delen av mässan. Invigningstalare var Magnus Frodigh, tf. Head of Research på Ericsson och efter denna modererade Lennart Persson från LPMedia panelen som bestod av nedanstående personer där även de Strategiska Innovations Programmen Drive Sweden och Smartare Elektroniksystem fanns representerade.

Medverkande i panelen var:

  • Mikael Joki, VD Eskilstuna Elektronikpartner samt ordförande i Svensk Elektronik
  • Magnus Frodigh, tf. Head of Research Ericsson
  • Kent Eric Lång, SIP Drive Sweden och RISE Viktoria
  • Magnus Svensson, SIP Smartare Elektroniksystem
  • Reidar Gårdebäck, Medtech4Health
  • Henrik Svenningstorp, CEVT

De frågor som lyftes upp var bland annat hur Sverige står sig internationellt gällande innovationer och kompetens men även jämlikhetsfrågor och upptaget av innovativ teknik ser ut i Sverige i en internationell jämförelse berördes. Gällande medicinteknik lyftes bland annat att Sverige har en lång tradition av innovationer och ett starkt fäste för både svenska och internationella medicintekniska företag. Trots att Sverige i jämförelse är ett litet land har vi en marknad med stor potential. I siffror utgör vårt land endast omkring 0,5 % av medtechmarknaden i världen, men däremot står svenska medtechföretag för omkring fyra procent av den globala omsättningen.

Då priser på elektronikkomponenter blir allt lägre så lyftes också i panelen det faktum att sådan teknik som tidigare var delkomponenter i dyra avancerade system nu görs tillgänglig för den ”vanliga” medborgaren. Detta tillsammans med miniatyriseringen med allt mindre enheter gör att man som ett exempel idag kan ha sensorer som övervakar patientparametrar i hemmet istället för att behöva ligga inlagd på en vårdavdelning. Detta kan sammanfatta diskussionen med att den nya tekniken och digitaliseringen verkligen kommer medborgarna och patienterna tillgodo och genererar bättre hälsa.

Dela gärna detta!

Publicerad: 2 maj 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.