thumbnail_image001

Medicinteknikdagarna i backspegeln

Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter och utmaningar för medicintekniska produkter i olika sjukvårdssystem till hälsodata, implementering och utbildningsfrågor.

Medtech4Health bidrog till Medicinteknikdagarna på flera olika sätt, inte minst med våra två nästan fullsatta seminarier:

1. Pengar förenklar när idé blir lösning

Här diskuterade vi kring vikten av långsiktig finansiering hela vägen till skalning och internationell etablering och att risken i projekt med fokus på medicinteknik är markant lägre jämfört med läkemedel. Något som är viktigt att få fler investerare att förstå.

Under det här seminariet framkom också att Sverige har ett starkt och välfungerande innovationssystem från idé till tidig kommersialiseringsfas men att systemet behöver stärkas ytterligare i tillväxtfas.

2. Utveckling av medicinteknik, från idé till patientnytta

Här framkom att det redan finns välfungerande och tillgängliga verktyg för att stödja och förenkla processen från idé till patientnytta:

  • MIG – Medtech Innovation
  • Handbok för effektivare framtagning av medicinteknik
  • Legala värdekedjor

presenterades under seminariet och de finns alla tillgängliga via MedtechArena. Under det här seminariet fick vi också höra lite kring olika syn på evidens och det blev en intressant diskussion kring vad som är “good enough”.

Under den efterföljande paneldiskussionen framkom också att det vid produktutveckling är otroligt viktigt att möta de faktiska behoven – inte bara patientens utan också att produkten fungerar i den kontext där den ska verka. Som exempel nämndes hur skillnader i de faktiska sjukvårdsstrukturerna kring strokepatienter i Sydafrika och Sverige ställer helt olika krav på produkters utformning och placering i vårdkedjan – väl värt att fundera på vid utveckling av medicinteknik

Smartare Elektroniksystem och Handboken
Vi var glada över att dela monter med Smartare Elektroniksystem som vi även har utvecklat “Handbok för effektivare framtagning för medicinteknik” tillsammans med. De trycka exemplaren är nu slut men det går att beställa alternativt att ladda ner här.

Efter härliga samtal i Göteborg ser vi nu fram emot nästa års Medicinteknikdagar som går av stapeln i Uppsala.

Dela gärna detta!

Publicerad: 15 oktober 2024

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.