
Kullerstenar almedalen
Vykort från tisdag i Almedalen
Medtech4Healths programdirektör Reidar Gårdebäck är på plats bland 35 000 andra under politikerveckan Almedalen. Tisdag kväll lyste kvällssolen upp en fasad så här fint när han efter en hel dag med intressanta och givande möten stegade mot Cambios kvällsarrangemang.
I detta inlägg kommer en snabb rapport från två av seminarierna som han lyssnade på under tisdagen.
Strokeseminarium ordnat av DM och Medtronic
Viktigt med snabba transporter för stroke center. Kanske via Nordiskt samarbete för att då snabba transporter för t ex Norrland.
Malin Blixt på TLV redogjorde för den rapport som TLV kommit ut med förra veckan som redovisar att tromboektomi är samhällsekonomiskt kostnadseffektivt. Snabb transport till vård är den mest avgörande komponenten för överlevnad och minskning av komplikationer där möjlighet till helikopter transport viktigt. Ingrepp görs idag på större sjukhusen men inte alla så det behöver byggas ut i landet.
Lise Lidbäck ordf i Neuroförbundet som också ingår i MT4H Pat ref grupp menar att processen att införa trombektomi i större skala måste skyndas på för att spara liv och minska komplikationer.
Seminarium kring digitalisering: Kan Sverige bli bäst i Europa inom eHälsa till 2025?
Detta seminarium diskuterades det kring Sverige hur Sveriges hälso- och sjukvård måste digitaliseras för att klara av framtidens vårdbehov. Medan befolkjningstillväxten ökar och resurs tillgången minskar förlitar man sig på dagens ibland förlegade IT-system. Detta seminarium modererades av Hanna Brodda chefredaktör på tidningen MedtechMagazine . I panelen ingick
- Johan Höglund, VP Healthcare & Welfare, Tieto Healthcare Practice.
- Magnus Berkqvost, roffessor akademin för informations teknilogi, Halmstads högskola.
- Jenni Nordborg, direktör och avdelningschef hälsa, VINNOVA.
- Anna – Lefevre-Sköldebrand, VD SWMT.
- Dani Razmgah, senior manager Healthcare, Acando.
Panelen var enig i det mesta och deltagarna kompletterade varandra genom olika infallsvinklar så att man fick en helhetsbild av utmaningarna och vad som behöver göras framöver. Magnus tryckte på att interoperabilitet är nyckeln. Den mänskliga faktorn är problemet och inte den tekniska enl Dani. 21 olika landsting gör inte uppdraget enklare och lösningarna finns men implementeringen är det som saknas. Jenni påpekade att nationell samordning är viktigt och att nu finns viljan och förståelsen att detta behövs vilket är ett positivt steg i rätt riktning. Jenni menade också att denna utveckling som sker idag 2025 kommer pat att ha mer digitala möten än idag och vård lösningen ger möjlighet till mer lika vård.
Anna beskrev nödvändigheten av samverkan och interoperabilitet som branschen arbetat genom projektet StandIN. Viktigt att företagen vet vilka standarder som man ska förhålla sig till och att Sverige behöver en nationell förvaltare till detta. Nu behöver vi göra detta för att klara målet att vara världsbäst 2025.
StandIN projektet är framtaget tillsammans med vård och myndigheter och nu måste vi arbeta med dessa rekommendationer samt vidare utveckla så att morgondagens digitala system är modulära och använder sig av dessa befintliga internationella standarder. Därmed kommer olika system kunna dela och utbyta information och data samt att vården minskar beroendet av stora universal system.
Jenni poängterade också att ersättningssystemet behöver ses över för att man framgångsrikt ska kunna digitalisera samt se vad som sker på den internationella arenan.
Anna avslutade debatten med att poängtera att vara världsbäst på eHälsa är inte ett mål i sig utan Sverige skall vara världsbäst på hälsa och där är eHälsa ett av många verktyg för att nå dit.
Mingel och kullerstensgator
Det blir många snabba promenader mellan seminarier på kullerstensgatorna i Visby.
Årets medtech mingel är på MT garden och alla var där!

AKTUELLT
Skottland och Sverige förenas i implementeringen av innovativ medicinteknik
Nyligen välkomnade hälso- och sjukvården i Skottland en delegation från Sverige. Besöket blev ett avstamp för ett närmare samarbete med fokus på implementering av innovativ medicinteknik i vården. Nu planeras ett besök i Sverige till hösten.
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.